Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Büyük Düşes ona hayran kaldı!

        BAHAR BAKIR - ÖZEL RÖPORTAJ / HT GAZETE

        Kübalı Lüksemburg Büyük Düşesi Maria Teresa, Havana’da doğmuş. Eşi Büyük Dük Henri’yle siyaset bilimi okuduğu Cenevre Üniversitesi’nde tanışmış. 1981 yılında evlenmiş. 5 çocuğu, 2 torunu var. İspanyolca, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Lüksemburgca bilen Büyük Düşes, aynı zamanda Lüksemburg Kızılhaçı’nın başkanı. Anayasaları gereği röportajda siyasi konulara girmeyen ve kişisel sorulara yanıt vermeyen Büyük Düşes’le Ankara’da buluştuk. İki ülke ilişkilerinin kurulduğu 1947’den beri ilk kez Lüksemburg’dan Türkiye’ye devlet başkanı düzeyinde gerçekleşen ziyaretin ilk durağında şunları anlattı:

        'HAYRÜNNİSA HANIM SIRA DIŞI BİR İNSAN'

        Hayrünnisa Hanım ile ilk kez tanıştım. Onunla çok hoş bir sabah geçirdim. Sohbetimiz çok samimi ve derindi. Onunla tanışmaktan büyük mutluluk duydum. O sıra dışı, harika bir insan. Ülkelerimizde ilgilendiğimiz projeleri konuştuk.

        'TÜRKİYE ÇOK GELİŞTİ'

        “Eşim ile Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmeyi çok uzun zamandır planlıyorduk. Amacımız ilişkilerimizi ve dostluğumuzu güçlendirmek. Türkiye, uluslararası arenada ve ülkemiz açısından çok önemli. Bulunduğunuz bölgede siyasetinizle, kültürünüzle çok önemli bir yer tutuyorsunuz. Bölgede ve küresel ölçekte stratejik bir ülkesiniz. Türkiye, ekonomik olarak çok hızlı büyüyen ve büyümesiyle heyecanlandıran, muazzam gelişmeler kaydeden bir ülke. Bir de bunlara coğrafi güzelliğini eklemek isterim. İnsanlarınız da cana yakın.

        'TABLOLAR ETKİLEYİCİ'

        Söylemeden geçemeyeceğim, çok büyük ressamlarınız var. Hayrünnisa Hanım’la Çankaya Köşkü’ndeki tabloları inceledim ve gerçekten çağdaş dönem ressamlarınızdan çok etkilendim.

        'BODRUM’DA TATİL YAPTIK'

        Türkiye’ye ilk ziyaretim değil. Türkiye’ye daha önce eşim ve çocuklarımla tatile gelmiştim. Çok güzel ve etkileyici bir ülke. Yatla kıyıları gezmiş ve Bodrum’da kalmıştık. Efes harabelerini gezmiştik. Çok etkilenmiştik.

        'KALBİME DOKUNUYOR'

        Büyük Düşes olarak, ülkemde mikrokredi ve mikrofinans konusuyla yakından ilgiliyim. Özellikle kadının ekonomik olarak kendi kendini idame ettirmesi projeleriyle... Mahkûm çocuklar ve çocuk askerler konusunda çok hassasım. Brundi’de hapishaneleri gezdim. 18 yaş altındaki çocukların hapishane koşullarının değiştirilmesi, hapisten kurtulmaları veya diğer mahkûmlardan ayrı tutulmaları ile ilgili çalışmalar yürütüyorum. İnsan kaçakçılığı konusuyla da yakından ilgiliyim. Bu konular, beni derinden etkiliyor. Kalbime çok dokunuyor.

        'ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK ŞANS'

        Türkiye çok kültürlü bir ülke. Çok kültürlülük kesinlikle sahip olunacak en değerli şeylerden biri. Düşünce biçiminizi, önyargılarınızı ve düşüncelerinizi değiştirmenize yol açıyor. Benim için bu anahtar rolünde.”

        'SURİYE BİZİ DERİNDEN ETKİLİYOR'

        Lüksemburg Dükü Henri ve Düşes Teresa dün Gaziantep’teydi. Dük, Zeugma Müzesi’ndeki Ekonomi Forumu’na katıldı. Tarihi mekânları gezen Büyük Dük, Tarihi Gümrük Han’da iki adet yemeni satın aldı, bir esnafın yanına oturdu ve Türk kahvesini içti. Düşes ise Nizip’teki kampta barınan Suriyelileri ziyaret etti. Teresa, “Suriye’de yaşananlar bizi de derinden etkiliyor” dedi. Düşes, okul yapımı ve elektronik gıda kartı programı için 250’şer bin liralık iki zarfla geldiklerini açıkladı. Teresa, aşı yapılan çocuklarla ilgilendi ve sınıfları gezdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ