Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan Rıza Sarraf için ilk kez konuştu: Ülkemizi ilgilendiren bir konu değil

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işadamı Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanması hakkında ilk kez konuştu. Erdoğan, "Bu konu ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi, bir karapara aklama konusu mudur, değil midir, gerekçesini bilmeden değerlendirme yapmak istemem. Asıl karapara aklamanın babaları Pensilvanya'da duruyor. Onlar için bir şey yaptılar mı" dedi. ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme yapılıp yapılmayacağı konusunda sorulan soruya Erdoğan, "Orada ikili görüşmeler olacaktır. Kendisiyle de ikili bir görüşme yapacağız, ancak bu toplantı ne kadar sürer oradaki ortamla alakalı olacaktır" diye cevap verdi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'a yapacağı ziyaret öncesiAtatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

        WASHINGTON ZİRVESİNİN GÜNDEMİ

        "Türkiye olarak işbirliği eksikliğinden kaynaklanan nedenlerden dolayı daha fazla bedel ödemeye niyetimiz yok.Nükleer enerji projelerimiz ile güvenlik ve emniyet tedbirlerimiz tam bir uyum içerisindedir.

        Zirve vesilesiyle Washington'da bulunacağım süre içinde muhtelif üst düzey görüşmelerimiz olacak. Ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler yapacağımız gibi, iş dünyasıyla orada geniş kapsamlı görüşmelerimiz olacağı gibi bir de ayrıca dar kapsamlı gerek ABD'nin çok çok ileri gelen yatırımcıları gerek ülkemizde gerek ABD'de, farklı ülkelerde, onlarla da ayrıca dar kapsamlı bir toplantımız olacak. Akademik çevrelerle görüşmelerimiz var, basın ve kanaat önderleriyle de bir araya gelerek son dönemde yaşanan önemli gelişmeleri değerlendirme fırsatımız olacak.

        Bünyesinde cami, kültür merkezi, İslam Eserleri Müzesi ve misafirhane gibi medeniyetimizi temsil eden pek çok eserin bulunduğu bu merkezin, son derece önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum. Bilhassa içinden geçtiğimiz bu sancılı süreçte, özellikle de bu merkez o çevrede, adeta çapı 50-80 kilometrelik o çevrede yaşayan tüm Müslümanların ilgi alakasını çektiği ve çekeceği gibi bunun yanında farklı inanç ve kültür gruplarını da orada toplayacağına inanıyorum. Bu merkez, yükselen İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığına en anlamlı cevap olacaktır. Merkezin ayrıca kültürlerarası iş birliği ve uyum açısından önemli bir misyon üstleneceğine inanıyorum.

        SORU-CEVAP

        * Başika Kampı'na saldırı:Olayın ardından gerekli bütün, obüslerle gereken bedel ödetilmiş, koalisyon güçleri vurmuş, bizim hava kuvvetlerimiz DAEŞ noktalarını vurmuş, adeta darmadağın etmiştir. Bu süreç devam edecektir. Oradaki potansiyel gücümüz bu iş için yeterlidir. Gerektiğinde hava kuvvetlerimiz, koalisyon güçleriyle koordineli olarak bu işi yürütebilecek konumda.

        * Rıza Sarraf'ın tutuklanması:Bu konu ülkemizi ilgilendiren bir konu olmadığı gibi, bir karapara aklama konusu mudur, değil midir, gerekçesini bilmeden değerlendirme yapmak istemem. Asıl karapara aklamanın babaları Pensilvanya'da duruyor. Onlar için bir şey yaptılar mı? Bu paralel devlet yapılanmasının ABD'de birçok eğitim, öğretim kurumları var; bunlar içerisinde charter schoolları var. Çok sincice, akıllıca söğüşlediler, söğüşlemeye devam ediyorlar. 100 milyon dolar civarında rakamlar. Öncelikle bunlar için adım atsınlar ya. Bir kişi, üç kişi değil, yüzlerce kişi. Biz kendilerini bu konuda uyardık. Aynı şekilde karapara aklamayı yaptığı gibi, bu kişinin koordine ettiği kişiler ya tutuklu, bir kısmı da firarda. Bunları da duyurduğumuz halde dostumuz ABD'deki yetkililer en ufak duyarlılık göstermediler. Rıza Sarraf ile ilgili varsa bir şey, Rıza Bey'in avukatları kendisini savunacaktır. Bu konu ülkemizle alakalı bir konu değildir.

        ABD'deki görüşmeler: Orada birçok liderle bu görüşmeleri yapacağız. Sayın Obama ile de bu şekilde bir görüşme arkadaşlar planladılar ve görüşmeler yapıldı. Orada bu toplantılar sadedinde nasıl G20'de yaptıksak aynı şekilde orada da.. Çünkü sadece bu Sayın Obama'nın ikili bir görüşme için davetine icabetle değil, bir zirveye davetle gittiğimiz bir toplantıdır. Takdir edersiniz ki 50'yi aşkın Sayın Obama'nın davetine gelen orada liderler olacak. Onların ciddi bir kısmıyla tabii kendisinin de orada ikili görüşmeleri olacaktır. Biz de bu şekilde orada kendisiyle ikili bir görüşmeyi yapacağız ama bu görüşme ne kadar sürer, o görüşmenin gündemiyle, toplantının akışıyla alakalı bir konu olacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ