Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TÜBİTAK eski Başkanı Altunbaşak adli kontrol şartıyla serbest

        HABERTÜRK/ANKARA

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçtiğimiz cuma günü katıldığı bir televizyon programında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın görevinden ayrıldığını duyurmuştu.

        Altunbaşak, istifasının üzerinden 4 gün geçtikten sonra, bu sabah gözaltına alındı. Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla bağlantılı soruşturma kapsamında, "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme ile resmi belgede sahtecilik" suçlarından tutuklanmıştı.

        Altunbaşak'ın da aynı soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. Altunbaşak dahil 5 isim hakkında gözaltı kararı var.

        SERBEST BIRAKILDI

        TÜBİTAK eski Başkanı Altunbaşak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        'AYRILMASININ SORUŞTURMAYA İLGİSİ YOK'

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eski Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak'ın gözaltına alınmasına ilişkin, "4 gün önce görevden ayrılmasının soruşturmayla alakası yok. Biz, yaklaşık 20 gün önce Yücel Bey'in ayrılmasıyla ilgili karşılıklı mutabakata vardık. Bu bir rastlantı" dedi.

        Bakan Işık, Sheraton Otel'de düzenlenen "Rekabetçi Sektörler Konferansı ve Fotoğraf Sergisi"nin açılış törenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Altunbaşak'ın, neyle suçlandığını şu an itibarıyla bilmediğini dile getiren Işık, "Biliyorsunuz, yargı süreci, yürütmeden bağımsız. Ben de buradan gittikten sonra neyle suçlandığına yönelik bilgi almaya çalışacağım. Şu anda TÜBİTAK'ta yürütülen pek çok soruşturma var. Muhtemelen bu soruşturmalarla ilgili bilgisine başvurulma durumu vardır. Buradan ayrıldıktan sonra bilgi almak için çalışma yapacağım" ifadelerini kullandı.

        'OLMAYAN LABORATUVARDA ANALİZ YAPILMIŞ GİBİ GÖSTERİLMİŞ'

        Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın bir kaç gün önce "Böcek soruşturması" kapsamında gözaltına alınmasıyla ilgili gelişme olup olmadığına ilişkin soruya da yanıtlayan Işık, Palaz'ın gözaltına alınmasıyla ilgili birkaç farklı konu bulunduğunu bildirdi.

        Bakan Işık şunları kaydetti:

        Hasan Palaz'ın gözaltına alınması ile ilgili bildiğim kadarıyla birkaç farklı konu var. Bunlardan bir tanesi böcek raporunun sahte çıkması ki bunu biz de özellikle incelettik. Maalesef böcek raporunun, TÜBİTAK'ta kimyasal analizleri yapacak bir altyapı olmadığı halde sanki kimyasal analizleri yapacak bir altyapı varmış gibi, ABD'deki bir internet sitesinde 'Bu kimyasal analiz nasıl yapılır?' diye bir dokümanı sanki kimyasal analiz raporuymuş gibi dava dosyasına koymuşlar ve burada bir sahte rapor üretmişler. Bunu biz tespit ettik. Tabii şu anda yargı süreci devam ediyor ama TÜBİTAK olarak baktık ki olmayan bir altyapıyla, olmayan bir laboratuvarda bir sahte rapor üretilmiş. Dolayısıyla bu tabii savcılıkta. Zaten soruşturma aşamasında bunu değerlendirdi.

        'BÖCEK RAPORU KESİNLİKLE SAHTE'

        Söz konusu raporun kesinlikle sahte olduğunun altını çizen Işık, bunun TÜBİTAK tarafından çok titiz bir çalışma sonucunda ortaya konulduğunu söyledi. Işık, şöyle devam etti:

        O alanda altyapısının olmadığı yerde, rapora imza atan kişi de zaten bu noktada TÜBİTAK'tan böyle bir altyapı olmadan, böyle analizler yapılmadan bu raporun yazıldığını arkadaşlarımız tespit ettiler. Bunların tabi tamamı yargı süreci, bizim dışımızda gelişen olaylar. Bizim sorumluluğumuz, olayların gerçeği nedir? Olayların gerçekten nasıl olduğu ve ne yapıldığını ortay koymak. Ondan sonrasında kim suçlu, kim suçsuz buna karar verecek merci biz değiliz yargı. Bu konuda yargının işini büyük bir titizlikle ve dikkatle yaptığını düşünüyorum. Ama bizim sorumluluğumuz bu konu ile ilgili gerekli olan her türlü çalışmayı yapıp gerçeklerin ortaya çıkması için gayret göstermek.

        ESKİ ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ

        Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın gözaltına alınmasıyla başlayan soruşturma kapsamında, bu sabah da eski TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak ile Osman K. ve Eren Y'yi gözaltına alınmıştı.

        Zanlılardan Osman K'nın TÜBİTAK bünyesindeki Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nün eski müdürü, Eren Y'nin ise Altunbaşak'ın eski özel kalem müdürü olduğu öğrenildi.

        Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Palaz, kuruma 'sahte diplomalı personelin işe alındığı' iddialarına yönelik soruşturma kapsamında bir süre önce tutuklanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ