Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kemal Kılıçdaroğlu: Genelkurmay ve MİT'i bağlamak doğru olmaz

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanlığı’nın ve MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasının Anayasa değişikliği konusu olduğunu belirterek, “Anayasa’ya göre ‘sorumsuzluk’ zırhı bulunan bir makama Türkiye’nin iki önemli kurumunun bağlanması kabul edilemez” dedi. Geçen hafta İstanbul Taksim’deki mitingin ardından bugün İzmir Gündoğdu Meydanı’nda “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi”nde konuşacak olan Kılıçdaroğlu, dün bir grup gazeteciye gündeme ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

        DAVET EDİYORUZ

        Hem cumhuriyet hem de demokrasi için bugün İzmir’de olacağız. Çünkü cumhuriyet, demokrasiyle taçlandırıldığı zaman bir anlam kazanır. Biz İzmir’de, hem darbeye hem de diktaya karşı duruşumuzu bir kez daha ilan edeceğiz. Bu düşüncelerimizi paylaşan tüm vatandaşlarımızı bu buluşmamıza davet ediyoruz.

        SİSTEME AYKIRI

        Genelkurmay’ın ve MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması Anayasa değişikliği konusu. Dolayısıyla bunun gerçekleşmesi mümkün değil. Biz buna izin vermeyiz. Anayasa’ya göre ‘sorumsuzluk’ zırhı bulunan bir makama Türkiye’nin iki önemli kurumunun bağlanması kabul edilemez. Bu parlamenter sisteme de aykırıdır.

        ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

        Anayasa’da yapılacak köklü bir değişiklik için şartlarımızı ifade ettik. Anayasa’nın ilk 4 maddesine dokunulamayacağı, parlamenter demokratik sistemin güçlendirilerek sürdürülmesi, Anayasa değişikliğiyle birlikte mevzuatımızın darbe hukukundan arındırılması yönündeki şartlarımızı koruyoruz. Bunlar ülkemizi tam demokrasiye ulaştıracak şartlardır. Bunların kabul edilmesi halinde Anayasa masasındaki yerimizi alırız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ