Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Sincan Cezaevinde çocukların dövüldüğü iddiası, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu

        TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Cezaevi Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Sincan Cezaevinde çocukların dövüldüğü iddialarına ilişkin, "Görüntüleri izledikten sonra hayal kırıklığına uğradım. Çocuklar birer robokop gibi saldırıyorlar, infaz koruma memurlarının tepelerine çıkıp, yumruk atıyorlar. Babaları, amcaları yaşında insanları dövüyorlar" dedi.

        Sorularını yanıtlayan Türkmenoğlu, komisyona resmi bir başvuru olmadan BDP milletvekilinin talebiyle 1 Ocak'ta yaşandığı iddia edilen olayı incelemek üzere 5 milletvekili ve 2 uzmandan oluşan heyetle Sincan Cezaevi'ne gittiklerini söyledi.

        Konu çocuk olduğu zaman hepsinin çok hassas davrandığını, söylenti olup olmadığına bakmaksızın olayı araştırdıklarını ifade eden Türkmenoğlu, bugün Sincan Cezaevi'nde müşahadeye alınmış 11 çocuktan 3'ü ile görüştüklerini belirtti.

        Diğer çocukların İzmir ve İstanbul'da başka cezaevlerine nakledildiğini bildiren Türkmenoğlu, her iki koğuşta yaşananları çocuklardan dinlediklerini ve hatta çocuklardan birinin kamerayı kırdığını söylediğini anlattı.

        Türkmenoğlu, çocukların, olayın ardından doktora götürüldüklerini ancak doktorun kendilerine bakmadığını söylediklerini ifade etti.

        Daha sonra cezaevi yetkililerine görüntüleri izlemek istediklerini söylediklerini anlatan Türkmenoğlu, şöyle devam etti:

        "Görüntülerde ilk etapta tartışma ortamı, itişme, kakışma, bir fiziksel temas yok. Memurlar dosyalarla, yukarıdaki çocuğun sayım için inmesini bekliyor. O arada çocuklardan bir tanesi baş memura kafa atıyor. Memur o darbenin etkisiyle sendeliyor ve arkaya düşüyor. Bayağı şiddetli bir şekilde düşüyor. Diğer memurlar tutmaya çalışıyorlar. Yukarıda hasta olduğunu söyleyen çocuk da iniyor, diğer memurlara vurmaya çalışıyor. Çocuklar ellerine ne geçirdilerse, duş perdelerinin asıldığı borularla, yerleri sildikleri fırçaların sopalarıyla gardiyanlara saldırıyorlar. Onlar da kendilerini korumaya, çocukları sakinleştirmeye çalışıyorlar.

        Diğer koğuşta da çocuklar mutfaktaki tencereleri, kaşıkları, sopaları, masaları, ayakkabı dolabını hepsini yukarıya çıkarıyorlar ve merdivenlerin önüne barikat kuruyorlar."

        Bu çocukların infaz koruma memurlarına ellerindeki çakmaklarla, "Gelmeyin burayı da kendimizi de cezaevini de yakarız dediklerini" öğrendiklerini belirten Türkmenoğlu, memurların da yangın tüpüyle içeri girdiğini ve herhangi olası bir yangına karşı yatakları ıslattıklarını söyledi.

        "ÇOCUKLARIN ETKİSİZLEŞTİRMEYE SAKİNLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

        Görüntülerde memurların çocukları etkisiz hale getirmeye, sakinleştirmeye çalıştıklarının yer aldığına dikkati çeken Türkmenoğlu, şunları söyledi:

        "İlk önce çocuklarla konuştuğumda, görüntüleri izlemeden önce çok sinirlendim, çok üzüldüm ve etkilendim. Bunlar şu anda devlete emanet çocuklar. Anne ve babaları yanlarında değil. Devlet koruması altındalar, can güvenlikleri her anlamda bizim korumamız altında.

        Ama o görüntüleri izledikten sonra hayal kırıklığına uğradım doğrusu. Çocuklar birer robokop gibiydi. Saldırıyorlar ve memurların tepelerine çıkıp, yumruk atıyorlar. Korkunç bir şeydi. Babaları, amcaları yaşında insanları dövüyorlar. Memurların elinde hiçbir şey yok. Çocuk cezaevi olduğu için cop dahi yok. Sadece bir dosyayla girmişler sayım almaya çalışıyorlar. Bu olay bana çok ani gelişen bir olay gibi gelmedi karşılıklı iki koğuşun birbiriyle işaretleşmesiyle planlı gibiydi."

        Türkmenoğlu, cezaevi müdürünün infaz koruma memurlarıyla ilgili idari soruşturma başlattıklarını söylediğini aktardı.

        "ÇOCUKLARIMIZIN DOĞRU BEYAN VERMEDİĞİNİ GÖRDÜK"

        Çocukların, doktorun kendilerine bakmadığına ilişkin iddialarının da doğru olmadığını vurgulayan Türkmenoğlu, raporları incelediklerini, çocukların hepsiyle ilgili teker teker yazılmış ayrıntılı raporun söz konusu olduğunu kaydetti. Türkmenoğlu, "Çocuklarımızın doğru beyan vermediğini gördük. Röntgenler, tomografiler çekilmiş, arbede esnasında nelerin olduğu hepsi yazılmış" dedi.

        İnfaz koruma memurlarında kırık bile bulunduğunu belirten Türkmenoğlu, "Çocukların anlattığı ile izlediğim görüntüler tamamen farklı. Yarın Adalet Bakanı ile görüşeceğim, izin versinler o görüntüleri yayınlasınlar. Çünkü ne kadar anlatsak kafalardaki o şüpheler gitmeyecek. Çok farklı bir görüntüyle karşılaştık. İyi ki de o görüntüler varmış. Çünkü çocukların o söylemlerinden sonra infaz koruma memurları kendilerini hiçbir şekilde aklayamazlardı" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ