Anayasa değişikliği görüşmelerinin 1. turunun tamamlanmasının ardından başlayan ikinci tur oylamada ilk 7 madde TBMM'de kabul edildi.
CUMHURBAŞKANI ADAYI VE SEÇİMİ YENİDEN DÜZENLENDİ
Anayasa değişikliği teklifinde 2. tur oylamalarında 7. madde 340 "evet" oyu ile TBMM'de kabul edildi. Oylamada 484 milletvekili oy kullanırken, 7. madde için 136 ret, 3 geçersiz, 4 boş, 3 çekimser oy kullanıldı.
7. madde ‘Cumhurbaşkanının Adaylığı ve Seçimini' düzenliyor.
GENSORU DÖNEMİBİTİYOR
Anayasa değişikliği teklifinde 2. tur oylamalarında 6. madde 342 "evet" oyu ile TBMM'de kabul edildi. 6. madde oylamasında 138 ret oyu kullanıldı.
6. madde ile "Gensoru" TBMM'nin denetleme yetkisinden çıkarılacak.
MECLİS'İN DENETİM YETKİSİ
Anayasa değişikliği teklifinde 2. tur oylamalarında 5. madde 342 'evet' oyu ile TBMM'de kabul edildi. 5. madde için 140 ret oyu kullanıldı.
Beşinci madde Meclis'in görev ve yetkilerini yeniden düzenliyor.
SEÇİMLER BİRLEŞTİRİLİYOR
Anayasa değişikliği teklifi 2. turunda 4. madde 342 'Evet' oyuyla TBMM'de kabul edildi. 4. madde, cumhurbaşkanı ve parlamento seçimini birleştiriyor.
MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞI DÜŞÜYOR
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda 3. madde, 342 oyla kabul edildi. Üçüncü maddenin ikinci tur oylama sonucu, 342 kabul, 137 ret, 3 boş, 3 geçersiz.
Maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. "Askerlikle ilişiği olanlar" milletvekili adaylığına başvuramayacak.
MİLLETVEKİLİ SAYISI 600'E ÇIKARILIYOR
TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin ikinci maddesi 342 oyla kabul edildi.
Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 139 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci maddesi ile milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.
YARGI MADDESİNDE "BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ" DEĞİŞİKLİĞİ
TBMM Genel Kurulunda anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda 1. madde 345 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin ikinci turu devam ediyor. Anayasa değişiklik teklifi ikinci turunda 1. madde oylamasına 486 milletvekili katıldı. 1. madde 345 kabul, 140 ret oyu alırken, 1 boş oy kullanıldı.
İlk turda 1. madde 347 'Evet' oyu ile kabul edilmişti
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin birinci maddesine göre, Anayasa'nın "yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek.
Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.
İKİNCİ TUR
İkinci tur, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi için nihai belirleyici oylama olduğu için büyük önem taşıyor. Maddeler ayrı ayrı oylandıktan sonra teklifin tümünün oylaması yapılacak. Kabul oyu, referandum sınırı olan 330'un altında kalan madde düşmüş olacak. Teklifin tümünün oylamasında, kabul oyu 330'un altında kalırsa maddeler 330 ve üzerinde oy almış olsa da teklifin tamamı düşmüş sayılacak.
İkinci turda, teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak; konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.
İkinci turda, 18'i maddeler üzerinde, biri de tümü üzerinde olmak üzere toplam 19 oylama yapılacak.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Paketin Meclis’ten geçmesi halinde en geç hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı 1-2 gün içinde onaylarsa paket 26 Mart’ta halkoyuna sunulabilecek. Süreçte sarkma olursa reerandum tarihi ötelenecek.
İlk tur oylamalarda maddelere geçişte 338 “kabul” oyunu bulan AK Parti-MHP kanadı, daha sonraki oylamalarda 340- 347 aralığında kabul oyuna ulaştığı için ikinci turda da 330’un üzerinde oy bekliyor. 330 oyun altında kalan teklif maddesi düşecek. 330’un üzerinde, 367’ye kadar olacak kabul oyu, paketin referanduma gitmesi anlamına gelecek.
İkinci turda, teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak; konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek.
İkinci turda, 18'i maddeler üzerinde, biri de tümü üzerinde olmak üzere toplam 19 oylama yapılacak.
CHP'DEN 'GİZLİ OY' İTİRAZI
CHP, anayasa değişiklik teklifi oylamalarında, Genel Kurul salonunda bulunmayan bakanların vekaletle oy kullanmasının gizlilik ilkesine aykırı olduğunu savundu. Birinci tur oylamalarda Genel Kurul Salonunda bulunmayan bakanların vekaletle oy kullandığına işaret eden Özel, şu ifadeleri kullandı:
"Eğer vekaleti veren alana 'şu oyu kullan' diyorsa, bu oy gizlilikten çıkmaktadır. Demiyorsa da bir kişi kendi kararı doğrultusunda iki oy kullanmış demek oluyor. Bu önemli bir tartışma. İlk turda bakanlar vekaletle oy kullanmış buna itiraz edeceğiz. Gizli oylamada vekaletle oy kullanılmasıyla ilgili geçmiş örneklere baktığımızda; Meclis başkanvekillerinden Güldal Mumcu uygulatmamış, Sadık Yakut ise uygulatmış. Ama bu örneklerin hiçbiri anayasa değişikliği örneği değil. Pek çok anayasacı da vekalet gizli oyda kabul edilse dahi anayasa değişikliği gibi bir oylamada o oylamaya özel bir vekalet olması gerektiğini söylüyor. Bakanların vekaletlerini istedik, bir yıl kadar önce toplu vekalet vermişler. Genel ve toplu bir vekaletname var."
Bu durumun birinci tur oylamaları sıkıntıya soktuğunu ileri süren Özel, bu tartışmayı Genel Kurul gündemine getireceklerini bildirdi.
Hiç kimsenin gizli oylamada vekaleti kabul etmemesi gerektiğini, bunun aksinin oylamaları sakatladığını savunan Özel, "Biz gördüğümüz her türlü eksiklik ve ihlalde Anayasa Mahkemesine gideriz. Rejim değişiyor. Anayasa Mahkemesi'nin temel görevi anayasa uygunluk denetimi. Anayasayı anayasanın ruhunu uygun olmayan bir şekilde değiştiriyorlar." diye konuştu.
Meclis'teki 'ısırık' iddiasına soruşturma
Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında Meclis'te çıkan kavgada AK Parti Milletvekili Muhammet Balta'nın ayağından ısırıldığı iddiası için başsavcılık soruşturma başlatttı
TBMM Genel Kurulundaki Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında çıkan kavgada bacağı ısırılan AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta'nın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Balta, iki gün önce başsavcılığa başvurarak, olaya ilişkin şikayetçi oldu.
Şikayet üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, yaranın ne şekilde meydana geldiğinin belirlenmesi için Balta'nın Adli Tıp Kurumundan rapor aldığı bildirildi.
Burnu kırılan vekilden suç duyurusu
Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde Meclis'te çıkan kavgada burnu kırılan AK Parti Milletvekili Fahih Şahin, CHP'li Niyazi Nefi Kara hakkında suç duyurusunda bulundu
Anayasa değişiklik teklifi görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulunda çıkan kavgada burnu kırılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara hakkında suç duyurusunda bulundu.
Şahin'in avukatları Hüseyin Aydın ve Muammer Cemaloğlu tarafından başsavcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, 12 Ocak'ta, Anayasa değişikliği hakkında kanun teklifi görüşülürken Gazi Meclis'e hiç yakışmayan görüntülerin ortaya çıktığı, bu sırada CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara'nın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin'e saldırdığı, menfur saldırı sonucu Şahin'in yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
Şüphelinin bu eyleminin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 86. maddesinde düzenlenen kasten yaralama suçunun unsurlarını ihtiva ettiği vurgulanan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
"Şüphelinin müştekiye yönelik gerçekleştirdiği fiilin, görüntülerde de açıkça anlaşıldığı üzere, kasten gerçekleştirildiği izaha gerek olmayacak şekilde ortadadır. Meclis'te çıkan arbede esnasında ne müşteki ne de müvekkilim arbedenin içinde değiller. Dikkatler arbedenin çıktığı tarafa yöneldiği sırada şüpheli bu durumdan faydalanarak kendisine uzak mesafede bulunan müştekiye sinsice yaklaşmış, müştekinin yüzüne yumruk atmış ve kaçmıştır.
Olay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonunda gerçekleşti. Gerek müvekkilim gerekse şüpheli kamu görevi icra ediyor. TCK'nın 86/3. maddesinde kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle suçun işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılması gerektiği ifade ediliyor. Şüpheli, müvekkilimin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bu görevin icrasına engel olmak için şikayete konu, haince saldırıyı gerçekleştirdi. Bu nedenle söz konusu hüküm, şüphelinin eylemine uygun düşüyor."
Fatih Şahin'in hastaneden aldığı raporun da eklendiği dilekçede, müştekinin burun kemiğinde kırık tespit edildiği, bu nedenle TCK'nın 87/3. maddesi gereği şüpheliye verilecek cezanın artırılması gerektiği belirtildi.
Genel Kuruldaki bu olay sonrasında farklı düşünceden birçok kişi saldırıya karşı tavır almışken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bir grup partilinin şüpheliyi evinde ziyaret edip destek verdiği, zanlının da seçim bölgesinde, olaya ilişkin görüntülere rağmen "Nefsi müdafaada bulundum." diyerek manipülasyon ve tahriklerini sürdürdüğü ifade edilen dilekçede, şüphelinin bu sözleri nedeniyle TCK'nın 215. maddesi gereği suçu övme suçundan da yargılanması istenildi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.