Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Anayasa'nın değerleri hiçe sayıldı"

        SP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, türban düzenlemesini iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'nın değerlerini korumak yerine adeta hiçe saydığını söyledi. Yüksek mahkemenin bir hukuk ihtilali yaptığını söyleyen Kazan, bu kararla kapatma davası açılan iki partinin sonunun belli olduğunu iddia etti.

        Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesini içeren Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin iptaline bir tepki de Saadet Partisi'nden geldi. Yüksek mahkemenin Anayasa'nın birçok maddesini de ihlal etmek bir yana ezip geçerek bertaraf ettiğini ileri süren SP Genel Başkan Yardımcısı Kazan, Anayasa'nın 5. maddesinin yasama, yürütme ve yargı organlarına kişinin temel hak ve hürriyetlerini sınırlayan siyasal engelleri kaldırma görevi verdiğini, yüksek mahkemenin ise Meclis'in bu yetkisini hiçe saydığını söyledi. Mahkemenin bu kararıyla Anayasa'nın 6., 7., 9., 10., 148. ve 153. maddelerinin açıkça ihlal edildiğini öne süren Kazan, bu maddelere göre egemenliğin hiçbir zümreye devredilemeyeceğini, hiç kimse veya organın kaynağını Anayasa'dan almayan bir yetkiyi kullanamayacağını, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden inceleyebileceğini ve iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanamayacağı esaslarını belirttiğini kaydetti.

        Raportörün 'yapılan değişiklikte şekil bakımından eksiklik yoktur' demesine rağmen bu hareketle yüksek mahkemenin Anayasa'nın tanımadığını açıkça beyan ettiğini aktaran Kazan, "Bu hareketle ben Anayasa'yı tanımıyorum. Ben Anayasa'nın bana verdiği 148. maddedeki yetki sınırına itibar etmiyorum' dercesine davanın esasını görüşmüş ve kararı bu şekilde vermiştir. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı basit bir yargı ihlali değildir. Hiçbir organın kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağını düzenleyen 6. maddesi ve yasama yetkisinin asla devredilemez olduğunu kabul eden 7. maddesinin ihlali göz önüne alınırsa bu karar bir yargı ihlalinden öte son derece tehlikeli bir yargı ihtilali düşüncesine kuvvet kazandıran bir mahiyet arz etmektedir. Önümüzdeki günlerde iki siyasi partinin kapatılması hakkında iki davanın görüşüleceği bir süreçte mahkemenin aldığı bu karar şimdiden bu iki parti hakkındaki kararın ne olacağını tahmin etmeyi de maalesef kolaylaştırmıştır" dedi.

        Kazan, milletin Anayasa Mahkemesi'ne olan güveninin tarifsiz bir şekilde sarsıldığını belirtti. Kazan, bu kararla büyük yara alan milli iradenin aldığı yaranın kolay kolay tamir edilemeyeceğini, parti olarak esas yorumlarını gerekçeli kararın açıklanmasından sonra belirteceklerini söyledi.

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ