Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İBB’den ‘Fatih’in Defteri’, İBB, Fatih Sultan Mehmet

        HT GAZETE

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş., Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver tarafından hazırlanan Fatih’in Defteri’nin tıpkıbasımını gerçekleştirdi. Minyatür türündeki çalışmalardan oluşan Fatih’in Defteri adlı eserde üç Fatih portresi, üç Fatih tuğrası, Fatih’in annesi Hadice Hüma Hatun, babası Sultan II. Murad, hocası ve yakınında bulunan âlimler Molla Hocazâde, Molla Gürani, Akşemseddin, Molla Hüsrev, Molla Zeyrek, Ali Kuşçu ve Sadrazam Mahmud Paşa bulunuyor. İstanbul’un fethinin 500’üncü yıldönümü olan 1953 tarihinde Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver tarafından hazırlanan kitabın bir diğer önemli tarafı da içinde bulunan mükemmel süslemeler. Ünver bu defteri kendi ifadesiyle “Fatih Sultan Mehmed’e manen sunulmak üzere” tek nüsha olarak hazırladığını belirtti.

        MİLLİ VE MANEVİ SERVETİN KAYDI

        Eserde yer alan bilgilere göre, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in milli ve manevi serveti kaydetme arzusu ve her bilginin kâğıda geçirilmesi gerektiği düşüncesiyle pek çok defter hazırladığı belirtilirken, bu defterlere suluboya ressamlığını da katarak belgesel niteliği kazandırıldığı görünüyor.

        MİNYATÜRLER EKLENDİ

        Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in minyatür türündeki çalışmalarından oluşan bu deftere, Ünver’in bizzat söylediği ve kızı Gülbün Mesara tarafından kaydedilen minyatürlerin açıklamaları ise düzenlenerek eklendi. Fatih’in Defteri, Fatih Sultan Mehmed’in 49 yıl süren ömrü hatırasına 50 sayfa olarak hazırlandı.

        DEFTERDE CAMİ ÇİZİMLERİ DE VAR

        Defterde ayrıca Fatih Camii, Harbi Mescidi, Çanakkale’de bir cami, Fatih Medreseleri, Topkapı Sarayı Hazine Dairesi, Bâb-ı Hümayûn, Edirne Sarayı’nda Cihannüma Kasrı, Çinili Köşk, Darüşşifa, Tabhâne, Eski Saray, Yedikule ve Rumeli Hisarı’na ait çizimler yer alıyor.

        Gözleri dinlendiren boş sayfalar

        Deftere değer katan önemli bir diğer özellik ise içinde yer alan eşsiz köşe ve kenar süslemeleri. Fatih’in Defteri’nde ayrıca birkaç boş sayfa göze çarpıyor. Bu boş sayfalar “defteri incelerken yorulanların gözlerini dinlendirmeleri için” Süheyl Ünver tarafından özellikle boş bırakılmış.

        A. SÜHEYL ÜNVER KİMDİR?

        88 yıl süren ömrünü 14 Şubat 1986’da İstanbul Kalamış’taki evinde tamamlayan A. Süheyl Ünver, uzun süren bu hayatın 75 yılını okumak, araştırma yapmak, ders vermek, hekimlikte bulunmak, el yazması eserler üretmek, defterler hazırlamak, arşiv kurmak, ilmi makaleler yayınlamak ve şiirle meşgul olmak şeklinde geçirdi. Türk tıp tarihinin seçkin bir ismi olarak yurtdışında sayısız kongre ve toplantıya katılıp bildiriler sunan ve bu sahada sayısız neşriyata imza atan Ünver, Türk Tıp Tarihi Kurumu kuruculuğu ve azalığı, Türkiye Tıp Encümeni’nde, Türk Dil Kurumu’nda, Türk Tarih Kurumu’nda ve Milletlerarası Tıp Tarihi Cemiyeti’nde, Türkiye Tıp Encümeni gibi kuruluşlarda üyelik görevlerinde bulundu..

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ