Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (19 Mart 2017)

        15 Temmuz FETÖ başarısız darbe girişimininin ardından yurt genelinde FETÖ üyelerine ve destekçilerine yönelik operasyonlar devam ediyor. İşte 19 Mart 2017 Pazar günü FETÖ operasyonları kapsamında gözaltına alınan, bylock kullanan ve tutuklanan kişi sayısı ve FETÖ operasyonları...

        Haberler anlık güncellenmektedir...

        KASTAMONU'DA MESLEKTEN İHRAÇ EDİLEN HAKİM GÖZALTINA ALINDI

        Kastamonuda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen hakim gözaltına alındı.

        Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Devrekani Adliyesinde görev yapan, 17 Martta Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) meslekten ihraç edilen 202 hakimden biri olan K.İ. hakkında gözaltı kararı verildi.

        İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan K.İnin adresinde yapılan aramada bazı dijital veri ve belgelere el konuldu.

        K.İnin emniyetteki işlemleri sürüyor. (AA)

        SAMSUN'DA ESKİ HAKİM VE SAVCILAR HAKKINDA FETÖ SORUŞTURMASI

        Samsun merkezli 8 ilde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 17 eski hakim ve savcıdan 13'ü yakalandı.

        Samsun Cumhuriyet Başsavcılığınca, daha önce meslekten ihraç edilen 17 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verildi. Bunun üzerine harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Trabzon, Sinop, Giresun ve Tokat'ta 13 şüpheliyi gözaltına aldı.

        Zanlıların adreslerinde yapılan aramada bazı dijital veri ile belgelere el konuldu.

        Amasya, Çorum ve Rize'nin arasında bulunduğu illerdeki şüphelilerin yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

        Haklarında gözaltı kararı verilen zanlıların, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) 17 Mart'ta ihraç edilen 202 hakim ve savcı arasında oldukları öğrenildi. (AA)

        GİRESUN'DA GÖZALTINA ALINAN 6 POLİS SERBEST BIRAKILDI

        Giresun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan daha önce meslekten ihraç edilmiş veya açığa alınmış 6 polis çıkarıldıkları mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Alınan bilgiye göre, Giresun Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde "ByLock" kullandıkları öne sürülen polislere yönelik düzenlenen operasyonun ardından gözaltına alınan 7 kişiden 6'sının emniyetteki işlemleri sona erdi.

        Adliyeye sevk edilen 6 zanlı, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (AA)

        ESKİŞEHİR'DE POLİSİN DİKKATİ FETÖ ZANLISINI YAKALTTI

        Eskişehir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında aranan kadın zanlı, polisin şüphe üzerine durdurduğu otomobilde yakalandı.

        Eskişehir-Ankara karayolu üzerindeki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) mevkisinde uygulama yapan polis, durumundan şüphelendikleri otomobili durdurdu.

        Araçta bulunan Hülya Gnin, Konyanın Beyşehir ilçesinde yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında arandığı belirlendi.

        Gözaltına alınan Hülya Gnin, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi. (AA)

        FENERAHÇE BASKI EVİNE 3'ER KEZ MÜEBBET İSTENDİ

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığın Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Hikmet Pak ve Bülent Başar tarafından hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde yapılan toplantılarda Fenerbahçe Orduevi'nin kontrol altına alınması kararının verildiği, bu görevin 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli üsteğmen Kayhan Korkmaz'a verildiği belirtildi. İddianamede, tutuklu sanık üsteğmen Kayhan Korkmaz, uzman çavuş Recai Yeğen, sözleşmeli uzman onbaşı Fahri Sivri, tutuksuz sanık Uzman Çavuş Faruk Yüksel ile 36 tutuksuz er hakkında, anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve TBMM'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet talep edildi. Ayrıca Üsteğmen Kayhan Korkmaz hakkında, FETÖ üyesi olmak suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, diğer şüpheliler hakkında ise FETÖ örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istendi.

        DARBE KARŞITLARI TUTUKLANACAKTI

        İddianamede, çeşitli nedenlerle başka illerden İstanbul'a gelen rütbeli subayların genellikle Fenerbahçe Orduevi'nde konakladıkları, aralarında 15 Temmuz gecesi darbe karşıtı tavır ve davranış gösterecek subayların da bulunabileceği için kontrol altına alınarak, geçici olarak burada kalan rütbeli askerlerin, diğer rütbeli askerlerle irtibatlarının kesilmesinin ve hareket kabiliyetlerinin tamamen ortadan kaldırılmasının amaçlandığı belirtildi.

        MÜDÜR ENGELLEDİ

        Üsteğmen Kayhan Korkmaz'ın emir ve komutası altındaki uzman çavuş Recai Yeğen ile sözleşmeli uzman onbaşı Fahri Sivri, tutuksuz sanık uzman çavuş Faruk Yüksel ile 36 tutuksuz erin 4 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) ile kışladan çıkarak saat: 22.58 sıralarında Fenerbahçe Orduevi'nin bulunduğu caddeye ulaştıkları, askeri zırhlı araçları orduevi girişinin önüne çektikleri, silahlı bir şekilde araçlardan inerek orduevi girişinde bekleyeme başladıkları, Orduevi görevlileri ile şüpheliler arasında münakaşa yaşandığı, gerginliğin ve münakaşanın bir süre devam ettiği, olay tarihinde Orduevi müdürü Albay İ. Cem Gültekin'in sürekli olarak şüphelilerle müzakere yaptığı, eylemlerine son vermeleri için ikna etmeye çalıştığı, saat: 04.02 sıralarında ikna çabalarının sonuç vermesi üzerine silah ve mühimmatlarını zırhlı araçların içerisine bırakarak silahsız olarak araçlardan inerek beklemeye başladıkları belirtildi. Saat: 04.07 sıralarında şüphelilerin silahsız bir şekilde Fenerbahçe Orduevi nizamiyesinden içeriye alındıkları, askeri araçların ise dışarıda bırakıldığı, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin sabah saatlerinde Fenerbahçe Orduevine gelerek şüphelileri gözaltına aldığını belirtildi. (Veli SARIBOĞA / İSTANBUL)

        "YURTTA SULH KONSEYİ" ÜYESİ GENERALLER SAVUNMA YAPACAK

        Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin açılan davanın üçüncü haftası yarın başlıyor.

        Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü duruşma salonunda görülecek davada, 245'i tutuklu 330 sanık yargılanıyor.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve emekli Korgeneral Mehmet Şanver'in müşteki olarak yer aldığı davanın bu haftaki duruşmalarında "darbenin beyin takımı isimleri"nin yer aldığı sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de aralarında bulunduğu general ve albaylar savunma yapacak.

        Bir hafta boyunca devam edecek duruşmalarda, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinden eski Topçu ve Füze Okulu Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü, eski 58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, eski Kara Kuvvetleri Harekat Başkanlığı Teşkilat Şube Müdürü Kurmay Albay Bilal Akyüz ile 58. Topçu Tugayı Komutan Yardımcısı Albay Selçuk Serhat Pesek'in savunmaları alınacak.

        Önceki duruşmalarda, "Polatlı Merkez Camii'ne baskın", "TÜRKSAT ve TİB'in ele geçirilmeye çalışması" ve "Ankara'daki kritik kavşakların tutulması" eylemlerinden sorumlu tutulan eski subay, astsubay ve uzman erbaş toplam 177 sanık savunma yaptı.

        Uzman erbaş ve astsubaylar, darbe girişiminin yaşandığı gece Ankara'da büyük bir terör eylemi gerekçesiyle komutanların emriyle kışlalarından çıktıklarını, bu nedenle darbe girişiminde yer almadıklarını savundu.

        Sanık subaylar ise eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün'ün emriyle Ankara'da yaşanan terör saldırısına karşı kolluk kuvvetlerine destek olmak için kışlalarından ayrıldıklarını, ilerleyen saatlerde darbe girişiminden haberdar olduklarında ise halka zarar vermeden birliklerine geri döndüklerini öne sürdü.

        Sanıklar, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "kasten adam öldürmek" suçlarından yargılanıyor.

        Ayrıca sanıkların tamamının, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan da da cezalandırılmaları talep ediliyor. (AA)

        82 HAKİM VE SAVCI HAKKINDAKİ FETÖ DAVASI YARIN BAŞLIYOR

        Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında 2012'de düzenlenen "Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı" sorularının sızdırıldığı iddiasına ilişkin 82 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın başlıyor.

        Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü duruşma salonunda görülecek davanın iddianamesinde, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) "müşteki", eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise "ihbar eden" olarak yer alıyor.

        İddianamede, sınav sorularının ÖSYM Başkanlığı bilgisayar sistemlerinden FETÖ mensupları tarafından dışarı sızdırılarak, şüphelilere ulaştırıldığı ifade ediliyor.

        Şüpheliler "terör örgütü üyesi olmak", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ve "terör örgütü faaliyeti kapsamında resmi belgede sahtecilik" suçlarından 45 yıl 7 ay 15'er güne kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski CHP Konya Milletvekili Kart'ın sınavda usulsüzlük yapıldığı ve sorularının servis edildiğine yönelik suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı. Başsavcılık soruşturma sonucunda takipsizlik kararı vermiş ancak daha sonra dosyayı resen ele alarak soruşturmayı yeniden açmıştı.

        FETÖ ELEBAŞININ "SIZMA" EMRİ

        İddianamede, FETÖ'nün kuruluşu, ideolojisi, yapılanmasına ilişkin bilgiler verilerek, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, mensuplarına "devletin kılcal damarlarına kadar sızma" emri verdiği anımsatıldı.

        Talimat sonrasında örgütün, kitleler halinde, belli plan ve stratejiye göre, kamu kurum ve kuruluşlarında toplu kadrolaşma faaliyeti başlattığı kaydedilen iddianamede, örgütün toplu kadrolaşma için her türlü sınav sorusunu önceden ele geçirmeye başladığı belirtilerek, FETÖ çatı davası iddianamesindeki şu bölüm nakledildi:

        "Devletin kamu kurum ve kuruluşlarında yapılacak bütün sınavlarda sorulacak sorular, birkaç gün önceden paralel yapı imamlarına sızdırılmıştır. Örgütün üst imamları, her dershanede sınav sorularını öğrencilere ulaştırmakla gizli görevlendirilmiş sorumlulara bunları vermiştir. Örgütün her dershanesinde çalınan sınav sorularını ideolojiyi benimseyen öğrencilere ulaştıran özel sorumluları bulunmaktadır. Sınav soruları bu yapı üyelerine önce Kur'an üzerine yemin ettirilip, sonra çözdürülerek sınavı kazanmaları sağlanıp kamu kurum ve kuruluşlarında topluca kadrolaşmaya gidilmiştir." (AA)

        MALATYA'DA 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Malatya'da FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında daha önce görevlerinden ihraç edilen 3 hakim ve 1 cumhuriyet savcısı, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile gözaltına alındıktan sonra Gaziantep'e gönderildi.

        Konuyla alakalı olarak Malatya Valiliğinden yapılan açıklamada, FETÖ/PDY ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle 17 Mart 2017 tarihli HSYK kararı ile görevlerinden ihraç edilen 3 hakim ve 1 cumhuriyet savcısının, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile gözaltına alındığı ve Gaziantep iline gönderildiği kaydedildi. (IHA)

        MUT'TA 1 KİŞİ TUTUKLANDI

        Mersin'in Mut ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında gözaltına alınan 3 kişiden 1'i tutuklandı.

        Alınan bilgiye göre, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün şifreli yazışma uygulaması "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan Tuğba Ö., Osman S. ve Mehmet C. Mut İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

        Tuğba Ö., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Osman S. ve Mehmet C. adli kontrolle serbest bırakıldı. (IHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ