Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Uçakta sigara içip taşkınlık yapan yolcu cezayı yedi 2 bin 324 TL para cezası

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL

        Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) tarafından verilen idari para cezaları bir süre önce yeniden belirlendi. Güncellenen yeni ceza miktarlarına göre; uçuş emniyetini riske edecek şekilde hava araçlarına lazer tutmak, uçak haberleşmesine müdahale etmek ve benzeri ihlallerde bulunmanın cezası 11 bin 625 lira oldu. Yine uyarılara rağmen taşınabilir elektronik cihazları kullanmaya devam eden, uçak içerisinde sigara içen ve kural tanımayan yolculara ise bin 162 lira ceza kesiliyor. SHGM, Sabiha Gökçen- Roma uçuşunda uçakta sigara içen ve taşkınlık çıkaran yolcuya 2 bin 324 TL para cezası verdi. Yolcuyla ilgili detay ise verilmedi.

        CEZALAR NASIL KESİLİYOR

        SHGM tarafından verilen idari para cezalarına göre kural tanımaz yolcu yönetmelikte belirlenen ihlallerden birini uyarıya rağmen sürdürmeye devam etmesi halinde ihlale ait tutanak, uçağın kaptanı ile uçağın iki kabin memuru olmak üzere üç kişinin tutacağı bir tutanak ile tespit ediliyor. Tutanakta ilgili kişinin adı soyadı, Türk vatandaşı ise kimlik numarası, tespit edilebiliyor ise adres bilgileri yer alıyor. Yabancı uyruklu yolcuların ise adı, soyadı ve pasaport numarası ile tespit edilebiliyor ise adres bilgileri yer alıyor.

        Kural tanımaz yolcu hakkında tutanak tutulabilmesi için kendisine, eyleminin SHGM talimatlarına aykırı olduğu, sonlandırmaması halinde ilgili kişi hakkında bu yönetmeliğe göre belirtilen miktarda idari para cezası uygulanması için tutanak tutulacağı hakkında sözlü ikazın yapılması gerekiyor.

        İSPAT SORUMLULUĞU HAVAYOLUNDA

        Kural tanımaz yolcu hakkındaki tutanak ilgili havayolunun tutanakta imzası olan kendi personeli ile yapacağı inceleme ve mutabakat sonrasında kalite sistem yöneticisi ve sorumlu müdürün ortak imzası ile SHGM'ye gönderiliyor. SHGM gerektiğinde konu ile ilgili havayolundan ve ilgililerden ilave bilgi ve belge isteyebilecek. Kural tanımaz yolcu ile ilgili uygulanan cezalara itirazlarda ispat sorumluluğu ilgili havayoluna ait oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ