Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Dağlıca saldırısının detayları

        Ahmet YUKUŞ/DİYARBAKIR-Müslim SARIYAR/İSTANBUL-Mesut HAN/EDİRNE

        Terör örgütü PKK, daha önce 5 kez saldırı düzenlediği Hakkâri’nin Dağlıca Bölgesi’nde, mayınlı tuzaklarla bir kanlı eylem daha gerçekleştirdi.

        Önce yol güvenliğini sağlayan ‘Kirpi’ diye bilinen askeri araçlara saldıran 200’e yakın terörist, ardından da yardıma giden takviye birliklerini 1’er tonluk 3 bombayla hedef aldı. Yaşanan çatışmalarda aralarında Tabur Komutanı Yarbay İlker Çelikcan’ın da bulunduğu 16 asker şehit olurken, 6 asker de yaralandı.

        Türkiye, Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi Dağlıca bölgesinden önceki gün gelen acı haberle kahroldu. Terör örgütü PKK, Dağlıca Tabur Komutanlığı’ndan yola çıkan ve Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması için operasyon yürüten ‘Kirpi’ diye tabir edilen 2 araca pazar günü saat 15.30 sıralarında Yeşiltaş Köyü yakınında saldırı düzenledi. Önce bombalı ardından uzun namlulu silahlarla gerçekleşen saldırı anında Tabur Komutanı Kurmay Yarbay İlker Çelikcan’ın (39) emriyle içinde olduğu ‘Kobra’ diye tabir edilen zırhlı araç korteji bozup, önündeki zırhlı personel taşıyıcıyı sollayarak askerlerin yardımına yöneldi. Yarbay Çelikcan’ın içinde olduğu ‘Kobra’dan PKK’lılara ateş açıldı. Ancak mayınlı tuzağın hedefi olan Çelikcan ile birlikte içinde 9 askerin içinde bulunduğu ‘Kobra’ dereye uçtu. Yarbay Çelikcan ve askerleri şehit düşerken, zırhlı birlikler olay yerine sevk edildi. PKK’lıların Doçka, Bixi ve tanksavar roketi kullandıkları saldırıya günler öncesinden hazırlandıkları öğrenildi.

        YARDIM İÇİN GİDEN BİRLİĞE DE SALDIRI

        150-200 kişilik terörist grup, Yüksekova 3. Tümen Komutanlığı’ndan bölgeye takviye olarak sevk edilen 2 ‘tank’, 2 ‘Kobra’ ve 1 ‘Kirpi’ye de ilk saldırıdan 2 saat sonra 17.40’da saldırı düzenledi. Güçlendirilmiş mayınlı tuzağın patlatılmasıyla tanklardan biri 50 santim yere gömüldü. Üçüncü mayının patlatılmasıyla bir Kobra yaklaşık 15-20 metre havaya fırlayıp uçurumdan aşağı düştü. Terör örgütü askerleri 4 koldan Doçka, roketatar ve Bixi gibi ağır silahlarla ateş altına aldı. Bir süre sonra gömüldüğü yerden çıkarılabilen tanktaki askerler silahlarla teröristlere karşılık verirken, diğer tanksa terörist mevzilerini top atışına tuttu. PKK’lı teröristlerin gerçekleştirdiği 3 patlamada 1’er ton patlayıcı kullandığı öğrenildi. Yardıma giden kuvvetlerin teröristlerin açtığı ateş nedeniyle bombalanan araçların yanına uzun süre yaklaşamadığı belirtildi. Yaşanan çatışmalarda 16 asker şehit olurken, 6 asker de yaralandı. Jandarma Özel Harekât, Bordo Bereliler ve komando birlikleri bölgeye sevk edildi. Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırılan askerlerin hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklandı. Operasyon sürerken, Batman’dan havalanan insansız hava araçları ile Diyarbakır’dan kalkan keşif uçakları, bulutlu, yağışlı ve sisli hava nedeniyle teröristlerin bölgedeki hareketliliğinden görüntü alamadı. Teröristler askerlere destek gelmesini önlemek için Yeşiltaş ile Tuğlu Köyü yakınındaki iki köprüyü de eşzamanlı olarak havaya uçurdu. Bölgede, dün sabah saat 10.00’a kadar 8’i çatışmaya giren askerler, 20’si helikopter ateşi ve 38’i de uçaklardan yapılan bombalamayla 66 teröristi öldürdü.

        ‘AĞIR SİLAHLAR KULLANDILAR’

        Operasyonda yer alanların anlatımlarına göre, yoğun ateş altında olan askerlerin karşılık vermesiyle ve tank atışıyla vurulan PKK’lılar o kadar çoktu ki ölenlerin yerine yenileri geçiyordu. Teröristlerin, tankın üzerinde bulunan topun etki gücüne yakın tanksavar roketleri kullandıkları belirtildi. Yine bölgedeki kaynakların anlatımına göre, terör örgütü bölgede elektriği ve taburun bulunduğu bölgedeki suyu kesmişti. Operasyondan önce çıkarılan öncü tim saldırıya uğramadığı için bölgenin güvenli olduğu düşünülmüş. Terör örgütünün, içinde rütbeli subayların da bulunduğu konvoyu beklediği, saldırıdan günler önce hazırlık yaptığı ifade edildi. Saldırı sırasında görüş mesafesinin birkaç metreye kadar düştüğü belirtildi. Teröristlerin, örgütün dağ kadrosu ile şehir kadrosundan karma şekilde oluştuğu, şehir merkezlerindeki silahları yamaçlara taşıdıkları ifade edildi.

        5 SALDIRIDA 28 ŞEHİT

        Dağlıca’da daha önce şu saldırılar gerçekleşti:

        21 Ekim 2007: 13 asker şehit oldu.

        7 Mayıs 2010: 2 asker şehit düştü.

        19 Haziran 2012: 8 asker şehit oldu.

        18 Ağustos 2012: 1 asker şehit düştü.

        14 Ağustos 2015: 4 asker şehit oldu.

        GENELKURMAY AÇIKLAMASI

        Genelkurmay Başkanlığı, Dağlıca saldırısında şehit olan ve yaralanan askerlerin sayısına ilişkin açıklamayı, saldırıdan yaklaşık 24 saat sonra yaptı. Genelkurmay’ın internet sitesinden yapılan açıklamada, “6 Eylül 2015 tarihinde Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması maksadıyla yürütülen operasyonda, daha önceden bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist tarafından yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcıların patlatılması ile iki zırhlı aracımız ağır hasar görmüş, araçlarda bulunan Kahraman 16 silah arkadaşımız şehit olmuştur. Kahraman 6 silah arkadaşımız ise hayati tehlikesi olmayacak şekilde yaralanmış, yaralıların tedavilerine halihazırda devam edilmektedir” denildi.

        23 HEDEF VURULDU

        Açıklamada, 23 hedefin (6 mağara, 2 depo, 3 barınma alanı ve 12 Doçka mevzii) dün saat 09.00’dan itibaren 3 F4 ve 4 F16 savaş uçağı ile ateş altına alındığı belirtildi. Şehit askerlere ‘Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı’ dilenen açıklamada yaralılara da şifa temennisinde bulunuldu.

        TERÖR ÖRGÜTÜ TABURLARDAN RAHATSIZ

        Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca üçgeninde bulunan Dağlıca ve Aktütün bölgesi, PKK’nın Avaşin, Hakurk ve Zap kamplarından Türkiye’ye sızma için hayati önem taşıyor. Dağlık bölgede yılın 6 ayı kar olduğundan geçmişte Genelkurmay Başkanlığı, sınır hudut piyade birliklerini geçici olarak boşaltıyordu. Çözüm süreciyle hudut birlikleri sabit hale getirildi. Sınırın sıfır noktasında geçiş güzergâhları üzerinde sabit komando taburlarının kurulması örgütü rahatsız etti. Örgüt bu nedenle kanlı saldırıya girişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ