Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Çok işlemli matematik soruları hata yaptırıyor

        Pervin KAPLAN / YAZI DİZİSİ / HT GAZETE

        Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) gençlerin en başarısız oldukları iki testten biri Fen Bilimleri diğeri de Temel Matematik Testi. Tüm testlerde olduğu gibi bu testte de size 40 soru yöneltilecek. Matematiksel ilişkilerden yararlanma ile ilgili bu soruların geçen yıl yapılma ortalaması tüm adaylar için 6.1, son sınıf öğrencileri için ise 6.5 oldu. Oysa 2013 yılında bu oran tüm adaylar için 7.5, son sınıf öğrencileri için 7.9 olmuştu.

        SAYILAR AÇIKLANMIYOR

        ÖSYM geçen yıldan bu yana hem şampiyonları, hem başarılı ve başarısız illeri hem de testlerde ve sınavın genelinde sıfır alanları açıklamıyor. Geçen yıl Temel Matematik Testi’nde kaç adayın sıfır aldığını bilmiyoruz. Ancak 2013 verileri bu testte 306 bin adayın sıfır aldığını gösteriyor.

        GEÇEN YIL ZORLANDILAR

        Geçen yıl gençler çok işlemli matematik soruları yüzünden hem zaman kaybetti hem de çok zorlandı. Sonuca birkaç işlem yaparak varılabilen bu soru tarzlarında dikkatsizlik ve acele etmek hata yaptırdı. Bu yıl da aynı türden soruların gelebileceğini unutmayın. Soruları dikkatli okuyun ve işlemlerinizi mutlaka kontrol edin.

        Matematik soruları tıpkı Türkçe gibi önce okuduğunu anlamaya dayanıyor. Bu testte yapılan hataları, soruların niteliğini ve dikkat etmeniz gereken noktaları Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları anlattı:

        SORUYU HATALI ANLIYOR: Zamanı doğru kullanmama, hızlı düşünme becerisinin yetersizliği, problemleri yanlış anlama ve hatalı kurma, en çok hata yaptıran noktalar.

        ANALİTİK DÜŞÜNME ÖLÇÜLÜYOR: Daha çok okuduğunu anlama, anladığını işleme hızla geçirebilme becerisi gerektiren sorular yer alıyor. Ayrıca analitik düşünme yeteneğini ölçen sorular oldukça yoğunlukta.

        İŞLEM İÇEREN SINAV: Yıllara göre soruların niteliği değişti. Daha hacimli, anlatılan bilgiyi kavrayıp kavramadığına yönelik sorular var. Öğrencinin okuması, anlaması, sonra da işleme geçirmesi ve vazgeçmeden çözmesi üzerine kurulu. Sorular kolay değil, son birkaç yıldır çok işlem içeren sorular var. Birbirinin içine geçmiş konular çok. Eleyici, ispat isteyen, bir şeyin nedenini irdeleyen sorular yer alıyor.

        SAYILARA DİKKAT: Sayılar ve problemler konuları çok önemli. Soruları çözerken okuduğunu anlamanız gerekiyor. Bazen metinler çok hızlı geçiliyor ve soru anlaşılmıyor.

        UZUNLUKTAN ÜRKMEYİN: Sorunun uzun olmasından ürkmeyin. Sakin ve sabırlı olun ve işlem hatalarına dikkat edin.

        TAKILIP KALMAYIN: Belli sorulara takılıp kalmayın, ilk 40 saniyede soruyu çözmek için bir şey yapamıyorsanız, bırakın, sonra çözersiniz. Üst üste çözemediğiniz soru geldiğinde moralinizi bozmayın.

        SADECE SU GETİREBİLİRSİNİZ

        Sınava girdiğiniz her salonda en az bir adet duvar saati olacak. Sınavda kullanacağınız kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Sınava yalnızca şeffaf pet şişe içinde su getirebilirsiniz. Sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyeceksiniz.

        ELEKTRONİK CİHAZ KULLANAN ANKARA'YA

        ÖSYM’nin bu yıl yaptığı düzenlemeyle ilk kez elektronik niteliği olan cihazları kullanan engelli adaylar sadece Ankara’da her türden elektronik iletişimin kesildiği binalarda sınava girecek. Sınava 4 bin 646 engelli aday başvurdu. Bu adaylardan 123’ü kullandıkları elektronik cihazlar nedeniyle Ankara’da sınava girecek. Bunların 40’ı ise Ankara dışında yaşadığı için sınav için bu kente gitmek zorunda kalacak.

        ŞAMPİYONLAR ANLATIYOR

        ERTEM NUSRET TAŞ: 2014 YGS-1, YGS-2 ve YGS-6 BİRİNCİSİ

        TARZINIZI DEĞİŞTİRMEYİN: Sınava sayılı günler kala hayat tarzınızı değiştirmeyin. Kendinizi sakatlamamak şartıyla spor yapmak ve müzik dinlemek sınav döneminde zihin ve ruh sağlığını oldukça olumlu etkiliyor. Testleri denemelerde nasıl alıştıysanız o sıra ile çözmelisiniz.

        ÇOK STRES YAPTIM: İki gün önceki gece çok stres yaptığımı hatırlıyorum. Ancak sınavdan bir önceki gece uyuyamamış dahi olsam düzenli uyku uyuyan biri olarak, sınav öncesi uykusuz kalmanın sınav başarımı çok da olumsuz etkilemeyeceğini öğrenmiştim.

        SINAV KAHVALTISI: Uzmanlar her zaman nasıl bir kahvaltı yapıyor iseniz öyle bir kahvaltı yapmanız gerektiğini belirtiyorlar.

        AZ HEYECAN İYİDİR: Sınava girdiğimde stresli değil, heyecanlıydım. Sınavda hafif heyecan, uyanık olma ve dikkati koruma bakımından faydalı oluyor. ‘Ya soruları yapamazsam’ ya da ‘Sınavımın sonucu nasıl gelecek’ gibi sınavla ilintili şeyler düşünmekten kaynaklanan aşırı stres ve heyecanınızı sorulara odaklanarak giderebilirsiniz.

        BİR DAKİKA UĞRAŞTIM: Çözemediğim soru olduğunda bir dakika boyunca uğraştım, sonra ise geri dönmek üzere boş bıraktım.

        İLK AKLINIZA GELEN: İnsanın aklına ilk gelen cevap doğru oluyor. İki seçenek arasında kaldığımda ise boş bırakmak yerine en yakın gelen seçeneği tercih ettim.

        KİTAPÇIKTA HATA YAPMAK: Kitapçık numarasını yanlış işaretlemek gibi hatalar yapmaktan kaygılandım. Cevapları kaydırmak beni en çok endişelendiren konuydu.

        DOĞRU VE YANLIŞI YİNE ÖSYM Mİ BİLECEK?

        Tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ÖSYM hem Anayasa Mahkemesi hem de Danıştay’ın kararlarına rağmen soruların tümünü açıklamamaktan yana. ÖSYM ise soru kitapçıklarını görmek isteyenlerin 50 TL karşılığında sorularını inceleyebileceğini söylüyor. Soru havuzu hazırlayacağı gerekçesiyle yaptığı sınavlar 2013 yılında Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışına çıkarılan ÖSYM geçen yıl önce soruların yüzde 10’unu açıklayacağını duyurmuş, ardından da yüzde 20’sini açıklamıştı. Geçen yıl 160 soruluk YGS’de her testten 8’er olmak üzere 32 soru kamuoyu ile paylaşılmıştı.

        2014 SORULARI MI AÇIKLANACAK?

        Hukukçular geçtiğimiz hafta Danıştay 8. Daire’nin ‘hak arama özgürlüğü’, “adil yargılanma hakkı” ve “mahkemeye başvuru hakkının” doğrudan ihlali olduğunu belirterek, ÖSYM’nin soruların sadece yüzde 20’sini açıklayacağına ilişkin kararının yürütmesini durdurduğunu hatırlatıp şöyle konuştu: “ÖSYM, Danıştay’a giderek, kararla ilgili görüştü. Açılan davanın ve verilen kararın 2014 yılı üniversite sınavlarını kapsadığı belirtilerek, geçen yılın sınav sorularını açıklayabilecekleri ifade edildi. Bu yıl için yeni dava açılması gerektiğini savunuyor.”

        Eğitimciler ise soruların tümünün açıklanması gerektiğini söylerken, geçtiğimiz günlerde bir toplantıya katılan ÖSYM Başkanı Ali Demir, “İsteyen aday ÖSYM’ye gelir, soru kitapçığını görür” açıklaması yapmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ