Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hollanda yönetiminden Habertürk'ün manşetine açıklama geldi

        Hollanda’da dün gerçekleşen genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre, zafer Başbakan Mark Rutte’nin liderliğindeki liberal Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) oldu. Sandık çıkış anketlerine göre, VVD’nin 150 üyeli parlamentoda 31 milletvekili çıkarması öngörülüyor.

        KRİZ GÖLGESINDE SEÇIME GİDİLDİ

        Türkiye ile Hollanda arasında geçtiğimiz hafta sonu yaşanan diplomatik kriz öncesi anketlerde Rutte’nin partisi VVD ile Geert Wilders’in siyasi oluşumu PVV başa baş gidiyordu. Rutte,, yarattığı diplomatik skandalı oy getirisine dönüştürdü. İktidarın ikinci ortağı sosyal demokrat İşçi Partisi (PvdA) ise siyasi tarihinin en büyük yenilgisine uğradı. PvdA, 29 sandalyelik kayıpla 9’a geriledi. VVD’yi, Wilders liderliğindeki İslam karşıtı Özgürlük Partisi (PVV) takip etti. Ancak PVV ikinciliği, merkez sağcı Hıristiyan Demokratlar Partisi (CDA) ve merkez sağcı Demokratlar (D66) partileriyle paylaşıyor. Bu da Rutte iktidarının, PVV ile koalisyon kurma zorunluluğu olmadığı anlamına geliyor.

        REKLAM

        WILDERS OYLARI ARTIRDI

        2006 yılında Geert Wilders öncülüğünde kurulan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV), o yılki seçimlerde yüzde 5.9 puan almıştı. 2010’daki seçimlerde büyük bir yükselişe geçen İslam karşıtı siyasi parti, yüzde 15.4 oranında oy elde etti. En son 2012 yılında düzenlenen genel seçimlerde yüzde 10.1 puan alan Wilders, dün yüzde 12.6’lık oy aldı. Ancak anketlere göre Wilders’in 24 vekil ile birinci çıkması bekleniyordu. Sandık çıkış anketlerinin açıklanması üzerine Wilders, Twitter’dan “Parlamentoda sandalye kazandık. Bu öncelikli zafer. Rutte’yle işim daha bitmedi!” sözlerini paylaştı.

        HABERTÜRK’ÜN MANŞETİNE AÇIKLAMA ‘ÜZÜNTÜ DUYDUK’

        BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın Habertürk’e Hollanda Başbakanı’nın kendisinden telefonda Rotterdam’daki skandal nedeniyle özür dilediğini açıklamasının ardından Hollanda yönetimi de bir açıklama yaptı. Başbakan Mark Rutte’nin Sözcüsü Habertürk’ün manşetindeki özür açıklamasına değinerek şunları kaydetti:

        REKLAM

        “Bu durum (Maslahatgüzar ve başkonsolosun gözaltına alınması) polisin kim olduklarını anlamamalarından kaynaklanmıştır. Diplomat oldukları anlaşıldığında da derhal serbest bırakılmışlardır. Başbakan Rutte, cumartesi akşamı Başbakan Yıldırım ile yaptığı görüşmede Hollanda’nın bu konuyu araştıracağını bildirmiştir. Bu araştırmadan Hollanda’nın bu konuda Viyana Antlaşması’na aykırı davrandığı anlaşılırsa, bundan üzüntü duyduğumuzu ifade etmek isteriz” denildi.

        AB LİDERLERİNDEN TAVIR

        AVRUPA Birliği’nin (AB) iki en önemli kurumunun başındaki isimler, dün yaptıkları konuşmalarda Hollanda ile yaşanan kriz nedeniyle Türkiye’ye yüklendi. Avrupa Parlamentosu’nda (AP) konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Ankara’nın Hollanda yönetimine yönelik eleştirilere tepki göstererek, “Rotterdam, Erasmus’un kenti Naziler tarafından vahşice yıkılmıştır ve bugün Fas’ta doğmuş bir belediye başkanına sahiptir. Rotterdam’da faşizm gören biri gerçeklerden tamamen kopmuş demektir” dedi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de Türk yetkililerin açıklamalarının AB üyeliği ihtimalini zora soktuğunu söyledi.

        TÜRK ADAYLAR MECLİSTE

        HOLLANDA’da seçime giren Türklerin kurduğu DENK Partisi açılan ilk sandıklara ve kullanılan oylara göre 3 milletvekilini garantiledi. PvdA’nın entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için ihraç edilen Türk milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduğu DENK Partisi’nin seçimlerde 5 milletvekiline kadar çıkması bekleniyor. Son yıllarda Hollanda’da Müslüman ve Türk karşıtlığının giderek artması üzerine partinin katıldığı ilk seçimde milletvekili çıkarması önem arz ediyor.

        ÜNAL ÖZTÜRK/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ