Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TÜİK'ten "çocuk gelinler" açıklaması!

        Yazılı ve görsel basında yer alan "çocuk gelinlere" ilişkin haberlere yönelik TÜİK'ten açıklama yapıldı. Açıklamada, haberlerde yer alan çocuk gelinlerle ilgili verilerin Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi tarafından gerçekleştirilen 'zorla evlendirme' konulu konferansta kullanıldığını ifade edildi.

        "181 BİN 36 ÇOCUK GELİN VERİSİ TÜİK'E AİT DEĞİL"

        Söz konusu konferansta, Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, her 3 evlilikten birinin çocuk evliliği olduğu, Türkiye'de 181 bin 36 çocuk gelinin bulunduğu gibi bilgilerin aktarıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Basın organlarında çocuk gelinlere ilişkin bu konferansa atıfta bulunularak açıklanan rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu'na ait değildir. Bunun yanında, söz konusu konferansta belirtilen araştırma da Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yürütülmekte olup, yapılan değerlendirmelerde, böyle bir verinin araştırma sonuçlarında mevcut olmadığı anlaşılmıştır.

        Bu konuda 17 Ocak 2014'te ayrıntılı olarak kamuoyu duyurusu yapılmasına rağmen halen bu konudaki verilerin yanlış kullanımına devam edilmektedir. Söz konusu konferansta dile getirilen ifadeler, bilimsel hiçbir dayanağı ve gerçekliği olmamasına rağmen kamuoyu gündemini gereksiz yere meşgul etmiştir. Herhangi bir resmi veri, araştırma ya da akademik çalışmanın sonucunda, konferansta belirtilen istatistikler mevcut değildir."

        Kurum tarafından yapılan tüm çalışmaların yöntemlerine ilişkin bilgilerin, ilgili haber bültenlerinin ve dokümanlarının kamuoyu ile paylaşıldığının altı çizilen açıklamada, Türkiye'de 2014'te yapılan toplam resmi evlenmeler içinde 16-17 yaşında evlenen kız çocuklarının oranının yüzde 5,8, sayılarının ise 34 bin 629 olduğu belirtildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ