Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Yargıda rüşvet"i anlattılar

        ANKARA

        Aralarında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay, Avukatlar Necdet Okçu, Rıfat Saban ve Kamil Yıldırım Yücel'in yanı sıra çok sayıda hakim, Yargıtay çalışanı ve avukatın yer aldığı "yargıda rüşvet" davası başladı. Davanın ilk duruşmasına 36 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Yalçıntaş, katılmadı.

        İTO Başkanı Yalçıntaş'ın avukatı, rüşvet çarkını ortaya çıkaran telefon dinlemeleri için "hukuki değil" savunmasını yaparken, iddianamede rüşvet çarkının işlemesi için örgüt kurduğu öne sürülen Avukat Necdet Okçu, Yargıtay üyesi Mustafa Oskay'a para verdiğini kabul etti. Eski Yargıtay üyesi Oskay da Okçu'dan aldığı paralar için "Rüşvet almadım, danışmanlık ücreti aldım" savunmasını yaptı.

        "DANIŞMANLIK ÜCRETİ!"

        YARGITAY üyeleri, Yargıtay memurları ve çok sayıda avukatın yer aldığı "yargıda rüşvet" davasının ilk duruşması başladı. Davanın kilit sanıklarından İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ilk duruşmaya katılmadı. İlk savunmalarını yapan bir yargıtay üyesi ile avukat ise aralarındaki para trafiğini "danışmanlık ücreti" diye açıkladı.

        İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile CNR Fuarcılık arasındaki tahliye davasında döndüğü iddia edilen rüşvet çarkı ile başlatılan yargıda rüşvet operasyonunun ilk davası dün Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame, yargıda rüşvet zincirini birinde Yargıtay üyeleri ile Yargıtay çalışanlarının ikincisinde ise avukatların yer aldığı iki aşamayla ortaya koymuştu.

        Davanın kilit sanıkları arasında yer alan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, 39 gün tutukluluğunun ardından salıverilmesinden sonra gerçekleştirilen bu ilk duruşmaya katılmadı. Yalçıntaş'ın avukatı Cavit Öztürk ise savunmasında, iddianamede yer alan telefon kayıtlarına dikkat çekti.

        Rüşvet çarkı, telefon dinlemelerinde ortaya konmuş, Yargı üyelerine verilecek rüşvet "burs parası" diye geçmiş, iddianamede rüşvetin şifreli konuşmalarına yer verilmişti. Avukat Öztürk, telefon tapeleri için "delil netiliğinde değil, hukuka aykırıdır" savunmasını yaptı. Öztürk, bu tapelerin yok sayılması talebinde bulundu.

        "KARAR SURETİ İSTEDİM"

        Yargıda rüşvet çarkını yönetmek için örgüt kurmakla suçlanan ve 161 yıl hapsi istenen tutuklu sanık Avukat Necdet Okçu ise hakkındaki iddiaları reddederken, Yargıtay çalışanları ile arasındaki ilişkiyi "Yargıtay çalışanları ile biten dosyalarla ilgili zaman zaman bilgi almak amacıyla sadece telefon görüşmesi yaptım. Yargıtay'daki kararların suretlerini istedim" dedi.

        250 BİN LİRA AVUKATLIK ÜCRETİ

        Okçu, CNR Fuarcılık ile İDTM arasındaki dava ile ilgili şunları anlattı:

        "İstanbul Ticaret Merkezi'nin bildiğim kadarıyla Yargıtay'da iki dosyası vardı. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nde bulunan bu dosyaları incelediğim doğrudur. Kaldı ki bu dosyaların ikisi de belirtilen tahliye davaları ile ilgilidir. Yerel mahkemelerden bunlardan biri kabul edilmiş, diğeri ise reddedilmişti. Ben kabul edilen dosyanın onanması, reddedilen dosyanın ise karar düzeltme başvurusu konusunda adı geçen şirket yetkililerine hukuki yardımda bulundum. Bunun karşılığında da 250 bin lira para aldım."

        PARAYI GERİ İSTEDİLER

        "Dava sonunda karar düzeltme talebim reddedildi, onama kararı verilen diğer dosya ile ilgili ise karşı taraf olan CNR Fuarcılık Firmasının karar düzeltme talebi kabul edildi. Ve bozma kararı çıktı. Kararlar istenildiği gibi çıkmaması üzerine İDTM 250 bin lirayı geri istedi. Ben de bunun üzerine 180 bin lirasını iade ettim."

        Okçu, Yargıtay'daki ilişkileri için ise "Yargıtay'da yargı mensuplarından dosyaları dikkatli okunmaları konusunda ricada bulundum. İleri sürüldüğü gibi buradaki hakim ve yargı mensuplarına rüşvet verdiğim iddiası hayal ve gerçek dışıdır" dedi.

        YARGITAY ÜYESİNE 5 BİN LİRA

        Necdet Okçu, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin eski Başkanı Mustafa Oskay'a para verdiğini ise kabul etti. Okçu, başka bir dava ile ilgili Oskay ile görüştüğünü belirterek, "Benden hukuki görüş konusunda yardım istendiği için Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay'a da 5 bin lira verdim" dedi.

        RÜŞVET DEĞİL DANIŞMANLIK

        Okçu'nun sözleri üzerine sankılardan Mustafa Oskay da Yargıtay aşamasında bazı dosyalarla ilgili olarak davanın sanıklarından da aralarında bulunduğu kişilerin kendisinden hukuki görüş aldığını kabul ederek, "Ben de hukuki görüşleri hazırlayarak, yardımcı oldum. Bunnu karşılığında da bazen danışmanlık ücreti olarak para aldım ancak kesinlikle rüşvet almadım" dedi. Oskay, ifadesine devamla, Yargıtay'da görev yapması nedeniyle buradaki meslektaşlarından bir kısmını tanıdığını, görüştüğünü, ancak hiçbir yargı mensubunun bu dosyalara ilişkin kararlarla ilgili olarak etkilemek telkinde bulunmadım.

        REKOR HAPİS İSTEMİYLE YARGILANIYORLAR

        Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde rekor hapis cezası istemiyle başlayan 58 sanıklı davanın ilk duruşmasında sanıkların yarısı bile savunmalarını tamamlayamadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ağır cezalar istediği dava, yargıdaki rüşvet çarkını gözler önüne serdi.

        İddianameye göre, İDTM'nin CNR Uluslarası Fuarcılığa açtığı tahliye davasında Avukat Necedet Okçu tahliye kararının temyiz incelemesinin yapılacağı Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan ve Mustafa Oskay ile irtibata geçerek, bu kararın onanmasını sağlayacağı konusunda rüşvet anlaşması yaptı. Erdoğan ve Oskay ile irtibata geçen Okçu, bu buradan aldığı 1 milyon 250 bin lirayı bir poşete koyarak, Koza Sokak'ta Erdoğan'a verdi. Okçu ve Erdoğan'ın bu alışverişleri ve telefon konuşmaları da takip sırasında belgelendi. Savcılık, rüşvete aracılık yapan Okçu için rekor ceza istedi. Savcılık, Okçu'nun örgüt kurma, rüşvet verme, yargıyı etkileme, nitelikli dolandırıcılık ve rüşvetten gelen malvarlığını aklama suçundan toplam 161 yılla cezalandırılması istenildi.

        YARGITAY'DA ÖRGÜT KURMUŞLAR

        Yargıtay 12. Hukuk Dairesi eski Başkanı Mustafa Oskay için de rekor ceza talebi gündeme geldi. Tahliye davası için irtibata geçilen ve 5 bin lira rüşvet aldığı öne sürülen Oskay'ın da yargıyı etkileme, nitelikli dolandırıcılık ve örgüt kurma suçlarından toplam 106 yılla cezalandırılması talep edildi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi memurları Bekir Akbal, Gülhanım Kızıltaş, Yavuz Çay ve eski Yargıtay çalışanı Hüseyin Uysal'ın da ''örgüt kurucusu'' olarak yer aldığı iddianamede, Akbal'ın da 124 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istendi. Memurlardan Gülhanım Kızıltaş'ın 73 yıl, Hüseyin Uysal'ın 82 yıl, Yavuz Çay'ın 78 yıl, Yazıişleri Müdürü Yusuf Doğan'ın ise 9 yıl hapsi istendi.

        İddianamede, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın ise örgüt üyeliği ve rüşvet suçlarından 21 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istenildi. İTDM'nin Finans Müdürü Resul Dalkıran'ın da örgüt üyeliği, rüşvet ve yargıyı etkileme suçlarından 40 yıl hapsi istendi.

        TUTUKLU SANIKLARDAN 3'ÜNÜN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

        Yüksek yargıdaki rüşvet iddiaları kapsamında görülen davada, tutuklu sanıklardan 3'ünün tahliyesine karar verildi.

        Mahkeme, tutuklu sanıklardan Yavuz Çay, Gülhanım Kızıltaş ve İlhan Balcı'nın tahliyesine, diğer tutuklu sanıklar Necdet Okcu, Mustafa Oskay, Bekir Akbal, Hüseyin Uysal, Süleyman Balcı ve Resul Dalkıran'ın ise tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ