Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Balyoz’da beraat veren kadın Hâkim Özlem Karaçam başkan oldu

        Fevzi ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, Temmuz 2016’da Türk yargısında yerini alacak bölge adliye mahkemeleri (BAM) kararnamesini açıkladı. Yeniden yargılama yapılan Balyoz davasında tüm sanıkların beraatına karar veren İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Özlem Karaçam, İstanbul BAM’da daire başkanı oldu.

        YARGITAY ÜYESİ YOK

        HSYK 1. Dairesi, istinaf mahkemeleri olarak bilinen BAM’lara ilişkin kararnamesini açıkladı. 7 ilde kurulan ve 20 Temmuz’da faaliyete geçecek olan istinaf mahkemelerinin daire başkanları ve üyelerine ilişkin yetki kararnamesi ile aynı anda açıklanan atama kararnamesi ile bin 34 hâkim ve savcı BAM’larda görevlendirildi. Kararnamede, 2010 HSYK’sı döneminde Yargıtay’a seçilen 160 üyenin büyük kısmının istinaflara gönderileceğine ilişkin iddialara rağmen, hiçbir Yargıtay üyesine yer verilmedi.

        Ankara Adalet Komisyonu Başkanı Ramazan Aksan Ankara, Antalya Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Nevzat Açıkgöz Antalya, Malatya Hâkimi Mustafa Çetin Erzurum, Gaziantep Hâkimi Yusuf Kaya Gaziantep, İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayri Kaynar İstanbul, İzmir Hâkimi Turhan Eğlenoğlu İzmir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun Samsun bölge adliye mahkemelerinin başkanlıklarına getirildi.

        Kararname ile Ankara İstinaf Mahkemesi’nde 44, İstanbul’da 60, Antalya’da 23, Gaziantep’te 34, Erzurum’da 11, İzmir’de 32, Samsun’da ise 13 daire kuruldu. Kararnamede dikkat çeken bazı isimler ise şöyle:

        Ankara 8. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Bahadır Coşlu ile KPSS davasına da bakan terör ve örgütlü suçlara bakmakla yetkili Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Musa Yeşil ve 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Karamanoğlu, Ankara’da daire başkanlıklarına getirildi.

        E-muhtıra soruşturmasına bakan Ankara Savcısı Selda Binboğa Kurtuluş da istinaf mahkemesi savcısı oldu. Hâkimler Süleyman Karaçöl, Metin Özçelik ve Mustafa Başer’i tutuklayan, 17-25 Aralık savcılarına yakalama çıkaran Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asuman Yetişkin, İstanbul BAM’da daire başkanlığına getirildi.

        ‘Askeri Casusluk’ davasında beraat kararına imza atan İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Orhan Kızıltaş ise İzmir BAM’da daire başkanı oldu. Balyoz davasında beraat karar veren İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Özlem Karaçam da İstanbul’da daire başkanlığına getirildi.

        KIDEM VE TECRÜBE ESAS

        Kanunu 2004’te çıkarılan ancak faaliyete geçirilemeyen istinaf mahkemeleri, 20 Temmuz’da işbaşı yapacak. HSYK kaynakları, bin 34 kişilik kararnamede kıdem ve tecrübe kriterinin esas alındığını belirtti. Kararnameyle 250 civarında Yargıtay hâkimi ve savcısı istinaf mahkemelerine getirilirken, amacın Yargıtay tecrübesini BAM’lara taşımak olduğu vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ