Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP Lideri Kılıçdaroğlu Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirdi

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'nin milli bir politika olmadığını söyleyerek, "Efendim, Suriye'de demokrasi yokmuş. Allah aşkına hangi ülkede demokrasi var? Katar'da mı var? Arabistan'da mı var?" dedi.

        Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Adana'ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karataş ilçesinde halka seslendikten sonra, Seyhan Oteli'nde düzenlenen ve CHP İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi tarafından organize edilen 'İş Dünyası ve Meslek Örgütlerinin Sorunları ve Çözüm Yolları' başlıklı toplantıya katıldı.

        CHP genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, meslek örgütü temsilcileri ve iş dünyasından çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, hükümetin tarım ve sanayi politikalarını eleştirdi. Bir ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde 'üretimin' önemine değinen Kılıçdaroğlu, sanayicinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini savundu. Sanayideki sorunların, sadece Türkiye'deki sanayi baz alınarak çözülemeyeceğini işaret eden Kılıçdaroğlu, "İsveç'ten sonra en pahalı enerjiyi Türk sanayicisi kullanıyor. Eğer bizim sanayicimiz, elektriği Meksika'daki, Fransa'daki sanayiciden daha pahalı kullanıyorsa önce bu sorunu çözmek lazım. Böyle olunca rekabete geriden başlıyor bizim sanayicimiz. En azından rakibimiz olan ülkelerin maliyetleriyle maliyetlerimiz aynı olmalı. Aksi taktirde rekabetin engelleri kalkmamış olur" dedi.

        Kılıçdaroğlu, 'kur politikasını' da eleştirerek, mevcut 'kur politikası' ile Türkiye'nin hızlı ve sağlıklı büyüyemeyeceğini ileri sürdü. Türkiye'nin en gelişmiş ekonomiler arasına girmesi için katma değeri yüksek ürünler ihraç etmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, ihracatın arttığını ancak katma değeri yüksek ürünlerin toplamının ihracatın içerisinde gerilediğini söyledi.

        "ÇAMAŞIR MAKİNESİ ÜZERİNDEN BAŞBAKAN'A YÜKLENDİ"

        Kılıçdaroğlu, buluş konusunda Türkiye'nin diğer ülkelerden geri kaldığını söyleyerek, bilime yatırım yapmanın önemine vurgu yaptı. Üniversitelerin gelişmesi ile sanayinin de gelişeceğini, bunlarla doğru orantılı olarak da ülkenin büyüyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Son dönemlerde bazı üniversitelerin fizik bölümü kapandı. Her yıl binlerce öğrenci üniversite kazanamazken, nasıl olur da fizik bölümleri kapatılıyor? Uzaya mı çıkacaksınız, önce fiziği bileceksiniz, televizyon mu yapacaksınız önce fiziği bileceksiniz. Zaman zaman Başbakan, şu kadar çamaşır makinesi, bu kadar buzdolabı ürettik diye övünüyor. İnsan 18., 19. yüzyılın üretimiyle övünür mü? Bunlarla ne övünüyorsun, benim 1 tane değil, 5 tane değil, 100 tane üniversitem var, bu üniversitelerim ilk 100'e veya ilk 50'ye giriyor diye övünebilirsin" diye konuştu.

        Hükümetin tarım politikalarını da eleştiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye tarım açısından olağanüstü zengin bir ülkedir. Ama Konya'dan küçük olan Hollanda'nın 1 yıllık tarım ürünü ihracatı 80 milyar dolar. Bizim ihracatımız 12 milyar dolar. Cari açık diyoruz, nasıl kapanacak diyoruz, niye tarımı ayağa kaldırmıyoruz? Toprak mı eksik? Çiftçi mi eksik? Son dönemde 2.8 milyon hektar alan tarımın dışında kaldı. İnsanlar artık niye üreteyim diyor. Demek ki tarıma önem vermeliyiz" şeklinde konuştu.

        "HER BENZİN İSTASYONU BİR VERGİ DAİRESİ"

        Tarım sektöründeki girdilerin fazlalığına değinen CHP Genel Başkanı, şunları söyledi:

        "Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini, ilacını tarımcıya dayatıyorsunuz. 4 liraya mazot mu olur arkadaşlar? Hangi ülkede var? Her benzin istasyonu bir vergi dairesi. Biz mazotu 1,5 liraya düşüreceğiz dedik. ÖTV'sini KDV'sini çıkarttığında, o kadar zaten."

        "SURİYE MİLLİ BİR POLİTİKA DEĞİLDİR"

        Dış politikaların bir ülke açısından önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, Suriye'nin milli bir politika olmadığını söyleyerek, şunları kaydetti:

        "Türkiye Cumhuriyeti devletine dışarıdan adam getir, Katar'dan getirdiğin parayı cebine koy, başka bir ülkenin desteği ile getirilen silahı eline ver gönder Suriye'ye -Türkiye sınırlarından söz ediyorum- git orada kardeşini öldür. Komşuda yangın olursa o yangını önce söndürmek düşer, söndürmezseniz o yangın sizin eve de sıçrar. Bizim Suriye ile ne alıp veremediğimiz var? Efendim, Suriye'de demokrasi yokmuş. Allah aşkına hangi ülkede demokrasi var? Katar'da mı var? Arabistan'da mı var? Hadi Türkiye'yi saymıyorum. Biz de isteriz her ülkede demokrasi olsun, kim istemez. İnsanoğlunun temel çabası budur zaten. Geçen gün Sayın Başbakan ilginç bir cümle kullandı, batılıları suçladı Suriye konusunda. Dedi ki 'Kıyıda kenarda kalmış 2-3 ülkenin sırtında kaldı diyor. Kıyıda kenarda kalan 3 ülke kim biliyor musunuz? Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan. Neden kendi ülkenizi bu hale getiriyorsunuz. Biz itiraz ediyoruz yapmayın diyoruz, 'vay efendim sen Baasçısın- ya banane Baas'tan. Ben Suriyelileri seviyorum, Iraklıları da seviyorum, İranlıları da seviyorum, onlar insan hepimiz insanız. Halklar arasında kavga olmamalı, yönetimler çatışabilirler ama siz orada kan akıyor, silahı siz veriyorsunuz. Türkiye'de silahlı kamplar da oldu biz çıkarttık ortaya. Neden olsun değerli arkadaşlar? O zaman kim kalkıp da Katar'ı suçlayacak. Onlar da silahlı eğitim yapıyorlar, Türkiye'ye gönderiyorlar. O nedenle dış politikamızın da barış endeksli olması lazım ki ürettiğimizi daha iyi satabilelim diye. Türkiye bu bölgenin en güçlü ülkesidir, en dinamik ülkesidir, en yaratıcı ülkesidir bundan faydalanmamız ve bunun getirdiği artıları Türkiye'ye getirmemiz lazım. Suriye ile ilişkiler bozuldu ne oldu? Lojistik sektörü çöktü. Zararı kim çekti? Biz. Fransa mı zarar gördü? Amerika mı zarar gördü? İngiltere mi, Almanya mı zarar gördü? Niye kendi ayağımıza kurşun sıkalım."

        "EVRENSEL HUKUK UYGULANIRSA BELKİ MÜDAHALE EDİLEBİLİR"

        Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün komşularıyla iyi olmak zorunda olduğunu kaydederek, Suriye konusunda evrensel hukuk uygulanırsa belki müdahale edilebileceğini ve CHP olarak bu duruma müdahale etmeyeceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Ama böyle bir hukukun uygulanmadığı yerde ben hukuku uygulayacağım, ben gideceğim, ben oraya savaşçı göndereceğim dersen.. Geçen gün Rize'den bir vatandaş aradı, telefon etmişler 'Suriye'den oğlunuz buradan şehit olmuş' diye. Baba isyan içinde, 'benim oğlum niye oraya gitti diyor?' Evet geldiğimiz nokta burası arkadaşlar" dedi.

        Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ