Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa ‘Hilkat garibesi’ Osmanlı Mehmed Hatice’nin dramı

        Ümran AVCI / AHT

        Osmanlı’nın son yıllarında Sivas’ta çift cinsiyetli doğan Mehmed Hatice’ye, “garibe-i hilkat” olması ve fakirliği nedeniyle 43 günde maaş bağlanmış

        Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, Başbakanlık arşivinden bulup çıkardığı ve Osmanlı’da çift cinsiyetli doğan Mehmed Hatice’nin dramını bilimsel makalesiyle gündeme getirdi. Toplumsal Tarih Dergisi’nin son sayısında yer alan makaleye göre, olay 1899 tarihinde Sivas’ta yaşandı. Jandarma çavuşlarından Yusuf Çavuş’un torunlarından olan, Hoca Çavuş Mahallesi’nde oturan ve 6-7 yaşlarında olduğu tahmin edilen Mehmed Hatice adlı çocuk çift cinsiyetli dünyaya geldi. Doğduğunda erkek mi kız mı olduğuna karar verilemeyince çocuğa hem erkek hem de kız adı konuldu. Mehmed Hatice çift cinsiyetli olmasının yanı sıra vücudunda bazı anormallikler de barındırıyordu. Vücudunda kıllar çıkıyor ve çok kısa bir zamanda yayılıyordu. Vücudunda çok sayıda siyah beni de vardı.

        İSTANBUL’A MEKTUP

        Osmanlı belgelerinde “garibe-i hilkat” olarak geçen Mehmed Hatice’nin bir diğer talihsizliği de yoksulluğuydu ve onu aslında belgelere konu eden de buydu. Mehmed Hatice, Sivas Valiliği’ne bir dilekçe vererek durumunu anlattı (Kendisinin yazmadığı tahmin edilebilirse de dilekçe kendisinin ağzından yazılmıştı) ve kendisine maaş bağlanmasını talep etti. Bu dilekçe üzerine Sivas Valiliği de Dahiliye Nezareti’ne bir dilekçe sundu. Ardından da 43 gün gibi kısa bir süre içinde padişahın onayıyla, Mehmed Hatice’ye muhtaçlara ayrılan fondan 100 kuruş maaş bağlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ