Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Savcı Bilgili, Karadayı’ya da 28 Şubat dönemini soracak

        28 Şubat soruşturmasından tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in yaşananlara ilişkin “üst”ünü işaret eden dilekçesi üzerine harekete geçen Savcı Mustafa Bilgili, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın ifadesine başvuracak

        Cemal DOĞAN / ANKARA

        ANKARA Terörle Mücadele Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili yürütmekte olduğu 28 Şubat soruşturması kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın da ifadesine başvuracak. Savcı Bilgili'nin bu kararı, 8 aydır Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in, "Yaşananlardan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı sorumludur" şeklindeki ifadeleri üzerine aldığı ve eski Genelkurmay Başkanı'nı davet usülüyle ifadeye çağıracağı öğrenildi.

        Çevik Bir, gözaltına alınıp tutuklandığı 16 Nisan 2012'de Savcı Mustafa Bilgili'ye verdiği ifadesindekendisine Karadayı'yla ilgili sorulan soruların birçoğunu "hatırlamıyorum-bilmiyorum" diye yanıtlamış ve Karadayı'yı suçlayıcı tek bir söz söylememişti.

        28 Şubat soruşturması bu gelişmeyle yeni bir boyut kazanırken, savcı Mustafa Bilgili'nin iddianameyi henüz tamamlamadığı da öğrenildi. Dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün tek sivil olarak yer aldığı soruşturma kapsamında Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Teoman Koman, MHP Milletvekili Engin Alan'ın da yer aldığı çoğu emekli ve muazzaf askerlerden oluşan 61 kişi tutuklu.

        İşte Çevik Bir’in o dilekçesi

        İddianame hazırlıkları sürerken, son anda yaşanan bu önemli gelişme soruşturmanın tutuklu sanıklarından Çevik Bir'in avukatı Fevzi Çamlı aracılığıyla Terörle Mücadele Başsavcı Vekilliği'ne gönderdiği suç duyurusu üzerine yaşandı. 28 Şubat'ta yaşananlardan eski komutanı Karadayı'nın sorumlu olduğunu belirterek, yaptığı görevlerin "Emir-komuta" hiyerarşisi içerisinde gerçekleştiğini belirten Bir'in dilekçesinde, "Eğer ortada bir suç varsa ki ben suç işlediğimize inanmıyorum. Madem o döneme ilişkin halen ve ben arkadaşlarım aylardır cazeevindeysek ve yargılanacaksak, 28 Şubat'ta yaşananlardan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı sorumlu olduğundan, onun da yargılanması gerekir" dediği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ