Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara'da "Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet" yürüyüşü

        Ahmet KIVANÇ - Mustafa TÜRK / HABERTÜRK

        Başkent dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Yurt genelinde artan terör ve gelen şehit haberlerinin ardından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde 14 sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen ve 200’ü aşkın toplumsal örgüt tarafından da desteklenen “Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet” yürüyüşünde on binler bir araya geldi. Kardeşlik yürüyüşüne Türkiye’nin dört bir tarafından Başkent’e gidenlerin yanı sıra Ankaralılar da katıldı.

        7 NOKTADA ARAMA

        Yürüyüş için yaşlısı genci, kadını erkeği her kesimden vatandaş, öğle saatlerinden itibaren Türk bayraklarıyla Ankara’nın merkezi olan Sıhhiye Meydanı’nda toplanmaya başladı. Vatandaşların toplandığı Sıhhiye Meydanı’na çıkan yollar araç trafiğine kapatılarak demir bariyerlerle çevrildi. Katılımcılar alana alınmadan önce uzman ekipler, Sıhhiye Meydanı ile yayalara kapatılan Abdi İpekçi Parkı ve çevresinde bomba araması yaptı.

        Toplanma alanına gidenler, 7 ayrı noktada polisin yaptığı üst aramasının ardından meydana alındı. Yürüyüşü organize eden 14 sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlatılan kırmızı-beyaz renkte şapka, düdük ve Türk bayrakları vatandaşlara dağıtıldı. Sıhhiye Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, saat 16.40’ı gösterdiğinde, Atatürk Bulvarı üzerinden Ulus’taki Birinci Meclis’e doğru “Teröre hayır, kardeşliğe evet”, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” ve “Şehidim hakkını helal et bize” sloganları atarak yürümeye başladı. Emniyet yetkililerinin tahminlerine göre yürüyüşe yaklaşık 70 bin kişi katıldı.

        14 sivil toplum kuruluşu terörü lanetlemek için Sıhhiye'de bir araya geldi.

        1.5 KİLOMETRELİK BAYRAK

        Yürüyüşte Ankara Adliyesi önüne TIR’la götürülen ve uzunluğu 1500 metre, genişliği 7 metre olan dev Türk bayrağı, yürüyüşün başlamasının ardından vatandaşlarca elden ele taşındı. 5 bin kişi tarafından taşınan dev Türk bayrağıyla birçok vatandaşın hatıra fotoğrafı çektirdiği görüldü. Yürüyüş kortejinin en önündeyse TOBB başta olmak üzere organizasyonu gerçekleştiren 14 işçi-işveren ve meslek örgütünün yöneticileri yer aldı.

        3 KİLOMETRE YÜRÜDÜLER

        Vatandaşlar, Sıhhiye Meydanı’ndan Ulus’taki Birinci Meclis binasına kadar olan 3 kilometrelik yolu yaklaşık 1 saatte yürüdü. Yürüyüş sırasında Başkent’te 6 bin dolayında polis görev alırken, atlı polisler de korteje eşlik etti. Ankara dışından yürüyüş için gelenleri taşıyan otobüsler, Atatürk Kültür Merkezi alanındaki meydanda toplandı.

        257 STK DESTEK VERDİ

        Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, 14 STK’nın düzenlediği yürüyüşe 257 sivil toplum kuruluşunun destek verdiğini söyledi. Eyüboğlu, bu kurumlarda birbiriyle hiç anlaşamayan, tamamen farklı düşünenler olduğunu belirterek, herkesin ortak paydada buluştuğunu anlattı.

        14 STK ORGANİZE ETTİ

        Organizasyo nu gerçekleştiren sivil toplum kuruluşları şöyle: HAK -İŞ, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRK ONFED), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB).

        HİSARCIKLIOĞLU’NDAN ‘SESSİZ KALAMAYIZ’ MESAJI

        Yürüyüşün sonunda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tertip komitesi adına Birinci Meclis binasının balkonundan katılımcılara seslendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelenlerin farklı dünya görüşlerine ve farklı düşüncelere sahip olduklarını ama ortak noktalarının bu ülkenin sevdalısı olmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Vatanımız, dirliğimiz, birliğimiz, huzurumuz, bugünümüz, yarınımız hedefte iken sessiz kalamayız. Komşuyu komşuya, kardeşi kardeşe düşman etmeye çalışanlara karşı sessiz kalamayız. Akıl ve vicdan tutulması karşısında sessiz kalamayız” dedi.

        ‘KİRLİ OYUNU BOŞA ÇIKARMAK İÇİN GELDİK’

        Yürüyüşe toplumun her kesiminden insanların katıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Birliğimizin ve bağımsızlığımızın simgesi olan ay yıldızlı bayrağımızı alıp buraya geldik. Milletimizin kardeşliğini korumak için geldik. Kirli oyunu boşa çıkarmak için, bizi ayırmaya çalışan fitne ateşini söndürmek için, huzurumuza kastedenlere karşı tek yürek olmak için buraya geldik. Farklılıklarımıza değil ortak yönlerimize odaklandık. Teröre ‘Hayır’, kardeşliğe ‘Evet’ dedik.”

        ‘BİRLİĞİMİZE SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR’

        Yürüyüşün, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Birinci Meclis’te sonuçlanmasının son derece önemli mesaj içerdiğini, burasının Kurucu Meclis olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Gün; demokrasimize, birliğimize, dirliğimize sahip çıkma günüdür. Hep birlikte sağduyuya kulak verdik. Bu ülkenin vatandaşı olma bilinciyle buraya geldik. Yüreği kardeşlikle, barışla çarpan insanların sesi olacağız. Teröre tepki göstermek adına vatandaşı rencide edecek her türlü slogan ve söylemden kaçınmalıyız. Bu millet terörün karşısında, birlik ve beraberliğine sahip çıkıyor. Bu vatan ve bu ülke hepimizin. Hep birlikte Türkiye’yiz. Teröre ‘Hayır’, kardeşliğe ‘Evet’ diyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ