Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İdam kararına sessiz kalmadılar!,Türkiye genelinde "Mısır" protestoları devam ediyor,Türkiye genelinde Mısır'daki idam kararına yönelik protestolar sürüyor

        İSTANBUL

        Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri, Fatih'te, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.

        Yatsı namazı sonrası Fatih Camisi'nin avlusunda toplanan grup, ellerinde Mısır ve Filistin bayrakları ile AGD ve Saadet Partisi flamaları taşıdı.

        "Bırak git ey Sisi", "Mısırlı kardeşim yalnız değilsin" ve "Seninleyiz Mursi" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, "Defol Sisi, seninleyiz Mursi" ve "Siyonizmin korkusu, Erbakan'ın ordusu" şeklinde slogan attı. Sık sık tekbir getiren gruptakiler, Rabia işareti yaptı.Eylemde, AGD İl Yönetim Kurulu Üyesi Salih Eren "Söyleyin anama ölecek çocuklar doğursun" isimli şiiri okudu. Gruptan bir kişinin topluluğa marş söylettiği eylemde, Kur'an-ı Kerim okundu.

        AGD İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, yaptığı basın açıklamasında, idam cezalarının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Aklı selim sahibi herkes, bu cezaların hukuki bir dayanağının olmadığının farkındadır" dedi.

        Mısır'da darbeyle yönetime el koyan cuntanın süreci uluslararası destek olmadan işlettiğinin düşünelemeyeceğini dile getiren Bulut, bu sürece destek olanların Mısır'daki kaos ortamından fayda umanlar olduğunu ifade etti.

        Bulut, ırkçı emperyalizmin İslam coğrafyasındaki kargaşa ve kavgadan beslendiğini kaydederek, ırkçı emperyalizmin taşeronluğunu yaparak kendi halkına zulmedenlerin kullanılma süreleri bittiğinde, kağıt gibi buruşturulup atıldığını ve tutunacak bir dal bulamadıklarını söyledi.

        Darbenin Mısır'a hiçbir yararı olmadığını, darbeye taşeronluk yapanların da işine yaramayacağını belirten Bulut, idam kararlarıyla Mısır'da barış ve iç huzurun sağlanamayacağını vurguladı.

        Bulut, darbe yönetimince uygulanan şiddet ve hukuksuzluğun amacının Mısır'da bir iç savaş çıkarmak olduğuna dair endişelerinin devam ettiğini anlatarak, "Hakkı üstün tutan bir anlayışla yeni bir dünyanın mutlaka kurulması gerekmektedir. Olup bitenler, bu coğrafyadaki farklı çevrelerin 3 günlük iktidar ve çıkar hesapları nedeniyle bu ideali tehir etmeleri ve ırkçı emperyalizm ile iş birliğine gitmelerinin nedenleridir" diye konuştu.

        Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Hüseyin Oruç da katılımcılara sağanak yağmura rağmen alandan ayrılmadıkları ve daima Hakkın yanında oldukları için teşekkür etti.

        Konuşmalar sonrası, gruptakiler tekbir getirdi ve ilahi okudu. Eylem, dua edilmesinin ardından sona erdi.

        KONYA

        Konya'da sivil toplum kuruluşları üyeleri, Mısır'daki idam kararlarına tepki gösterdi.

        Kültürpark'ta toplanan grup adına basın açıklaması yapan İHH ve AYDER gönüllüsü Veli Malkır, "Türkiye'de bir ağacın kesilmesi ya da Twitter'ın kapatılmasına gösterdiği sertlikte Mısır'daki idamlara eleştiri getirmesi beklenen Batılı ülkeler ikiyüzlü yaklaşımları ile bir kez daha sınıfta kalmışlardır. Demokratik değerler üzerine inşa edildiği iddiasındaki Batı, Mısır'da darbe olduğunda ses çıkarmadığı gibi, üstelik darbecilere siyasi ve ekonomik kredi açmış, Müslümanlar söz konusu olduğunda demokratik değerleri çiğneyebileceğini göstermiştir" dedi.

        Kültürpark'ta toplanan kişilerin az sayıda olsalar bile Mısır'da etki uyandıracağını söyleyen Mısırlı gazeteci Ahmed Süleyman ise, "Kardeşlerim sizlere şunları söylemek istiyorum; şu an sizin burada toplanmış olduğunuz alan yaşadığınız şehirlerden küçük bir alan olabilir. Sizi şu an bu şehirdeki bütün insanlar görmüyor, hissetmiyor, işitmiyor olabilir. Ama şunu bilin ki sizin burada oluşunuzu ve bir arada olmanızı Mısırlı kardeşlerim görecekler ve sizden haberdar olacaklardır. Sizin burada sayınız az dahi olsa burada bulunuşunuz, varoluşunuz, Mısır'da darbeye karşı direnenleri daha güçlü hale getirerek, onların maneviyatlarına, morallerine katkı sağlayacak ve Sisi ve yandaşlarını da perişan edecektir. Onların sizi kıskanmalarına, sizin bu toplantılarınızdan öfke duymasına vesile olacaktır. Darbeciler ellerindeki bütün imkanları kullanarak Mısırlı halka zulüm ediyorlar. Ben buradan şunu da söylemek istiyorum. Onların bu zulümleri kağıt üzerinde bir mürekkep olarak kalmayacak. Şuna da inanıyorum ki bu yapılanlar onların yanına kar kalmayacak ve Müslümanlar inşallah galip geleceklerdir" diye konuştu.

        Katliamları kanunları kendi çıkarları doğrultusunda kullanarak gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyleyen Eğitim Birsen Konya Şube Başkanı Latif Selvi, "Darbeciler Batılı güçler tarafından cesaretlendirilerek, konuyu yargı süreçlerine taşıdılar. Sanki ortalıkta hukuk sistemi varmış gibi. Ortalıkta hukuk falan yok, kanunlar kullanılarak katliamlar hukuk yoluyla gerçekleştirilmek isteniyor. Bunun için de 529 kardeşimizin 37'sinin idamını onayladılar ve 683 kardeşimizle ilgili idam cezası verdiler. Bunlar daha da devam edecek. Çünkü bunlar katil, bunlar öldürmekten başka bir şey bilmezler, bunların ağa babaları yanlarında bulunan İsrail'dir. Yıllar boyu kan dökmekten çekinmeyen hainler, bunlarda o hainlerin işbirlikçileridir" dedi.

        Selvi, "Buradan şunu sesleniyoruz, insan hakları savunuculuğu yaptığını iddia edenler, ey İnsan Hakları Örgütleri hani siz demiyor muydunuz, ne kadar suçlu olursa olsun biz idama karşıyız. Burada yüzlerce insanlar idam ediliyor" diyerek insan hakları örgütlerine seslendi.

        Basın toplantısının hemen ardından yapılan dualar sonrası grup olaysız şekilde dağıldı.

        SAKARYA

        İHH İnsani Yardım Vakfı Sakarya Temsilciliği tarafından Adapazarı Kültür Merkezi önünde düzenlenen protesto gösterisinde ellerinde darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan grup, Muhammed Mursi lehine ve darbe karşıtı sloganlar attı.

        İHH Sakarya Şube Başkanı Ruhi Ademoğlu, Mısır'da darbe mahkemesinin 3 Temmuz askeri darbesinin ardından sözde iki hukuki karara daha imza attığını söyledi. Darbe karşıtların dünyanın gözleri önünde camilerin içinde öldürüldüğünü ifade eden Ademoğlu, ölümden kurtulanların da idam cezasıyla cezalandırıldığını belirtti.

        DÜZCE

        İHH İnsani Yardım Vakfı, DİYAR DER ve Genç MÜSİAD Düzce Temsilcilikleri üyelerinden oluşan grup, Cedidiye Camisi önünde toplandı.

        Grup adına açıklama yapan İHH Düzce Temsilciliği Başkan Yardımcısı Osman Altundal, Mısır'da yüzlerce insanın hayatına son verecek olan kararların birkaç ay içerisinde nasıl böylesine hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığının soru işaretleri ile dolu olduğunu söyledi.

        Hukukun temel prensiplerinden olan savunma hakkının kullanılmasına bile izin verilmediğini vurgulayan Altundal, "İdam cezasına çarptırılanlar birkaç oturumun ardından, fütursuzca ve özensiz kararlar ortaya çıkmıştır. Her iki davada da bir kısım tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına fırsat verilmemiştir" dedi.

        BURDUR

        İHH İnsani Yardım Vakfı Burdur Temsilciliğince Burdur Cumhuriyet Parkı'nda düzenlenen protesto gösterisine katılan vatandaşlar, darbe karşıtı sloganlar attı.

        Grup adına açıklama yapan İHH Burdur Temsilcisi Ömer Faruk Bilgiç, Mısır'da yüzlerce insanın hayatına son verecek kararların, birkaç ay içerisinde nasıl böylesine hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığının soru işaretleriyle dolu olduğunu söyledi.

        Darbe karşıtlarını dünyanın gözleri önünde camilerin içinde katleden cuntanın, binlerce kişinin öldürüldüğü bu katliamlardan sağ kurtulanları da idam kararı ile cezalandırdığını belirten Bilgiç, "Karar, bu devlet terörüne karşı çıkanlara bundan sonrası için adeta gözdağı vermektedir" dedi.

        Grup, idam cezası verilenler için edilen duanın ardından dağıldı.

        ADIYAMAN

        Adıyaman İHH tarafından Demokrasi Parkı'nda düzenlenen ve Memur-Sen Adıyaman Şubesi, Anadolu Gençlik Derneği Adıyaman Şubesi, AK Parti Adıyaman Gençlik Kolları'nın da aralarında bulunduğu 20 sivil toplum kuruluşu, Mısır'da verilen idam kararlarını protesto etti.

        Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Adıyaman İnsani Yardım Derneği (YADER) Başkanı Fadıl Akkuş, idam kararlarını kınadıklarını söyledi.

        Yüzlerce insanın hayatına son verecek kararların birkaç ay içerisinde alınmasının soru işaretleriyle dolu olduğunu belirten Akkuş, "Hukuken en temel prensiplerden olan savunma hakkının kullanılmasına bile izin vermeyen, birkaç oturumun ardından fütursuzca ve özensizce kararlar ortaya çıkmıştır" dedi.

        Daha sonra Mısır halkı için dua edildi.

        KOCAELİ

        İzmit ilçesinde, Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri üyesi grup, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.

        Darbe karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan grup, Fevziye Camisi önünde toplandı. Çeşitli sloganlar atan gruptakilerden bazıları, idam kararlarını protesto etmek amacıyla kefen giydi.

        Grup adına açıklama yapan Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Halil İbrahim Keleşoğlu, "Darbe mahkemelerinin ve darbeci hakimlerin geçmiş günahları dikkate alındığında Mısır yargısının cübbe giymiş baltacılardan oluştuğunu söylemek kehanet olmayacaktır" dedi.

        "Bugünkü 683 idam kararıyla toplam bin 212 insanın idamına dair karar, darbecilerin talimatını makyajlama işlemi gören insanların hukuk birikimini, hukuk normlarını ayaklar altına almaktadır" diyen Keleşoğlu, idam kararlarının darbeye karşı direnci kırmaya yönelik siyasi ve sinsi bir karar olduğunu sözlerine ekledi.

        Grup, açıklamanın ardından "Rabia" işareti yaparak dağıldı.

        ÇORUM

        Çorum'da bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.

        İHH Çorum Temsilciliği ile Özgür-Der, İlke-Der ve Eğitim-Bir-Sen şubelerinin katılımıyla oluşturulan "Mısırlı Müslümanlarla Dayanışma Platformu"nun üyeleri, Hürriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

        "Rabia" işareti yaparak "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Diktatörler yenilecek, İslami direniş kazanacak" şeklinde slogan atan grup, Mısır'da darbe karşıtları hakkında verilen idam kararlarını kınadı.

        Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, Mısır ve Suriye'de hayatını kaybedenler için dua edildi. Mısır'daki darbe karşıtlarının direnişiyle ilgili sinevizyon gösterisi sunuldu.

        Grup adına açıklama yapan İHH Çorum Temsilcisi Selim Özkabakçı, Mısır'daki idam kararlarının, insanlığa ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, "Tüm insan hakları örgütlerini, vicdan sahibi herkesi, idam kararına karşı tepki vermeye ve bu kararların uygulanmaması için gerekli adımları atmaya, siyasi ve ekonomik baskı uygulamaya davet ediyoruz" diye konuştu.

        Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ