Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KCK davasının görüldüğü Diyarbakır karıştı

        Ahmet YUKUŞ-Mehmet ALTUNKAYNAK-Zeki DARA-Beycan ÜÇKARDEŞ-Erdal ATAY-Hüseyin ATMACA / AHT

        Diyarbakır'da KCK ana davasının görülmesine bugün devam edilirken, davayı protesto etmek isteyenlerin miting ve yürüyüşleri sonrasında Diyarbakır, Mardin'in Nusaybin ilçesi, Hakkari, Batman ve Mersin'de olaylar çıktı. Göstericiler polise ses bombası ve taşla saldırırken, polis gaz bombası ve tayikli su ile müdahale etti. Göstericilerin alışveriş merkezlerinin camlarını kırması dikkat çekti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediye binasına giren ve atılan gazlardan etkilenen kişilere yardım ederken fenalık geçirdi. Göstericilerin saldırılarını sonlandırması için olay yerine gelen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da taşlı saldırıya uğradı. Polis, Sakık'ı kalkanla taşlardan korudu. Mardin'in Nusaybin ilçesinde göstericilerin molotof kokteylinin isabet ettiği yoldan geçen vatandaşın pantolonu alev aldı. Talihsiz adam ceketiyle vurarak alevleri söndürdü. Şanlıurfa'da ise düzenlenen mitingde Kürt sorununun çözümü için 11 maddeli deklarasyon açıklandı.

        DİYARBAKIR

        Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ana davasının devam etiği saatlerde Diyarbakır'da "Dilimizi inkar edenleri yargılayalım, Demokratik Özerkliği kuralım" sloganı ile İstasyon Meydanı'nda miting düzenlendi. DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak'ın yanı sıra BDP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarının katıldığı mitingde, PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Türk'ün konuştuğu miting sonrası kalabalık grup milletvekilleriyle birlikte davanın görüldüğü Diyarbakır Adliye binasına yürüyüşe geçti. Yüzü maskeli bir grup yol güvenliğini sağlayan polisleri taşladı. Osman Baydemir, eylemcilere engel oldu. Gruptan bir genç, Sur İlçe Belediyesi önündeki Türk Bayrağı'nı 1 metre indirdikten sonra BDP yöneticileri devreye girip olayı önledi. Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kalabalığın içerisinde bir grup, Diyar Galeria İş Merkezi'nin camlarını kırdı. Grup, daha sonra yasadışı slogan atarak KCK davasının görüldüğü adliye binasına girmek istedi. Polis panzerlerle yürüyüşlerine izin vermeyip sadece milletvekillerinin adliyeye girmesine izin verdi. Kalabalık, adliye binasının güvenliğini sağlayan polislere ses bombası, havai fişek, taş ve molotoflarla saldırınca olay çıktı. Çevik kuvvet ekipleri göstericiler gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etmesi üzerine belediye ye kaçan gösterciler izdiham oluşturunca belediyenin camları kırıldı. Ara sokaklara kaçan göstericiler ise polisi taş yağmuruna tuttu. Göstericilerden biri, gruba müdahale eden TOMA'nın (Toplumsal Müdahale Aracı) üzerine çıkarak araca zarar vermeye çalıştı. Göstericilerin attığı bir moloktofkokteyli panzere isabet ederken, çıkan yangın su sıkılarak söndürüldü.

        Baydemir, belediye binasına giren ve atılan gazlardan etkilenen kişilere yardım ederken fenalık geçirdi. Belediyede müdahalesi yapılan Baydemir'in durumunun iyi olduğu belirtildi.

        Göstericilerin saldırılarını sonlandırması için olay yerine gelen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da taşlı saldırıya uğradı. Polis, Sakık'ı kalkanla taşlardan korudu. BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız ile İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel olayların yatışması için polis ve göstericilerle görüştü.

        Gruptakiler, polisin müdahalesi sonucu dağıtıldı. Ancak ara sokaklara kaçan bazı kişiler yer yer toplanarak, polise taş attı. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi binasının yanı sıra civardaki bazı iş yerleri de yaşanan olaylar sırasında zarar gördü. Olaylarda bazı kişilerin yaralandığı ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı alındığı belirtildi.

        NUSAYBİN

        Mardin'in Nusaybin ilçesinde ise BDP ilçe binası önünde toplanan grup, ellerindeki pankartlarla kaymakamlığa kadar yürüdü. Basın açıklamasının ardından Şirin Bulvarı'nda yolu kapatan bir grup gösterici polise taş ve molotoflarla saldırdı. Göstericilerin attığı molotof kokteyli yoldan geçen vatandaşa isabet edince pantolonu tutuştu. Paniğe kapılan adamın alevleri söndürmek istediği ceketi de tutuştu. Yoldan geçenlerin yardımıyla alevler söndürüldü.

        HAKKARİ VE BATMAN'DA DA GERGİNLİK

        Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de göstericiler yola barikat kurup ateş yaktı, polise taşla saldırdı, polis de basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti.

        Batman'da da BDP Grup Başkan Vekili Ayla Akat Ata, Batman İl Eş Başkanları Saadet Becerikli ve Belediye Başkan Vekili Serhat Temel'in de katıldığı yürüyüşte gerginlik yaşandı. Ellerinde Öcalan ve Belediye Başkanı Necdet Atalay'ın fotoğrafları ile Valilik binasına doğru yürüyüşe geçmek isteyen barikat kuran polisi taşladı. Göstericiler polise molotof, taş ve havai fişeklerle saldırınca poliste göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Ara sokaklara kaçan yüzü maskeli çocuklar polisle çatışıp, bankalara ait ATM cihazını parçaladı.

        MERSİN'DE GÖSTERİCİLER POLİSLE ÇATIŞTI

        Mersin'de de terör örgütü yandaşları polise molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Yaklaşık 600 kişilik grup, Yeni Pazar Mahallesi'nden Siteler şevket Sümer Mahallesi'nde bulunan BDP Akdeniz belde örgütü önüne kadar yürüdü. Daha sonra yapılan basın açıklamasının ardından grupta bulunan bazı kişiler, çevrede güvenlik tedbiri alan polise molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Polisin tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale ettiği grup ara sokaklara dağıldı.

        ŞANLIURFA'DA KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜM DEKLARASYONU AÇIKLANDI

        Şanlıurfa'da BDP bünyesindeki Kent Konseyi, düzenlediği mitingde Kürt sorununun 11 maddelik çözüm deklarasyonunu açıkladı. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümü için Abdullah Öcalan'ın bu sürece daha güçlü katılımının sağlayacak koşullarının sağlanmasının istendiği deklarasyonda Şanlıurfa'nın simgesi olan Balıklıgöl çevresinde medeniyetler parkı açılması istendi. Kürtçe müzik eşliğinde halay çekip marş söyleyen grup, Öcalan lehine slogan attı, Öcalan posteri ve sözde PKK bayrağı açtı. Mitinge BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile terör örgütü elebaşlarından Murat Karayılan'ın kardeşi Bozan Karayılan da katıldı. Bir pankart önünde duran 4 küçük çocuk, zafer işareti yapıp "Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan" sloganı attı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ