Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Brüksel adaleti

        BELÇİKA’nın Charleroi şehrinde 2009’un ağustos ayında gözaltına alındıktan bir gün sonra cezaevinde hayatını kaybeden Türk vatandaşı Mikail Tekin’in davası dün karara bağlandı. Mahkeme, işkenceyle gencin ölümüne sebebiyet verdikleri ileri sürülen 3 gardiyan hakkında beraat kararı verdi.

        ÇELİŞKİLİ İFADE

        3 yıl önce yaşanan olay basit bir trafik tartışmasıyla başladı. Mikail Tekin, önce nezarethaneye ardından Jamioulx Hapishanesi’ne konuldu. Ertesi gün de ailesine kalp krizinden öldüğü bildirildi. Aile darp izleri ve kanlar üzerine otopsi istedi. Olaya tanıklık eden mahkûmlara göre Tekin, tartıştığı 3 gardiyan tarafından dövülerek yerlerde sürüklendi ve boğularak öldürüldü.

        NEFSİ MÜDAFAA

        Tekin’in otopsisinde ölüm nedeninin “fiziksel şiddet” olduğunun belirlenmesi üzerine açığa alınan 3 gardiyan savcılıkça sorgulandı. Ancak 3’ü de diğer gardiyanların destek için eylem yapmaları üzerine serbest bırakıldı. Gardiyanlar birkaç hafta sonra görevlerine de geri döndü. Yargı süreci yavaş işleyen davada karar 3 yıl sonra dün açıklandı. Charleroi Ağır Ceza Mahkemesi 3 gardiyan hakkında ‘nefsi müdafaa’ ile görevlerini yaptıkları gerekçesiyle beraat kararı verdi. Tutuklu Mikail Tekin’i işkenceyle öldürmekle suçlanan 3 Belçikalı gardiyan, mahkemenin “meşru müdafaa” değerlendirmesiyle beraat etti.

        ‘Adalet istiyorum’

        Charleroi Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararı aileyi perişan etti. Tekin’in ailesi kararı temyize götürmeye hazırlanırken anne Döne Arslan, “Mahkemeye sunulan otopsi raporunda Mikail’in dövülerek ve boğularak öldürüldüğü ifade edilirken, elleri bağlı birine bunu yapanlar nasıl suçsuz bulunur? Yaşadığım sürece hukuk mücadelem sürecek. Adalet istiyorum. Ölürsem de Türkiye Cumhuriyeti bunun peşini bırakmaz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ