Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Hayvanlar İ.Ü. Veterinerlik Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Vahşi Yaşamı Koruma Kulübü ‘VAŞAK’ta özenle tedavi ediliyor

        Serkan AKKOÇ / HT GAZETE

        İstanbullular boğazı yüzerek geçen yaban domuzları sayesinde şehirlerinde yabani bir hayatın olduğunun da farkına vardı. Her geçen gün büyüyen şehir, kaçak avcılıkla birlikte bu vahşi yaşamı tehdit ediyor. Ya orman yollarında araç çarpmasıyla ya da kaçak avcıların kurşunlarıyla yaralanan yabani hayvanların imdadına İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde kurulu Vahşi Yaşamı Araştırma ve Koruma Kulübü (VAŞAK) gönüllüleri yetişiyor. Bölüm öğretim üyelerinden Prof. Dr. Servet Özsoy gözetiminde, gönüllü öğrenciler tarafından yürütülen kulüpte her yıl yüzlerce yabani-yırtıcı kuş ve memeli türü tedavi ediliyor. İyileşen hayvanlar doğal ortamlarına bırakılırken, doğal hayatta yaşamlarını sürdüremeyecek olanlar hayatlarının sonuna kadar burada bakılıyor. Kulübe getirilen yabani hayvanlar arasında kurt, çakal, tilki, karaca, yaban domuzu, kaplumbağa gibi yabani hayvan yer alıyor. VAŞAK’la tanışmamız, 9 yaşındaki kızım Meriç’le gittiğimiz parkta bisikletiyle dolaştığı sırada gerçekleşti. Meriç bisiklet sürerken bulduğu yavru kirpinin arka sağ ayağının kırık olduğunu fark etti. Kızım, ona “Tipsiz” adını koydu. ‘Tipsiz’ için veteriner araştırırken, VAŞAK’ı öğrendim. Avcılar Yerleşkesi’nde bizi gönüllü öğrenciler karşıladı. Tipsiz’i kayıt altına aldıktan sonra enjektörle beslediler.

        Barınağı gezerek tedavileri ve bakımları yapılan diğer yabani hayvanları da gördük. Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi’yle yan yana olan kulüpteki yabani hayvanlar gerektiğinde ameliyat ediliyor. İyileşen hayvanlar, Milli Parklar Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü ekiplerince doğaya bırakılıyor. Prof. Servet Özsoy, hayvanların bakımı, tedavisi ve rehabilitasyonu, uçan hayvanların uçuş antrenmanları yapabilecekleri yeni bir barınak projesi için 200 bin TL’ye ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Servet Özsoy Meriç, yavru kirpiyle.

        4 ayda 45 yaralı şahin

        Kulübe gelen yabani hayvanlar arasında çoğunluğu yırtıcı kuşlar oluşturuyor. Bunların çoğu kaçak avcılar tarafından vurularak yaralanmış kuşlar. Aralarında şahin, atmaca, akbaba, kuğu, leylek, flamingo, papağan, baykuş, ebabil dışında onlarca yabani kuş türü tedavi ediliyor. İlk dört ayda kaçak avcıların vurduğu 45 yaralı şahin kent çevresindeki ormanlarda bulunup tedavi için getirildi. Yedisi ölürken, yedisi iyileştirilerek tekrar doğaya salındı. 31 tanesinin ise tedavisi devam ediyor.

        Gönüllü öğrenciler

        VAŞAK, tüm temel işlemlerin öğrenciler tarafından yürütüldüğü bir kulüp. Yaklaşık 50 kişilik bir gönüllü öğrenci grubu görev yapıyor. Gelen yaralı veya hasta yabani hayvanlar, kayıt edildikten sonra önce Prof. Dr. Servet Özsoy’a gösteriliyor, gerekiyorsa röntgen çekilip kan tahlilleri yapılıyor. Tespitlere göre tedavi programı düzenleniyor. Sonrasındaki bütün beslenme ve tedavi sürecini öğrenciler yürütüyor. Prof. Özsoy, hayvanlarla ilgili tüm gelişmeler hakkında bilgilendiriliyor.

        Ormanlara terk edilen köpekler yabanileşiyor

        VAŞAK’ta tedavi edilen memeliler arasında karaca ilk sırada yer alıyor. Çatalca bölgesindeki ormanlık alanlarda çokça görülen karacalar, ya avcılar tarafından vurularak ya da ormanlık alanlardaki yollarda araç çarpması sonucu yaralanıyor. Prof. Özsoy, ormanlık bölgelere terk edilen köpeklerin, aç kaldıkları için yabanileşerek karacaları kovaladıklarını, onlardan kaçan karacalara da yollarda araçların çarptığını anlatıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ