Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyarbakır'da 4 bin kişilik sivil cuma namazı!

        Ahmet YUKUŞ / DİYARBAKIR (AHT)

        YSK'nın BDP'nin seçimlerde destek verdiği bağımsız milletvekili adayları ile ilgili veto kararını geri adım atması sonrası Güneydoğu'da tansiyon düşerken, BDP'nin başlattığı sokakta cuma namazı ise kaldığı yerden devam edildi. Şanlıurfa'da da BDP'liler, "Sivil itaatsizlik eylemi" kapsamında ilk defa sivil cuma namazı kıldı.

        BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, ?sivil itaatsizlik çerçevesinde "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirdiği kadrolu imamlar arkasında namaz kılmayın" çağrısını dikkate alan yaklaşık 4 bin kişi, Dağkapı Meydanı'ndaki Orduevi önünde saf tuttu. Sivil cuma namazına BDP'nin desteklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Altan Tan da katıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alanda emekli imam Kürtçe hutbe okudu. Hz. İbrahim'nin Nemrut'a karşı mücadelesinin anlatan emekli imam ardından namazı kıldırdı.

        ÖZERKLİK İÇİN DUA ETİLER

        Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Altan Tan ve yaklaşık 300 kişilik bir grup namaz sonrası Gazi Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kalabalığı Çarşı Karakolu önünde durduran Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak, "Sayın Altan siz bir yazarsınız. Bu alan turistlik mekan. Topluca yürümenize izin veremeyiz" dedi. Bunun üzerine grup cadde ortasında oturup, "Türkiye'nin barış ve kardeşliği ile demokratik özerkliğin inşası için" topluca dua edip dağıldı.

        ŞANLIURFA'DA İLK SİVİL CUMA NAMAZI

        Şanlıurfa'da BDP'liler, "Sivil itaatsizlik eylemi" kapsamında ilk defa sivil cuma namazı kıldı. Az sayıda kadının da erkeklerin arkasında saf tuttuğu namazı sivil imam kıldırdı. İmamın hutbeyi Kürtçe okuduğu namaz sonrası açıklama yapan BDP İl Başkan Vekili Müslüm Kaplan sivil cuma namazını bundan böyle Şanlıurfa'da kılacaklarını belirterek, "AKP'nin kadrolarının arkasında namaz kılmayacağız. İbadetin yeri sadece cami değil her alanda ibadet yapılır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ