Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu: Her değişimin kendi içinde sürprizleri olur

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Partisinin seçimli kurultayı için geri sayım başlarken; “Demokratik bir kurultay olsun” dileğinde bulunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan ile görüşmesinde kararlaştırılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile ilgili de bilgi verdi, “Başkanlık sistemi” için net konuştu: Gündeme almayacağız ki.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile partisinin 16-17 Ocak’taki büyük kongresi öncesinde konuştuk. Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi’ndeki görüşmemizde hem önümüzdeki hafta yapılacak kurultay konusunda hem de ülke meseleleri üzerinde yoğun mesai içinde olduğunu gözlemledim. Görüşmemiz öncesinde; terörle mücadele operasyonlarının devam ettiği Diyarbakır’da incelemelerde bulunan ve izlenimlerini paylaşmak üzere kendisini ziyaret eden aydınlar grubuyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu ile önce kurultayı konuştuk.

        Kongrenin ana mesajının, “değişim” olacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, yenilenecek parti yönetiminde merkez sağdan ve CHP dışından sürpriz isimlerin yer alıp almayacağı konusunda, “Her değişimin kendi içinde sürprizleri olur. Ben, ‘merkez sağ’, ‘diğer sol’ diye bir tanım yapmak istemem. CHP’nin ilkelerini, kurallarını benimsemiş, Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için mücadele eden her arkadaşla çalışıyoruz” dedi.

        Kongrede karşısına bir aday çıkmasını arzu ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bundan memnun olurum. Demokratik bir kurultay olsun” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, kongre sonrasında kenetlenmiş, hedefe doğru yürüyen bir CHP olacağını söyledi.

        "BAŞKANLIK YOK"

        Gündemin en fazla merak edilen konularının başında, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ne şekilde kurulacağı, başkanlık sistemi gündeme geldiğinde muhalefet partilerinin nasıl bir tavır izleyeceği geliyor. Bu konuda da CHP’nin nabzını tutma imkânım oldu. Kılıçdaroğlu’nun tavrı net; bir sorun çıkarsa masadan kalkan taraf kesinlikle CHP olmayacak. Öncelikle, 12 Eylül’ün izlerini taşıyan Anayasa maddelerinin değiştirilmesi gerektiğini savunuyor. Başkanlık sisteminin gündeme gelmeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bir yönerge ile bunu güvence altına alacaklarını ifade ediyor. AK Parti, başkanlık sistemini Uzlaşma Komisyonu’nun gündemine getirip ısrar ederse bir kriz çıkabilir. Daha işin başında komisyonun çalışma usullerini belirleyen yönergenin hazırlanması sırasında bir anlaşmazlık doğabilir.

        Bu komisyonun önceki gibi olmayacağını vurguluyor Kılıçdaroğlu... “Komisyon oybirliği ile karar almadığı sürece maddeler Meclis alt komisyonuna gitmeyecek, Genel Kurul’a inmeyecek. Komisyonun nasıl çalışacağının esaslarını belirleyeceğiz” diyor. Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi gündeme geldiği zaman masanın dağılabileceğini hatırlattığımızda, “Başkanlık sistemini gündeme almayacağız ki. Bu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun konusu değil. Başkanlığı kabul etmeyiz, kesinlikle konuşmayacağız. Komisyon daha başlamadan hazırlanacak yönergeyle bu konuda önemli bir adım atılmış olacak” ifadelerini kullanıyor.

        AK PARTİ DENER Mİ?

        Bir diğer nokta, muhalefet partilerinin yer almadığı bir yöntemle AK Parti’nin tek başına Anayasa yapmayı deneyip denemeyeceği... Referandum çoğunluğu için AK Parti’nin diğer partilerden 14 milletvekiline ihtiyacı var. Kılıçdaroğlu, böyle bir olasılığa ihtimal vermiyor. Meclis süreci dışında halkoyuna başvurmak ya da halkın nabzını tutarak partiler üzerinde baskı kurulması gibi bir yöntemin de olmayacağını savunuyor Kılıçdaroğlu. Böyle bir yöntem izlenmesinin çatışma riskini artıracağına dikkat çekiyor.

        Kılıçdaroğlu, “Biz, güçler ayrılığını pekiştirmek, parlamenter sistemi güçlendirmek için Anayasa yapacağız. MHP de HDP de aynı şeyi söylüyor” vurgusunu yapıyor. Başkanlık sistemi konusunda Başbakan Davutoğlu’nun ısrarcı olmayacağını savunurken, “Kararlılıkla ‘Getireceğiz’ diye bir şey söylemedi. Sırf bir yerlere mesaj olsun diye, yarım ağızla açtı konuyu” ifadesini kullanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ