Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Fransız modacı Pierre Cardin hayatını kaybetti!

        Fransız moda devi Pierre Cardin, Paris yakınlarındaki Neuilly'de tedavi gördüğü hastanede 98 yaşında hayatını kaybetti.

        Pierre Cardin, 2 Temmuz 1922'de Fransız şarap üreticisi bir ailenin 11'inci çocuğu olarak İtalya'da doğdu. Aile, Cardin henüz çocuk yaştayken sertleşen Mussolini rejimi nedeniyle Fransa'ya göçtü.

        Aile en küçük çocuklarının mimar olmasını istemişti ancak Cardin çocuk yaştan itibaren modaya ve tasarımlara ilgi duydu. Nazi işgali sırasında ise terzilik yapmayı öğrendi ve Kızılhaç'la birlikte çalıştı.

        Cardin'in kendi anlatımına göre, hayatının akışı Paris'te bir falcıyla yaptığı görüşmenin ardından değişti. Cardin'e fal bakan kadın, ona çok başarılı olacağını ve ününün Avustralya'ya kadar yayılacağını söyledi. Cardin kadının deli olduğunu düşündü ancak Paris'te kimseyi tanıyıp tanımadığını sordu. Kadın ona bir isim verdi.

        Kaybedecek bir şeyi olmayan Cardin, aldığı ismi bulmak için yola çıktı. Sokakta adres sormak için bir adamı durdurdu ancak tesadüf eseri durdurduğu adamın aradığı kişi olduğunu anladı. Cardin bunu delice olarak tanımladı ancak o andan itibaren daha çok bunun kaderi olduğunu hissettiğini söyledi.

        Fransa'nın önde gelen moda evlerinden Paquin'e giderek, burada efsanevi film yönetmeni Jean Cocteau'yla tanıştı ve onun Güzel ve Çirkin isimli filminde kostüm tasarımlarını yaptı. Cardin'in çıkardığı işlerden etkilenen Cocteau, onu Christian Dior'la tanıştırdı.

        Dior, Cardin'e kendi butiğini açması için yardımcı oldu ve 5 yıl içerisinde Cardin kendi moda evini kuracak kadar tanınmıştı. Burada tasarladığı bir elbise küresel çapta sansasyona neden oldu. Müşteri listesinde artık Rita Hayworth ve Eva Peron gibi isimler vardı.

        Daha sonra erkekler için bir butik açan Cardin, burada yakasız ceketler tasarladı. Bu ürünler kısa süre içinde John Lennon ve Paul McCartney'in sahnede giydiği tasarımlara dönüştü. Şık tasarımları kitlelerle buluşturan isimlerden biri olarak kabul edilen Fransız tasarımcı, erkekler için balıkçı yaka kazakları ve kadınlar için tek parça dar kıyafetleri popüler hale getirdi.

        Cardin, 1960'lar ve 70'lerdeki uzayla ilgili gelişmelerden en çok etkilenen isimlerden biri oldu. Bu dönemde 1960'lı ve 70'li yıllarda Uzay Çağı temalı fütüristik tasarımlarıyla Cardin öne çıkan tasarımcılardan biri oldu.

        Kendi moda evini 1950'de kuran Cardin, sonraki yıllarda markasını bir küresel moda imparatorluğuna dönüştürerek moda endüstrisine yön veren isimlerden birihaline geldi. Yüzlerce ürünün lisansına sahip olan Fransız tasarımcı, binlerce kişinin de patronu haline dönüştü.

        Pierre Cardin, Ekim ayında koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Japon tasarımcı Kenzo Takada'dan sonra 2020'de hayatını kaybeden ikinci moda devi oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ