Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik PKK'lı teröristler Şemdinli baskınına böyle hazırlandılar...

        AHT MUHABİRİ MUHARREM ÇAĞLAR'IN ÖZEL HABERİ

        Şemdinli'ye ikinci kez baskın düzenlemek isterken etkisiz hale getirilen ve ağır darbe alan PKK'lı grubun, ilçeyi ele geçirmek için etkisiz hale getirmeyi planladıkları askeri ve polis noktalarının keşfini yapıp fotoğralarını çektikleri, bunlarla da kroki hazırladıkları ortaya çıktı.

        Bu tespit 4 Mayıs 2012 tarihli istihbarat raporunda;"Hakkari Şemdinli İlçesi'ne mücavir Irak/Kani Rash alanında silahlı faaliyet gösteren örgüt mensuplarının, işbirlikçileri aracılığıyla Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü, Şemdinli Polis Lojmanları, Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı ve Derecik Beldesi civarında bulunan sınır karakollarının krokilerini temin ettikleri yönünde bilgiler elde edilmiştir" şeklinde yer aldı. 9 ayrı istihbarat raporuyla baskın hazırlığı yapan 300 kişilik terörist grubun hangi silahları kullandıkları, nasıl ve nereden geldikleri, nerelere yerleştikleri belirlenince baskın girişimi geri püskürtüldü.

        HAİN PLAN ADIM ADIM İZLENDİ

        Güvenlik güçlerinin istihbarat ve bilgi paylaşımıyla önüne geçilen Şemdinli'ye ikinci baskın girişiminin daha ağır silahlar ve detaylı planlar hazırlanarak gerçekleştirilmek istendiği belirlendi. Eylem planları da deşifre edilen terörist grup, takip edildiklerinden ve çembere alındıklarından habersiz geldikleri ilçede büyük darbe yedi. İddiaya göre güvenlik güçlerinin zamanında operasyon yapmaması halinde 3'er kişilik gruplar halinde önce şehir merkezine sızacak ve evlere girip saldırı gününü beklemeye başlayacaktı. İlçeyi çembere alan terörist gruplar ise harekete geçildiği anda eş zamanlı olarak belirlenen adreslere saldırı düzenleyecek ve Şemdinli'de kontrolü ele geçirecekti. İlk hedefler ise askeri ve polis merkezleri ile ilçe yönetiminin yanı sıra lojmanlar olacaktı. Buralarda asker ve polis aileleri rehin alınacaktı.

        İŞTE O İSTİHBARATLAR

        HABERTÜRK, PKK'lı teröristlerin baskınının önüne geçen 9 istihbarat raporuna ulaştı. Raporlarda teröristlerin ne zaman, nereden, nasıl geldikleri ve hangi silahları kullandıkları ayrıntılarıyla bildiriliyor. 2012'de alınan ilk istihbarat 1 Mart tarihli. 10 kişilik terörist grubun 4 katır yükü ile giriş yaptığı bildirilen raporda, "Hakkari Şemdinli Ormancık Köyü'nde(Kürçe adı: Begalte) Ocak 2012 ayı itibariyle barınan 10 kişilik örgüt mensubunun yanına Şubat 2012 ayı üçüncü haftası itibariyle Irak/Basiyan alanından beraberlerinde 4 katır(yükü tespit edilememiştir) bulunan 2'si bayan 10 örgüt mensubunun intikal ettiği yönünde bilgiler elde edilmiştir" deniliyor.

        DOÇKALI TERÖRİSTLER

        Bir başka istihbarat raporunda da Kuzey Irak'tan giriş yapan 10'u erkek 5'i kadın toplam 15 teröristin, Doçka diye adlandırılan 4 silah, 2 roketatar ve birer kaleşnikof marka tüfekle Şemdinli İlçesi Gelişen Köyü'ne bağlı Koryürek mezrası civarından görüldükleri belirtiliyor. Art arda hazırlanan istihbarat raporlarında PKK'lı grupların 10'ar ve 20'şer kişilik gruplar halinde Kuzey Irak ile İran sınırından Şemdinli bölgesine gittikleri de yer alıyor. Bir raporda ise "Hakkari-Şemdinli-Kayalar-Mezargediği Mevkii ile İran-Jermi Köyü arasında kalan bölgede(100-150) kişilik PKK/KCK terör örgütü mensubunun toplandığı, grubun başında örgütün sözde-askeri konsey üyesi üst düzey bir örgüt mensubunun bulunduğu yönünde bilgiler elde edilmiştir" ayrıntısına da yer veriliyor.

        İLK SALDIRIDAN DAHA AĞIR OLACAKTI

        Elde edilen istihbarat raporları doğrultusunda teröristlerin, Şemdinli'ye büyük bir saldırı içerisinde oldukları tespit edilmiş oldu. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Şemdinli'ye ilk baskını düzenlemek isteyen ancak amacına ulaşamayan terör örgütünün, ikinci baskın planı adım adım takibe alındı. Teröristlerin Doçka, RPG roketatar, kanas, bixsi, havan ve kalişnikof ile saldırı hazırlığında olduğu, hatta bir istihbarata göre uçaksavar daha bulundurdukları belirlendi.

        ÖLÜ ELE GEÇİRİLEN TERÖRİSTLERİN ÜZERLERİNDEN FOTOĞRAFLAR ÇIKMIŞTI

        PKK'lı teröristlerin baskını planladıkları ve hedef noktların krokilerini çıkardıkları da belirlendi. Geçtiğimiz yıl düzenlenen ilk baskında da terörist grubun, hedeflerin fotoğraflarını çektikleri ortaya çıkmıştı. Öle ele geçirilen teröristlerin üzerinden çıkan flaşbelleklerde bulunan fotoğraflarda ise ağır silahlar olduğu görülmüştü. Güvenlik güçlerinin tespitine göre PKK'lılar daha çoğu Suriye'den temin edilen ağır silahlarla baskını yapacaklardı. İşte o silahlar;

        -RPG: Roket atar (Rus yapılı)

        -Doçka:Ağır makinalı tüfek (Rus yapımı)

        -Bixi:Uzun menzilli çatışma silahı (Rus yapımı)

        -Kanas:Suikast silahı

        -Kaleşnikof: Yakın mesafe çatışma silahı (Rus yapımı)

        -Havan:Nokta atışı yapan ağır silah

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ