Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa "Deprem Dede" Prof. Ahmet Mete Işıkara vefat etti

        Şükran ÖZÇAKMAK / AHT

        Kamuoyunda 'Deprem Dede' olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 45 gündür tedavi gördüğü Göztepe Medical Park Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 16 Kasım 2012'de yüksek tansiyon, yüksek tansiyona bağlı kalp yetersizliği ve kalp krizi şüphesi hastaneye kaldırılan ve 1 hafta yoğun bakım ünitesinde kalmasının ardından 24 Kasım 2012 Cumartesi günü sağlık durumunun daha iyi olması üzerine solunum cihazından ayrılarak yoğun bakımdan çıkarılmıştı.

        8 ARALIK TARİHİNDE YENİDEN HASTANEYE YATTI

        Sağlık durumunun daha iyi olduğu ve tedavisinin evinde sürdürüleceği belirtilen Ahmet Mete Işıkara, rahatsızlığının yeniden nüksetmesi üzerine 8 Aralık 2012 tarihinde sevk edildiği Medical Park Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Solunum cihazında takip ve tedavi edilen ve mevcut olan böbrek yetmezliğinin artması üzerine bir süre hemodiyaliz tedavisi uygulanan Işıkara'nın bugün iki kez kalbi durdu ve yapılan müdahaleyle tekrar hayata döndürüldü. Kalp destek tedavisine başlanan Işıkara, saat 18.50'de hayatını kaybetti.

        "SAAT 18.50'DE KAYBETTİK"

        Işıkara'nın vefatının ardından Medicalpark Göztepe Hastane Kompleksi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Yoğun bakım Ünitesine yatmakta iken solunum cihazında takip ve tedavi edilen hastada mevcut olan böbrek yetmezliğinin artması üzerine 22.12.2012 tarihinde hemodiyalize alındı. Gün aşırı bu tedavi uygulanan hasta en son diyalize 31.12.2012 tarihinde girdi. Yapılan tedaviye cevap alınması ve böbrek fonksiyonlarının kısmen düzelmesi üzerine bu tarihten sonra bir daha hemodiyaliz uygulanmadı. Hastamızda çoklu (organ) yetmezliği gelişti. 21.01.2013 tarihinde, saat 13.25'de hastamızın kalbi durdu, masaja (resürsitasyona) başlandı. Kalp saat 13.40'de döndü. Saat 13.45'de tekrar kalp durdu, masaja başlandı. Kalp saat 13.55'de döndü. Kalp destek tedavisine başlandı. Saat 18.20'de hastamızın kalbi durdu, masaja (resürsitasyona) başlandı. Ancak saat 18.50'de cevap alınamaması üzerine hastamızı kaybettik."

        AS HASTALIĞINA KARŞI FARKINDALIK YARATTI

        TRAED (Türkiye Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği) ve TRASD (Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği) ile işbirliği yaparak, halk arasında "kamburluk olarak bilinen Ankilozan Spondilit hastalığıyla ilgili "Ağrıdır Geçer Sanmayın" adlı kampanyaya destek vermiş ve "Ben 1999 depremine kadar tedavime çok dikkat ediyordum. Maalesef 1999 yılında yaşadığımız o vahim olay sonrası iş yükümdeki artış sebebiyle sağlığımı ihmal etmeye başladım. Tedavimi ihmal ettim ve hastalığın ilerlemesini hızlandırdım. Benim AS'li hastalara son mesajım hekimlerin dediklerini harfiyen uygulasınlar harfiyen uygulamaları. Tedavi ve egzersizlerini kesinlikle ihmal etmesinler" demişti.

        AHMET METE IŞIKARA KİMDİR?

        Özellikle 1999 Gölcük depremi sonrası yaptığı toplumu bilinçlendirme çalışmaları nedeniyle başta çocuklar olmak üzere deprem dede ve deprem amca isimleriyle hafızalarda yer edinen Ahmet Mete Işıkara 1941 yılında Mersin'de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü müdürlüğünü de yapan Işıkara, son olarak Afete Hazırlık ve Deprem Eğiim Derneği'nin (AHDER) yönetim kurulu başkanlığı ve Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanlığını yapmaktaydı.

        -1954 Mersin Lisesini bitirdi.

        -1965 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Bölümü'nü bitirdi ve aynı bölüme asistan oldu.

        -1969 yılında Necmi Rıza Ahıska'nın kızı Aysel Ahıska ile evlendi.

        -1973 - 1974 yılları arasında askerlik görevini Harita Genel Komutanlığı'nda yaptı

        -1976 - 1983 yılları arasında Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Ulusal Jeomagnetizma ve Aeronomi Komisyonu Başkanlığı yaptı.

        -1979 - 1982 yılları arasında Avrupa Depremlerin Önceden Belirlenmesi Çalışma Grubu'nda koordinatörlük yaptı

        -1980 - 1983 yılları arasında Türkiye adına Avrupa Konseyi Deprem Uzmanları Komitesi'nde temsilcilik yaptı.

        -1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde göreve başladı.

        -1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü'nde müdür yardımcısı oldu.

        -1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü'nde müdür oldu.

        -2003 Eylül ayında yasal kuruluşunu tamamlayan AHDER (Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği) yönetim kurulu başkanı oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ