Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Son dakika: EYT ilk maaş ödeme takvimi tarihleri 2023 | EYT ilk maaş ne zaman verilecek? EYT'de ilk maaşın verileceği tarih AÇIKLANDI! - Merak Edilenler Haberleri
        1

        EYT düzenlemesi kapsamında yaş şartının kaldırılmasıyla 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan 2 milyonu aşkın vatandaş emekli olma hakkı kazandı. EYT'de yaşanan son dakika gelişmeleri gündeme gelirken Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin ve AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu EYT maaşları ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte, EYT ilk maaş ödemesi hakkında merak edilen sorular ve yanıtları...

        2

        EYT'DE SON DAKİKA İLK MAAŞ AÇIKLAMASI!

        Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin gelecek hafta TBMM'ye sunulacağı, düzenleme ile emekli olanların ilk maaşlarını Mart ayında alacağı açıklandı. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin muhtemelen önümüzdeki hafta Meclis'e sunulacağını söyledi. Akbaşoğlu ''Mart'ta EYT'liler maaşlarını alacak'' dedi.

        DAHA ÖNCE NE SÖYLENMİŞTİ?

        EYT maaş tarihine ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Bu dönemde sözleşmeli personelin kadroya alınması var. Çok teknik konular bunlar. Bakanlıktaki arkadaşlarımız çok yoğun çalışıyor. O komisyondan geçecek. Sonra da EYT ile çalışmalarımız olacak. Şubatın ortalarına kadar geçmesini umut ediyorum. En geç mart ayında maaşlar yatacak diye düşünüyorum." ifadelerini kullanmıştı.

        3

        YAŞ SINIRI YOK

        2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı EYT konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. EYT'lilerin kıdem tazminatı noktasında işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) destek verilecek. EYT'den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen işçiye özel 5 puan SGK destek primi indirimi yapılacak.

        4

        BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

        EYT ile ilgili henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yapılan müracaatlar geçerli olmayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK'ye yapılacak.

        5

        EYT'LİLERİN MAAŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

        8 Eylül 1999'daki yasa değişikliği olmasaydı bu tarihten önce sigorta kaydı olan kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5 bin prim günü ile emekli olma hakkına ulaşacaklardı. Ancak yasa değişikliğiyle sigortalılık süresi değişmese de erkeklerde yılına göre 44'ten 58'e kadınlarda ise 40'tan 56'ya kadar yaş şartı getirildi. Öte yandan prim gün sayıları da 5 bin günden 5 bin 975'e kadar yükseldi.

        6

        Emeklilikte yaş şartı kapsamı 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olanlardan kaldırılırsa en az 5 bin günden sigortaya kayıt yıllarına göre 5 bin 975 güne kadar prim ödeme koşulu aranacak. Ancak şuan prim miktarına göre değişmekle beraber SSK'lılarda 7 bin 200, Bağ-Kur'lularda ise 9 bin prim gününde yaş şartını yerine getirip emekli olan çalışanlar en yüksek emekli maaşını (Prim miktarı değişimi hariç) alıyor.

        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ