Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem şemdinli davasında karar açıklandı tanırım iyi çocuklara 39 yıl

        Şemdinli Davası'nda karar açıklandı. Mahkeme, 2 astsubay ve bir PKK itirafçısına 39 yıl 10'ar ay hapis cezası verdi.

        Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Şemdinli Davası'nda, tutuklu sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş, 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çaptırıldı.

        Van'da yaşanan deprem sebebiyle M Tipi Kapalı Cezaevi'ne taşınan mahkeme, Şemdinli Davası'nın bugünkü duruşmasında kararını açıkladı. Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosya karara bağlandı.

        Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, 'silahlı örgüte üye olmak', 'tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs etmek', 'olası kastla adam öldürmek' ve 'olası kastla adam yaralamak' suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezası verdi.

        ŞEMDİNLİ OLAYI

        9 Kasım 2005 tarihinde Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Umut kitapevinin bombalanması sonrasında başlayan olaylar tüm ilçeye sıçramıştı. Eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait kitapevinin bombalanması sonrasında kitapevinin çevresindeki halk bombayı attığı öne sürülen bir kişiyi sığındığı otomobilde 2 astsubay ile birlikte yakaladı. Üç kişi halk tarafından emniyet güçlerine teslim etti ancak kısa süre sonra bu üç kişinin serbest kaldığı bilgisi ilçeyi karıştırdı.

        Halk sokaklara döküldü, otomobilde inceleme yapan savcı ve CHP Hakkari milletvekili Esat Canan'ın üzerine kimliği belirsi kişilerce ateş açıldı. Bombalama sonrasında bir, savcı ve milletvekiline ateş sonucunda da bir olmak üzere iki vatandaş hayatlarını kaybetti.

        Olaydan bir gün sonra yapılan incelemelerde patlamanın failinin sığındığı beyaz renkli 30 AK 933 plakalı araç Hakkari Jandarma Komutanlığı'na ait çıkarken, aracın bagajından da üç kalaşnikof tüfek ve bomba yapımında kullanılan malzemeler çıkmıştı.

        "TANIRIM İYİ ÇOCUKLAR"

        Olaydan sonra kendisine soru yöneltilen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyüknaıt, beyaz renkli araçta PKK itirafçısı ile beraber yakalanan iki astsubay için "Tanırım iyi çocuklar" demiş, bu cümlesi daha sonra Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı iddianamede "Adil yargılamaya etkilemeye teşebbüs" olarak geçmişti.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ