Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili davaya dün devam edildi

        Cemal DOĞAN / HT GAZETE

        Türkiye’de 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili 19 sanığın yargılandığı, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya dün devam edildi. Davada sanıklardan dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve Susurluk raporunu yazan eski Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş dinlendi. Ağar, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden sesli ve görüntülü sistemle duruşmaya katıldı. Sağlık sorunları nedeniyle Ankara’ya gidemeyen Ağar, suçlamaları reddederek “Ben mücadelemi yasal sınırları içerisinde mertçe yaparım. Bazı işadamlarının ismini listeden çıkarmak için para verdiği ya da toplandığı iddiasını şiddetle reddederim. Böyle bir teklifte bulunamazlar, bırakın hediye dahi gönderemezler” dedi.

        ‘SES ÇIKARMADILAR’

        Tanık olarak dinlenen Kutlu Savaş ise “Özellikle Bolu civarındaki cinayetler, dönemin Başbakan’ı Tansu Çiller’in ‘PKK’ya yardım eden işadamlarının listesi elimizde’ açıklamasının ardından başladı” diye konuştu. Anadolu’da terörle mücadele adı altında pek çok olay olduğuna işaret eden Savaş, “Devletin bilgisi dahilinde ama adı faili meçhul” ifadesini kullandı. Müşteki avukatlarının “Bunlar olurken devlet bundan haberdar mıydı?” sorusunu ise Savaş, “Bir gizli örgütten bahsediliyor. Başbakan, Cumhurbaşkanı, MİT’in haberi yok, MGK’nın bilgisi yok! Herkesin bilgisi vardı. En azından ses çıkarmadı” diye yanıtladı. Mahkeme, tanıkların dinlenmesinin ardından güvenlik birimlerinden faili meçhul cinayetlere ilişkin bilgi ve belge istenmesini kararlaştırırken, duruşmayı 20 Kasım’a erteledi.

        SİLOPİ DAVASINDA BERAAT

        Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 1993 yılında 6 köylünün gözaltına alındıktan sonra öldürüldüğü iddiasıyla açılan ve güvenlik nedeniyle Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, aralarında dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Mete Sayar’ın da yer aldığı sanıkların tümü beraat etti. Savcı İbrahim Şahin, sanıklarla ilgili mütalaasında, suçun işlendiğine dair yeterli delil bulunamadığından beraat talebinde bulundu. Mahkeme de dosya kapsamı ve eldeki mevcut delil durumunun incelenmesi sonucunda sanıkların söz konusu suçu işlediklerinin sabit olmadığına hükmederek tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ