Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Selde son bilanço: 34 ölü

        Yağış sele dönüştü, yerleşim bölgelerinden geçtikten sonra kalınlığı 2 metreye ulaşan çamur tabakası bıraktı. Sele dün 1 kurban veren Batman'da bugün 10 kişi daha öldü. Dün Diyarbakır’da 18, Şırnak’ta 4 ve Kilis’te 1 kişi yaşamını yitirdiMersin selle birlikte poyraz fırtınasının da etkisinde kalarak büyük zarar gördü. Kızkalesi Beldesi’nde yüksekliği 2 metreyi bulan sel suları 400’e yakın işyerini bastı. Karşıyaka Mahallesi’nde bir ev yıkıldı, bir otomobil İluh Deresi’ne düştü.

        Mezitli Beldesi’ndeki Pakize Kokulu Lisesi öğrencileri de okulda mahsur kaldı. Öğrenciler, polis panzerleriyle taşınarak kurtarıldı. Mersin’in Bozyazı İlçesi Tekeli Beldesi Gözce Köyü’nde meydana gelen kısa süreli hortum muz ve sebze seralarına zarar verdi. Demir seraları yerle bir eden hortum sırasında bölgede elektrik kesildi. Köyde çiftçilik yapan 33 yaşındaki Mevlüt Kır ise, hortumun kendini 3 metre havaya fırlattığını, şans eseri ölümden döndüğünü iddia etti.

        MANAVGAT TAŞTI

        Antalya’da ise saatte 1100 metreküp debiye ulaşan Manavgat Irmağı taştı, birçok işyerini su bastı. Manavgat ile Alanya arasındaki Nifrit Deresi de aynı saatlerde taştı. Bir fabrika ile bazı otellerin giriş katlarını su bastı. Finike’de karaya oturan Yurdum 97 isimli tankerin 4 mürettebatı kurtarıldı.

        Meteoroloji Akdeniz bölgesi için bugün de sel alarmı verdi.

        1 km’lik kumsalı yuttu

        Kızkalesi’nin 1 kilometrelik kumsalı ise 4 metreye ulaşan dev dalgalar ve sel sularının birleştiği noktada kaldı. Kumsal bu iki canavarın darbesiyle sulara gömüldü.

        Batman'da sel faciası: 11 ölü

        GÜNEYDOĞU’da sağanak yağış sel afetine dönüştü, binlerce ton su, yerleşim bölgelerinin içinden akıp gittikten sonra kalınlığı yer yer 2 metreye ulaşan çamur tabakası bıraktı. Diyarbakır’da 18, Şırnak’ta 4, Kilis’te 1 kişi yaşamını yitirdi. Kilis’te Elbeyli İlçesi’nden fotoğraf çektirmek için kent merkezine gelen 30 yaşındaki Ayuş Say, fırtınadan korunmak için sacdan yapılmış minibüs durağının altına saklandı. Fırtına nedeniyle çöken durağın altında kalan Say, hayatını kaybetti. Fırtına dolayısıyla 7 ağacın devrildiği, 5 ev ve iş yerinin çatısının ve bazı tabelaların uçtuğu öğrenildi.

        EVLERİNDE BOĞULDULAR Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı Meydanlı Köyü’nde de Saliha Tekin sele kapılarak öldü, 2 kişinin ise halen kayıp olduğu belirtildi. Çınar İlçesi’nin Cumhuriyet Mahallesi’nde su baskınına uğrayan evde anne Muhterem Gül ile çocukları 4 yaşındaki Agit Gül ve 4 aylık kızı Reyhan Gül boğuldu. Çınar İlçesi’ne bağlı Meydan, Yaprakbaşı ve Ekinveren ile Bismil ilçesine bağlı Meydanlık köylerinde şiddetli yağıştan bazı evler yıkıldı.

        Batman'da meydana gelen sel felaketinde ölenlerin sayısı 10'a yükseldi. Petrolkent mahallesi 2822. Sokak'taki bir evden 2 çocuğun cesedi çıkarıldı. Kardeş oldukları bildirilen 2 çocuğun cesedinin bulunmasıyla Batman'daki ölü sayısı 10'a yükseldi. Cesetler Batman Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırıldı.Batman'da dün de 1 kişi ölmüştü.

        Batman'da dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış nedeniyle İluh Deresi taştı. Meydana gelen sel nedeniyle dere yakınlarındaki Petrokent, Karşıyaka, Çamlıca ve Çay mahallelerindeki çok sayıda evi su bastı.

        Olayda, Osman Acar (63), Şükran Tunç (22), Azat Baykara (4), Osman Taşçı (43), Ayşenur Kanat (5), Merve Kanat (4), Mehmet İkbal Kanat (2) ve 8 aylık Nursel Kanat yaşamını yitirdi. Yaralanan 7 kişi Batman Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

        Van’ın Gürpınar İlçesi’ne bağlı Çavuştepe Köyü’nde 25 evi su bastı. Bitlisin Tatvan İlçesi’ndeki 2 mahalledeki 4 evde hasar meydana geldi. Ahlat- Adilcevaz Karayolu kaya parçalarının düşmesi sonucu trafiğe kapandı.

        Elazığ’da, yağan sağanak yağmur nedeniyle 22 mahalledeki 60 ev ve iş yerini su bastı. İtfaiye ekipleri, sel sularıyla dolan ev ve iş yerlerindeki suları güçlükle tahliye etmeye çalıştı.

        Adana’da akşam saatlerinde başlayan ve kenti etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Yurt, Gürpınar ve Namık Kemal mahallelerindeki bazı sokaklar sular altında kaldı. Rögarların kapalı olması nedeniyle sokakta 1 metreyi bulan yağmur suyu, ev ve işyerlerini bastı. Belediye ekipleri, kepçe ve iş makinalarıyla sokaklarda su tahliye çalışmasına başladı. Emniyet Müdürlüğü Oto İkmal ve Bakım Şube Müdürlüğü’nün çatısına yıldırım düştü. Çatıda çıkan yangın, polisler tarafından kısa sürede söndürüldü.

        ŞIRNAK'TA OKULLAR TATİL EDİLDİ

        Sağanak yağışlar Şırnak'ta da etkili oldu. Şırnak Valiliğince il merkezi, ilçe ve köylerdeki tüm okullar 2 gün tatil edildi. Şırnak-Uludere karayolunun su baskınlarından hasar görmesi nedeniyle ulaşım güçlükle yapılıyor.

        Mardin-Savur karayolu da yolun hasar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı.

        Bu arada, dün akşam saatlerinde kapanan Mardin-Diyarbakır karayolu da tek taraflı olarak ulaşıma açıldı. Araç trafiği kontrollü olarak yapılıyor.

        BİTLİS'TE HEYELAN

        Bitlis ve ilçelerinde 5 gündür devam eden yağış birçok yerleşim biriminde sel baskınlarına ve heyelana yol açtı. Mutki Belediye Başkanı Birhan Güllübardak, ilçeye bağlı 26 köy ve 30 mezranın yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandığını, bu köylerde ikamet eden yaklaşık 150 vatandaşın Mutki merkezde mahsur kaldığını söyledi.

        “SÜPHAN DAĞI'NIN TUFANI BİZİ VURDU”

        Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar Belde Belediye Başkanı Mecit Özçalımlı ise yağışın ardından beldede büyük hasar meydana geldiğini ve alt yapının zarar gördüğünü belirtti.

        Beldenin Süphan Dağı'nın eteklerine kurulduğunu ifade eden Özçalımlı, ”Süphan Dağı'ndan gelen tufan bizi vurdu” dedi.

        ADİLCEVAZ'DA ALTYAPIDA TAHRİBAT

        Adilcevaz Kaymakamı Ömer Faruk Coşkun ise ilçede meydana gelen yağışın özellikle altyapıya büyük zarar verdiğini belirterek, dün gece 3 noktada kapanan Adilcevaz-Erciş karayolunu güç koşullar altında ulaşıma açtıklarını söyledi.

        Bina ve konutlarda su baskınları olduğu yönünde bilgiler aldıklarını belirten Coşkun, bu sorunları yerinde görmek için incelemeler yapacağını ve bu çerçevede bir komisyon oluşturacaklarını bildirdi.

        RİZE'DE SEL UYARISI

        Meteoroloji yetkilileri, Rize’de etkili yağış beklendiğini belirterek vatandaşları sel ve taşkınlara karşı dikkatli olmaları için uyardı.Rize Meteoroloji Müdürü Ayfer Kuleli, bugünden itibaren Rize ve çevresinde etkili yağış beklendiğini, hava sıcaklığının da 8 ila 10 derece düşeceğini bildirdi.

        Etkili yağışlarla sel ve taşkınların da yaşanabileceğine dikkat çeken Kuleli, “Bu konuda Rize Valiliği’ne bir uyarı yazısı gönderdik. Önlem alınmasını istedik. Ciddi bir yağış bekleniyor. Riskli bölgelerde evleri bulunan vatandaşlarımız gerekli önlemleri alsın” dedi

        BOZYAZI’DA HORTUM

        Mersin’in Bozyazı İlçesi Tekeli Beldesi Gözce Köyü’nde meydana gelen kısa süreli hortum muz ve sebze seralarına zarar verdi. Demir seraları yerle bir eden hortum sırasında bölgede elektrik kesildi. Köyde çiftçilik yapan 33 yaşındaki Mevlüt Kır ise, hortumun kendini 3 metre havaya fırlattığını, şans eseri ölümden döndüğünü iddia etti.

        Geriye kalan

        Diyarbakır’da sel suları geniş bir alandaki evlerin çevresini çamurla kapladı. Kasaba, köy ve mezraların bir çoğu sel sularının bıraktığı çamur tarafından yutuldu. Evler yarılarına kadar çamura gömüldü. Bismil’de evlerinin çatılarına sığınan 100 kişi helikopterlerle kurtarılabildi.

        Halkın zararı karşılanacak

        GÜNEYDOĞU’da can alan sel felaketinin ardından İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır Valiliğinde İçişleri Bakanı Aksu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Vali Efkan Ala ve il yöneticilerinin katıldığı toplantı yapıldı. Toplantıdan sonra açıklama yapan Aksu, "Diyarbakır’ın Çınar, Bismil ve Tepe beldesinde birçok ev ve işyerini su bastı. Evler, tarlalar su altında kaldı. Güneydoğu’daki selden zarar gören vatandaşların zararları karşılanacak. 10 ayrı hasar tespit komisyonu kuruldu" dedi. Eker ise bölgenin 50 yıldır böyle bir felakete maruz kalmadığını belirterek, "Tarım alanlarında görülen zararın tespiti içinde ayrıca komisyon kuruldu" dedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, yurt genelinde meydana gelen sel ve su baskınları ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’dan bilgi aldı, hayatlarını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı diledi.

        Onları da vurdu

        Kötü hava koşulları ve seller, insanları olduğu kadar hayvanları da vurdu. Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde de çok sayıda hayvan telef oldu. Ancak aralarında şanslı olanlar da vardı, yukarıdaki 3 yavru kedi gibi... Bu yavrular buldukları bir plastik çamaşır sepeti sayesinde hayatta kalmayı başardılar.

        Yardım için 2 C-130

        SİVİL Savunma Genel Müdürlüğü’nce Erzurum Arama-Kurtarma Birliği’nden 25 kişilik arama-kurtarma ekibi, 1 adet kurtarma ve 1 adet personel aracı, 8 adet motopomp ile kurtarma botları ve diğer ekipmanlar, Genelkurmay Başkanlığı’nca tahsis edilen 2 adet C-130 tipi nakliye uçağıyla Şırnak’a intikal ettirildi. Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na ait helikopterlerle 2. Hava Kuvvet Komutanlığına ait botların ve arama-kurtarma timlerinin, Sivil Savunma arama-kurtarma Müdürlüğü’ne ait ekiplerle belediye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların çalışmalara katılarak yağıştan etkilenen Çınar ve Bismil ilçelerinde mahsur kalan 300 vatandaşın tahliyesini sağladığı bildirildi.

        14 ceset 12 km’ye yayıldı

        Diyarbakır’dan, Mardin’in Savur İlçesi’ne bağlı İçgören Köyü’nde düğüne gidenleri taşıyan bir minibüs, Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı Meydanlı Köyü yakınlarında çamura saplandı. Kurtarma çalışması yapılırken yükselen sel suları minibüsü sürükledi. Minibüs dışında bulunan 3 vatandaş ile şoför Hamdullah Yentürk kendi imkanları ile kurtulmayı başarırken, sürüklenen minibüste bulunan 3’ü çocuk 14 kişi hayatını kaybetti. Cesetler 12 kilometrelik bir alana yayılmış halde bulundu.

        Sulara kapıldılar

        Şırnak’ın Silopi İlçesi’ndeki Karşıyaka Mahallesi’nde aşırı yağış sele neden olurken, 3 yaşındaki Nupelda Kaden ve 4 yaşındaki Yusuf İslam Kaden sele kapılarak yaşamını yitirdi. İlçeye bağlı Ortaköy’de ise bir evin çökmesi sonucu enkaz altında kalan 70 yaşındaki Süpha Basutçu hayatını kaybetti.

        HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ