Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terör örgütü PKK, neden Dağlıca'ya saldırıyor?

        Murat GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütü PKK, Dağlıca’ya 2007’den bu yana 5 saldırı gerçekleştirdi. Türkiye’yi gözyaşına boğan son saldırının ardından HABERTÜRK, uzmanlara, ‘PKK, neden Dağlıca’ya saldırıyor?’ sorusunu yöneltti. İşte yanıtları...

        ‘EN AZ MALİYETLE EN FAZLA SONUÇ ALABİLDİKLERİ YER’

        TOBB Ünv. Dr. Nihat Ali ÖZCAN: “Tek başına Dağlıca her şeyi açıklamaya yetmez. Suriye’deki olaylar da dahil bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Terör örgütleri devlet kontrolünün zayıf olduğu bölgeleri tercih eder. Böyle bölgeler saldırı sonrasında kaçıp kurtulmalarına imkân sağlar. Dağlıca bölgesinde İran’dan, Irak’tan Türkiye’ye hareket edebilmek mümkün. Coğrafi koşullar dağlık, tepelik, gizlenme ve örtü bakımından terör saldırısına uygun. Bölgenin tarihsel geçmişi ve halkın tutumu da önemli. Halk kimden yana tavır alıyor? Burada örgütten yana tavır alıyorlar, durum bu. Bütün bunlar yan yana geldiğinde, örgüt Dağlıca’yı kendisine en az maliyetle en fazla sonuç alabileceği bir nokta olarak belirlemiş. Askeri anlamda sorunlu bir bölge. Girişi çıkışı, kontrol altında tutulması zor bir bölge.”

        ‘RAHAT HAREKET EDEBİLİYORLAR’

        Başkent Ünv. Ercan ÇİTLİOĞLU: “Coğrafi açıdan eylem yapmaya son derece uygun bir yer. Hudut geçişlerine çok elverişli bir bölge olduğu için rahatlıkla hareket edebiliyorlar. Bir de PKK bu bölgede militan sayısı bakımından çok güçlü.”

        ‘KAÇIŞA ELVERİŞLİ BÖLGE’

        Emk. Uzm. Der. Baş. Esef MERDOĞLU: “Dağlıca saldırı sonrasında kaçışa çok elverişli bir bölge. Hava aracı hariç, kaçan teröristleri takip edebilmek mümkün. Çözüm sürecinde, bölgedeki komando tugayları geri çekilmişti. Çekildiğinde terörle mücadele tecrübesi yüksek personel vardı. Şimdi yeniden bölgeye gönderildiler, ama içlerindeki uzman çavuşların en kıdemlisi TSK’da 2012’den bu yana görev yapan personel.”

        ‘COĞRAFYA STRATEJİYİ BELİRLER’

        Uluslararası Güv. Uzm. Hüseyin BAYAZIT: “Coğrafya stratejiyi belirler. Dağlıca önemli bir geçiş noktası. PKK’nın lojistik desteğinin iyi olduğu bir bölge. Bu coğrafyada, stratejik olarak Türkiye’nin ve TSK’nın bölgedeki hâkimiyetine yönelik bir saldırıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ