Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SEZER'LE iKiNCi 'SON MGK'

        Sezer’in yeni hükümet gibi, MGK Genel Sekreteri atamasını da yeni cumhurbaşkanına bırakması nedeniyle, toplantıya MGK’yı vekaleten yöneten Tümgeneral Akdağ’ın katılması bekleniyor.

        Milli Güvenlik Kurulu (MGK), bugün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında toplanacak. MGK’nın iki ayda bir yapılan olağan toplantısı, atamalar ve görev değişimleri nedeniyle önemli bir toplantı olacak. Sezer’in son kez katılacağı toplantıya, 28 Ağustos’ta cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan Abdullah Gül de Dışişleri Bakanı olarak katılacak. Toplantının bir başka özelliği de, Sezer’in yeni genel sekreter atamasını yeni cumhurbaşkanına bırakması nedeniyle, MGK Genel Sekreter vekilinin toplantıya katılacak olması.

        AB’ye uyum çerçevesinde sivilleştirilen MGK’nın ilk sivil genel sekreteri Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpogan, Londra Büyükelçiliği’ne atanınca, yerine yapılacak atama için hazırlanan kararnameler Sezer tarafından veto edilmişti.

        GÜL, SEZER’E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

        Alpagon’un yerine önce Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nun atanması kararı alındı, Sezer’in veto etmesi üzerine, 22 Temmuz seçiminden bir hafta önce Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu’nun kararnamesi Köşk’e gönderildi. Bakan Gül, Sezer’e tepkisini “Bakanlığımda büyükelçi kalmadı. MGK’yı vekaletle mi yöneteceğiz?” ifadesiyle gösterdi.

        Atama yapılmaması nedeniyle Alpagon, Londra’daki görevine uzun süre başlayamadı, güven mektubu sunması için İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in kendisine verdiği randevuyu da kaçırdı.

        SİVİL MGK, VEKALETEN ASKER YÖNETİMİNDE

        Daha sonra , yeni hükümeti yeni cumhurbaşkanına bırakma kararı gibi, MGK’ya atamayı da yeni cumhurbaşkanına bırakma kararı aldığı bildirildi. Bunun üzerine Alpagon geç de olsa Londra’ya gidince, sivil MGK’da da 3 yıl aradan sonra yeniden askeri yönetim başladı. Yeni MGK Genel Sekreteri atanıncaya kadar görevi, Genel Sekreter Yardımcısı Tümgeneral Orhan Akdağ vekaleten yürütüyor.

        Bugünkü MGK toplantısına Tümgeneral Akdağ’ın katılması bekleniyor. Bugünkü toplantı ayrıca, 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarının katılacağı son toplantı olacak.

        SEZER MGK ÜYELERİNE VEDA EDER Mİ?

        Toplantıda, görevi bırakmaya hazırlanan Sezer’in MGK’nın özellikle asker kanadına veda edip etmeyeceği bilinmiyor. Sezer’in veda etmesi halinde, yeni cumhurbaşkanı seçimi de gündeme gelebilir. Kaynaklar, Sezer’in toplantıda veda etmek yerine, Genelkurmay’a veda ziyaretinde bulunabileceğini belirtiyor.

        Ntvmsnbc

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ