Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Hazırlayacağımız tüzük tüm partilere örnek olacak'

        DÜZGÜN KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HABERTÜRK’e tüzük kurultayını bizzat kendisinin toplayacağını açıkladı. 361 imzayla yapılan olağanüstü tüzük kurultayı talebinin gereğinin en kısa zamanda yerine getirileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu “Yepyeni bir tüzük yapacağız. Bizim hazırlayacağımız tüzük bir siyasi partide partiiçi demokrasi nasıl olurmuş, onu gösterecek. Bütün partilerin örnek alacakları bir tüzük olacak. O yüzden, parti içi demokrasiyi getiren, özgürlükleri getiren, bir şölen havası içinde tüzük kurultayını gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı.

        Kılıçdaroğlu tüzük kurultayı için iki tarih üzerinde duruyor. Kurultayın 25-26 Şubat veya yasal son gün olan 3 Mart’ta toplanması öngörülüyor. CHP’de 2012’nin mayıs ayında yapılması gereken ve PM tarafından 6 ay ertelenen olağan kurultayın öne alınması da gündemde.

        ‘HAKSIZ YAKIŞTIRMA’

        CHP’ye yönelik “kurultaylar partisi’ eleştirilerini “haksızlık” olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, “Bu demokrasiyi bilmemek anlamına gelir. Demokrasi farklı bir şeydir, bir kişinin iki dudağı arasından çıkanların kabul edilmesi başka bir şeydir. Siyasal partilerin demokrasiyi içselleştirmeleri halinde üyeler düşüncelerini, eleştirilerini özgürce dile getirirler; gerekirse tüzük kurultayı, gerekirse büyük kurultayı toplarlar. Bu, hukukun gereğidir. Ama siz bunu gözardı edip tümüyle ‘Efendim başta ki kişi ne derse ona göre toplanalım, onun dediğini yapalım’ derseniz, onun adı demokrasi olmaz” tepkisini gösterdi.

        PARTİ GENÇLEŞECEK

        - Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla toplanacak tüzük kurultayında daha dinamik ve etkin çalışması için Parti Meclisi’nin üye sayısı 80’den 50’ye düşürülecek. MYK’nın üye sayısı ise 17’den 15’e indirilecek.

        - Kadın ve gençlerin partide etkinliğini artırmak için yüzde 25 “kadın”, yüzde 15 “gençlik” kotası uygulanacak. - Genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 20’sinin önerisi şartı yüzde 10’a düşürülecek. Başkanlık Divanı huzurunda imza verme şartı kaldırılacak.

        - PM seçiminde çarşaf liste kural olacak.

        - Seçimlerde oylarını üyelerinin 2 katına çıkaramayan il, ilçe ve belde yönetimleri MYK tarafından görevden alınabilecek.

        - Yüksek Disiplin Kurulu’nun 15 üyesinin en az 4’ü hukukçu olacak.

        - Genel başkan dahil, her yöneticinin parti okulunda parti içi eğitim almış olması şartı aranacak.

        - Milletvekili adaylığında PM’de “aksi karar verilmezse” önseçim yöntemi uygulanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ