Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte OKS'deki son değişiklikler

        Liselere giriş sınavında yapılan değieşikliğe göre,"Tercih edilen okul sayısının 12'den 20'ye çıkacak. Ek yerleştirme yapılmayacak. Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde 15'i sınav puanına eklenecek.

        SAYGI ÖZTÜRK HABERTÜRK TV'deYENİ DEĞİŞİKLİKLERİ ANLATTI!

        HABERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

        Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin başarısını öne çıkarmak içinÖğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)ve Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nda (OKS)değişiklikler için düğmeye bastı.ÖSS’de yapılan değişiklik önerisi YÖK’e gönderildi.

        EK YERLEŞTİRME

        Yeni düzenlemeyle ek yerleştirme geçen yıllarda uygulanan sistemden daha farklı hale getirildi. Buna göre birinci yerleştirme yapıldıktan sonra, öğrenci yerleştiği okuldan bir üst sıralamadaki okulda boş kontenjan bulunması halinde, o okula yerleşmesi mümkün olacak. Böylece, boş kontenjan kalması önlenmiş ve her öğrenci boş kontenjan bulunması halinde bir üst tercihine girme olanağına da kavuşmuş olacak.

        OKS'DE ÜCRET ALINMAYACAK

        OKS’ye katılan öğrencilerden, girmek istedikleri sınavlara göre ücret alınırken, yeni düzenlemede öğrenci hangi sınava katılırsa katılsın bir sınav için sınav harcı alınacak ve bunun dışında bir ücret talep edilmeyecek.

        PUAN TÜRLERİ

        Fen liselerine girecek öğrencilerin puan türü "Matematik-Fen", diğer okullara girişte ise "Türkçe-Matematik" puanı esas alınacak. Fen lisesi puan türüyle öğrenci fen liselerine girememesi halinde, aynı puan türüyle Anadolu liselerine girebilmeleri de mümkün olacak.

        BAKANLIK SİTE YAPACAK

        Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin tercihlerini daha sağlıklı yapabilmeleri için bir web sitesi oluşturacak. Sitede, Fen, Anadolu, Anadolu Meslek Liselerine önceki sınavda kaç puanla öğrenci alındığı, yüzdelik dilimleri de yer alacak. Öğrenci, tercihini yapmadan bu okullar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olacak.

        Sınavla öğrenci almak isteyen özel öğretim kurumlarına girişte öğrencinin ham puanı hesaplanacak, bu öğrencilerin hangi özel okullara yerleştirileceği Özel Okullar Birliği tarafından ya da her özel okul kendi koşullarını açıklayacak. Yani özel okullara yerleştirme Milli Eğitim Bakanlığı’nın dışında olacak, bakanlık sadece sınavı gerçekleştirmiş olacak.

        OKS’ye katılan öğrencilerin Fen, Anadolu ve Anadolu Meslek Liseleri tercihi 12 okuldan 20 okula çıkarıldı. Öğrencinin tercihi yeni düzenlemede daha da önem kazanıyor. Çünkü, daha önce öğrenci tercihlerini yaptıktan sonra değiştirme olanağına sahipti. Yeni düzenleme, bu değişikliğe olanak vermiyor. O yüzden tercihler yapılmadan önce çok iyi araştırma yapılması ve araştırmalar yapıldıktan sonra tercihlerin yapılması gerekiyor. Veli ve öğrencinin daha sağlıklı tercih yapabilmesi için de bazı düzenlemeler yapılıyor.

        EK YERLEŞTİRMEDE YENİ FARK

        Mevcut uygulamada birinci yerleştirmeden sonra boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılıyordu. Ek yerleştirmeden sonra geçen yıl veliler üçüncü yerleştirmeyi ısrarla istemesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı haklı olarak bu yerleştirmeyi yapmadı. Sonuçta aralarında ünlü okulların da bulunduğu Anadolu liselerinde yaklaşık 5 bin kontenjan açığı oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararlı tutumu, haksızlıklara yol açan bir sistemin de artık kapatılmasını sağladı.

        OKS'ye katılan adaylara yüzde 15'e kadar, ilköğretim başarı puanı eklenecek. En başarılı öğrenci ile başarı oranı düşük öğrenci arasında yaklaşık 50 puan fark olacak. Okulların başarı puanı da kendi aralarında derecelendirilecek. Bunun ayrıntıları kılavuzda yer alacak, başarı puanının kademelendirilmesi o okuldaki öğrencinin başarısına göre gerçekleştirilecek. Örneğin, sınavda 500 puan alan ve diploma notu 5 olan öğrencinin puanı 575 olarak işlem görecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ