Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda yer alan, görkem ve ihtişamın ön planda olduğu tarihi yapının ahengine ve üslubuna uygun 12 piyano, ziyaretçilerden ilgi görüyor

        HT GAZETE

        Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği Milli Saraylar’a bağlı tarihi saray, köşk ve kasırlar arasında geçen yıl yaklaşık bir milyon kişiyi ağırlayan Dolmabahçe Sarayı’ndaki müzik aletleri dikkati çekiyor.

        Saraydaki müzik aletleri ve piyanolara ilişkin bilgi veren Milli Saraylar rehberi Osman Nihat Bişgin, sarayda toplam 12 piyano olduğunu belirtiyor. Bişgin, tüm piyanoların, sarayın ahengine ve üslubuna uygun, süslemeleriyle de “saraylı” olduğunu kaydetti. Sarayın 1856’da açıldığını ve piyanoların da bu tarihe yakın bir zamanda getirildiğini aktaran Bişgin, sarayda piyano çalanlara ilişkin, “Kadın efendiler, yani sultan eşleri, ikbal dediğimiz hanımlar sarayda piyano eğitimi alırlardı. Bilhassa son dönemlerde, bu da Dolmabahçe Sarayı dönemine denk geliyor.

        Çok sayıda piyano var ve bu piyanoların hiçbiri atıl değil, hepsi çalınan piyanolardı” diye konuştu. Sarayda çoğunlukla Hertz, Pleyel, Gaveau ve Erard marka piyanolar bulunduğunu dile getiren Bişgin, kuyruklu piyanoların sayısının daha az olduğunu söyledi.

        Süfera Salonu’nda ‘Boulle’ piyano

        Elçi kabulünde kullanılan Süfera Salonu’ndaki 6 ayaklı piyanoda (solda), üstündeki metal, ahşabın oyulan kısmının içine entegre edilmiş. Bişgin, piyanonun dekorasyon için muhteşem olduğunu ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ