Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı MHP kurultayı ne zaman yapılacak?

        HABERTURK.COM

        Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onadı. Çağrı heyeti yeni bir tarih belirleneceğini açıklarken, MHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada "Hukuk yolu tükenmedi" denildi. MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin daha önceki sözlerini hatırlatarak yargı kararına saygı duyması gerektiğini belirtti. MHP lideri Bahçeli ise kurmaylarıyla toplantıya girdi. Toplantının ardından açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın 30 Haziran ya da 10 Temmuz tarihlerinde seçimli kurultaya gidileceğini açıkladı. MHP lideri Bahçeli, kurultayda aday olacağı bildirildi.

        TÜZÜKTE DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

        MHP kaynakları: Genel başkan seçimli kongreye tüzük engel olacaksa, tüzükte tadilat yapılabilir.

        Daire, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararının temyiz incelemesini tamamladı.Karar, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Aysal tarafından açıklandı. Daire, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onadı.

        Daire kararına karşı karar düzeltme isteminde bulunulamıyor. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, kararla ilgili gerekçesini birkaç gün içinde tamamlayarak, yerel mahkemeye gönderecek.Bu kararla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin olağanüstü kongreyi toplamakla görevlendirdiği heyetin çağrısıyla kongre yapılabilecek.

        SİNAN OĞAN KURULTAY TARİHİ AÇIKLAMASI

        MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, Yargıtay'ın kararı için Twitter'dan, "Yargıtay, kurultay dedi. Hayırlı olsun" dedi.

        Daha sonra HABERTÜRK TV'ye konuşan Oğan şunları söyledi:

        "Bu beklediğimiz, geç kalmış bir karardır. Yargıtay, 'evet' dedi. Bu saatten sonra yapılabilecek tek şey kurultayımızı gerçekleştirmek. Sayın Bahçeli'nin de sözü vardı. Genel Merkezimizin de farklı arayışlara girmeden dört elle bu kurultaya gitmeyi bekliyoruz. Sayın Genel Başkan da, Genel Merkez yöneticileri de hepimizin başkanı, yöneticileridir. Kimse MHP'de aayrışma beklemesin. Kısa zamanda bu kurultayın yapılmasını bekliyoruz.Sayın Genel Başkan canlı yayınlarda 'Yargıtay'ın kararına saygı duyacağız' demiştir. Basına yansıdığı kadarıyla 'Hukuk mücadelemiz devam edecektir' yönündeki açıklamaları yanlış buluyoruz. Biz MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözünün Genel Merkez tarafından da kabul edilmesini ve bu işlemlerin başlatılmasını bekliyoruz.3 hafta içinde bu kurultayımızı yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

        MERAL AKŞENER: KONGREMİZ HAYIRLI OLSUN

        Kararı Twitter'dan değerlendiren Genel Başkan Adayı Meral Akşener de, "Yargı kararı ile onaylanan Olağanüstü Kongremiz hayırlı olsun" dedi.

        KORAY AYDIN: 20 GÜN İÇİNDE KURULTAY YAPILABİLİR

        MHP Genel Başkan adaylarından Koray Aydın HABERTÜRK TV'ye şunları söyledi:

        "Yargıtay'ın bu kararından sonra işlemler başlayabilir. Genel Merkez'in 'Hukuki yollar bitmemiştir' açıklamasından ne kastediyorlar anlamadım. Bunun için bir yol bilmiyorum. Önümüzdeki 20 gün içinde tüzük kurultayı yapılacak, daha sonraki süreçte de seçimli olağanüstü kongre gündeme gelecektir diye düşünüyorum. Hukuk son sözünü söylemiştir. Bu kongrenin engellenmesi mümkün değildir. Bu karar MHP'lilerin ortak iradesiyle alınmış bir karardır. Üzerimize düşen sorumlulukların gereğini yerine getireceğiz. Çağrı Heyeti ilk fırsatta toplanıp, 20 günlük süre içinde bu süreç devam eder. Bunu engelleyecek hukuki durum olmadığını düşünüyorum. Bu süreç artık durdurulamaz bir süreçtir. Bu sürecin hukuken tamamlandığını düşünüyorum."

        MHP'Lİ SEMİH YALÇIN'DAN İLK AÇIKLAMA

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 26 Temmuz veya 10 Temmuz'da seçimli kurultay tarihi aldıklarını açıkladı.

        ÇAĞRI HEYETİ ÜYESİ: EN KISA ZAMANDA TARİH BELİRLEYECEĞİZ

        Çağrı Heyeti Üyesi Ayhan Erel, HABERTÜRK TV'ye şunları söyledi:

        "Yargıtay'ın vermiş olduğu bu kararın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Hukuki kaos yaşanmaktaydı. Ülkemizdeki yargı kaos ortadan kalmış oldu. Devlet Bahçeli Beyfendi de Yargıtay'ın vereceği kararı saygıyla karşılacağını belirtmişti. Bildiğim kadarıyla karar düzeltme yolu kapalı. Yargıtay bu kararı onamış. Bundan sonra biz çağrı heyeti olarak bir araya geleceğiz ve mahkemenin vermiş olduğu kararla birlikte ülkücü duruşa yakışır şekilde kongremizi gerçekleştireceğiz. Bu kongre daha sonraki yıllarda tarihe ismini altın harflerle yazdıran demokratik bir kongre olarak yerini alacaktır. Tarih veremem ancak, çağrı heyetindeki arkadaşalarımızla bir araya gelerek kısa zamanda tarih belirlemeyi düşünüyoruz."

        MHP'Lİ MUHALİFLERİN AVUKATI: KARAR AÇIK VE NET

        MHP'li muhalif isimlerin avukatı Kürşat Ergün de HABERTÜRK TV'ye yaptığı açıklamada, "Yargıtay kararını verdi. Bu en başından sonu belli olan bir karardır. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden karar çıktıktan sonra Tosya ve Gemerek mahkemelerinden tedbir kararları alındı. Bir takım süreçler işletildi. Karar açık ve net. Çağrı heyeti yapamdığımız olağanüstü kongre için tarih belirleyecek. Bu karar ülkücü camiaya ve Türkiye'ye hayırlı olsun" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ