Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Diyarbakır'da Kobani gerginliği, Van, Diyarbakır ve Bitlis'te Kobani gerginliği

        Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Kobani'ye IŞİD saldırıları bu gece başta Diyarbakır olmak üzere, Şırnak, Mardin ve ilçelerinde protesto edilirken olaylar çıktı. Yol kapatıp, gösteri yapan gruplar polislerle çatıştı. Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde göstericiler molotofla PTT şubesini yaktı, Cizre İlçesi'nde Ak Parti binasına saldırıldı. Uluslararası İpekyolu, aydınlatma direkleri devrilerek kapatılırken, bazı bölgelerde polis havaya uyarı ateşleri açtı.

        IŞİD'in Kobani'ye saldırıları sürerken, Ankara'da HDP'nin MYK toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Kobani'de durumun son derece kritk olduğu belirtilerek, "Kobani'de yaşanan katliam girişimine karşı 7'den 70'e bütün halklarımızı sokağa, alan tutmaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Bütün uluslararası kurumlar, demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri, kadın ve gençlik örgütleri, demokratik güçler Kobani'de yaşanan vahşete karşı harekete geçmelidir. Bundan böyle her yer Kobani'dir. Kobani'deki kuşatma ve vahşi saldırganlık son bulana kadar süresiz direnişe çağırıyoruz" denildi. Diyarbakır'da ise DBP, halkı Suruç'a gitmeye davet ederek, parti binası önünde toplanma çağrısı yaptı.

        DİYARBAKIR'DA YOLLAR KAPATILDI, HAVAYA ATEŞ AÇILDI

        Diyarbakır'ın başta merkez Bağlar, Sur ve Kayapınar ilçeleri olmak üzere göstericiler sokaklara çıkarak barikatlar kurdu, ulaşımı engelledi. Bağlar'da özel bir şirkete ait markete saldıran göstericiler, işyerine hasar verdi. DBP il binası önünden çok sayıda kişi Suruç'a hareket ederken, buradan ayrılan bazı gruplar, bölgedeki yolları taş ve barikatlarla kapattı. Kentin bir çok bölgesinde yolları kapatan göstericilere karşı polis zaman zaman gaz ve basınçlı su ile müdahalelerde bulundu. Olayların sürdüğü bazı bölgelerde silah sesleri duyuldu. Gece yarısından itibaren ise balkonlara çıkan vatandaşlar tencere, tava çalarak, ışık kapatma eylemleri yaptı.

        CİZRE'DE AK PARTİ'YE MOLOTOF ATILDI, MOBESELER YAKILDI

        Şırnak kent merkezinde toplanan göstericiler yolları barikatlarla kapatırken, polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Polis, gruba gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti. Cizre'de ise göstericiler Otogar girişi ve ilçe girişindeki Mobese kameralarını ateşe verip yaktı. Yoldan geçen araçları durdurup kimlik kontrolü yapan göstericiler, daha sonra Ak Parti ilçe teşkilatına molotoflu saldırıda bulundu. İlçede yer yer silah sesleri duyulurken, polis yol kapatan göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahalede bulundu.

        SİLOPİ'DE PTT BİNASI YAKILDI. TIR'LARLA HABUR YOLU KAPATILDI

        Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde toplanan göstericiler, Habur Sınır Kapısı'na giden karayolunu şoförlerin kontak anahtarlarını alarak çektikleri TIR'larla kapattılar. Habur Sınır Kapısı'na giden bir ambulans yolun kapalı olması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

        Ofis, Cudi, Yeşitepe Mahallesi'nde barikat kurup ateşler yakan göstericiler, Yeşiltepe Mahallesi'ndeki PTT şubesine molotoflu saldırı düzenlendi. Camları kırarak PTT şubesinin içerisine atılan molotoflar yangın çıkardı. Alevler binayı sararken, Silopi Belediyesi itfaiye ekipleri yangını güçlükle söndürdü. Göstericiler ayrıca mahallede 2'inci Cadde üzerindeki banka şubelerine molotof ve taşlarla saldırıp, hasar verdi.

        Silopi'nin bir çok mahallesinde devam eden olaylara polis ekipleri göz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Olaylar ilçenin bir çok yerinde geç saatlere kadar sürdü. Habur Sınır Kapısı karayolu da halen kapalı bulunurken, uzun araç kuyrukları oluştu.

        NUSAYBİN'DE İPEKYOLU KAPATILDI, POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

        Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde ise Yeni Turan Mahallesi Sakarya Caddesi üzerinde toplanan gruplar taş, kalas ve çöp konteynırları ile yolları kapattı. Olay yerine gelen polise ses bombası, havai fişek, molotof ve taş atan göstericilere yoğun gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti.

        Ara sokaklara kaçan göstericiler, bir süre sonra Habur Sınır Kapısı'na giden uluslararası İpekyolu'na çıkarak barikatlarla kapattı. İpekyolu'ndaki aydınlatma direkleri ve mazot tankerleriyle yol kapatan göstericileri dağıtmak için gaz bombası ve basınçlı su kullanan polis, zaman zaman havaya ateş açtı. İlçe merkezinde ise bir çok cadde ve sokaklar göstericiler tarafından kapatılırken, polisle çıkan çatışmalar uzun süre devam etti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu göstericiler ile polis arasındaki olaylar nedeniyle ilçenin bazı kesimleri savaş alanına döndü.

        Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde de gösteri yapan gruplar polisle çatıştı. Göstericiler, uluslararası İpekyolu'nu ateşler yakarak kapatırken, süren olaylar sırasında ilçenin bazı mahallelerinden havaya silahlarla ateş açıldığı duyuldu. Polisin müdahale ettiği göstericiler uzun süre polisle çatışmayı sürdürdü. Mardin'in Derik İlçesi'nde ise yol kapatan göstericiler yine müdahale eden polisle çatıştı.

        VAN

        Van'da izinsiz gösteri yapan gruplara polis müdahale etti. Müdahalenin devam ettiği olaylarda, bir Emniyet Müdür Yardımcısı ile iki polis memuru yaralandı.

        Van'da Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Kobani (Ayn el Arap) kentinde durumun acil olduğu açıklaması ve "sokağa çıkma çağrısını" bahane eden grup, polise ses bombası, havai fişek, taş ve cam şişelerle saldırdı.

        HDP'nin yaptığı çağrının ardından, Hacıbekir Mahallesi ve Beşyol Meydanı'ndan Cumhuriyet Caddesi'ne yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine grup içerisindeki yüzü maskeli kişiler polise ses bombası, havai fişek, molotofkokteyli, taş ve şişelerle saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup ara sokaklara kaçarak dağıldı.

        Çevredeki bazı iş yerlerine saldıran göstericiler, bir marketi yaktı. Olaylarda bir Emniyet Müdür Yardımcısı ile iki polis memuru yaralanarak Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Ara sokaklara dağılan göstericilere polisin müdahalesi devam ediyor.

        ŞIRNAK

        Şırnak'ın Cizre İlçesinde IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto eden bir grup bir alışveriş merkezini ateşe verip, polisle çatıştı.Şırnak'ın Cizre ilçesinde IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını kınayan bir gurup ilçe genelindeki cadde ve yolları karayolunu trafiğe kapatıp izinsiz gösteri yapmak istedi. Gösteri yapan gurup Nusaybin Caddesi üzerinde içinde iki kişinin bulunduğu alışveriş merkezine Molotof kokteylleri atarak ateşe verdi. Göstericilerin ateşe verdiği alışveriş merkezin içerisinde bulunan iki personel ölümle burun buruna geldi. Alevler içinde kalan iş yerinde kurtarılmayı bekleyen iki kişi olay yerine çağrılan itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından kurtarıldı.

        Öte yandan Kale Mahallesinde bulunan AK Parti Bürosuna saldıran göstericilere partililer silahla havaya ateş açınca eylemciler ara sokaklara kaçtı. Havaya sıkılan kurşunlar bazı araçlara isabet etti. Araçlarda maddi hasar oluştu.

        Yaşanan olaylardan sonra olay yerine sevk edilen polis Araçları ve Toma'lara göstericiler Taş, Ses bombası, Havafişek ve Molotof Kokteylleri ile saldırdı. Polis göstericilere basınçlı su ve gaz bombaları ile müdahale ederek eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Göstericilerin attığı Molotof kokteyllerinin isabet ettiği bazı polis zırhlı araçlar yanma tehlikesi geçirdi. Yanma tehlikesi geçiren zırhlı araçlara olay yerindeki Toma araçları tazyikli su ile müdahale etti. Polisle göstericiler arasındaki olaylar devam ediyor.

        HAKKARİ

        Hakkari'de, Kobani'ye destek için akşam saatlerinde bir araya gelen 50 kişilik grup, kent merkezinde tencere, tava çalıp eylem yaparken, esnaflar da ışık söndürerek yapılan eyleme destek verdi. Tencere eyleminin ardından ateş yakan gruba, polis göz yaşartıcı bomba kullanarak müdahalede bulundu. Van'daki cadde ve sokaklarda akşam saatlerinde karşıtı. Kent merkezi ve bir çok mahallede cadde ve sokaklara çıkarak eylem yapan göstericilere polis müdahale etti.

        Hakkari'de bugün öğle saatlerinde Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından Kobani'ye destek için AK parti il binasında gerçekleştirilen oturma eylemi ve basın açıklamanın ardından kent merkezinde çıkan olaylar akşam saatlerinde ise mahalle aralarında sürdü. Ankara'da yapılan HDP Merkez Yürütme Kurulu Toplantısı'nda 'IŞİD saldırısına ve Ak Parti'nin Kobani'ye uyguladığı ambargoyu protesto etmek için vatandaşlardan sokaklara çıkmaları istendi. Bu çağrıdan kısa süre sonra Hakkari'de 50 kişilik grup, Keklikpınar, Pehlivan, Yeni, Biçer, Gazi mahallelerinde tencere ve tava çalıp slogan attı, yola barikat kurup ateş yaktı. Polis, göstericilere göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak müdahalede bulundu.

        Göstericiler, Çevre yolunda ateş yakıp slogan atınca, Polis göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak gruba müdahalede bulundu. göstericiler ise polislere taş ve molotofkokteyli atarak karşılık verdi. Hakkari'deki olaylar mahalle aralarında geç saatlere kadar sürdü.

        BİTLİS

        Öte yandan, Bitlis'in Hizan ilçesinde düzenlenen izinsiz gösteride, Cumhuriyet Alanı'nda bir araya gelen yüzü maskeli bir grup gösterici, polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldırdı.

        Güvenlik güçleri, grubu dağıtmak için gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Müdahale sonucu grup dağıldı.

        Güroymak ilçesinde ise, göstericiler PTT binasını ateşe verdi.

        İSTANBUL'DA IŞİD PROTESTOLARI

        GAZİ MAHALLESİ

        Gazi Mahallesi'nde, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden bir grup, polise havai fişek ve molotof kokteyli attı. Polis de gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Ara sokaklara dağılan gruptan bazı kişiler bir belediye otobüsünü ateşe verdi.

        İsmetpaşa Caddesi üzerinde akşam saatlerinde toplanan grup, polise havai fişek ve molotof kokteyli atmaya başladı. Polis de göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Bir polis helikopterinin de havadan destek verdiği görüldü.

        BELEDİYE OTOBÜSÜNÜ YAKTILAR

        Müdahale sonrası grup ara sokaklara dağılırken, bazı göstericiler Esentepe Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi üzerindeki bir belediye otobüsünü ateşe verdi. Alev alev yanan otobüste patlamalar meydana geldi. Patlama sonrası polis ekipleri çevrede bulunan vatandaşları olay yerinden uzaklaştırırken, çelik yeleklerini giydi. Yanan otobüse ilk müdahaleyi olay yerine gelen TOMA aracı yaptı. Yangın, daha sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Ancak araç kullanılamaz hale geldi.

        Polis ekiplerinin bölgedeki bekleyişi sürüyor.

        KADIKÖY

        Kadıköy'de, IŞİD'in Kobani'ye saldırısını protesto eden gruba polis müdahale etti. Polis, taş ve şişe ile saldıran maskeli şahısları biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su ile dağıttı.

        IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısını protesto etmek isteyen bir grup, saat 22.00 sıralarında Altıyol Meydanı'nda toplandı. Polisin 'dağılın' uyarısını dikkate almayan gruba TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ile müdahale edildi. Bahariye Caddesi'ne doğru kaçan göstericiler ile polis arasında kovalamaca yaşandı. Maskeli şahıslar, polislere taş ve şişe ile saldırırken polis, biber gazı ve plastik mermi ile karşılık verdi. Ara sokaklarda polisle göstericiler arasında uzun süre kovalamaca devam etti. Bahariye Caddesi'ni barikatla kapatan göstericiler, barikatı ateşe verip araçların geçmesini engelledi. Polisin attığı biber gazından etkilenen bazı vatandaşlar ise polise tepki gösterdi.

        Bölgedeki gerginlik devam ediyor.

        AVRUPA'DA EYLEMLER

        Avusturya'nın Başkenti Viyana'da yaşayan Kürtler, IŞİD'in Suriye'nin sınır şehri Kobani'deki saldırılarını protesto etmek için şehrin en işlek caddesini trafiğe kapattı.

        Avusturya Parlamentosu'nun önünde toplanan grup, Ring Caddesi'ni trafiğe kapatarak terör örgütü IŞİD'in Kobani'de yönelik saldırılarını protesto etti.

        Avusturya Sosyal Demokratlar Partisi Milletvekili Andreas Schieder ve Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan da protestoya destek verdi. 'Kobani'ye özgürlük' ve 'IŞİD vahşetine son' yazılı pankartlar taşıyan grup, basın açıklaması yaptıktan sonra yolu tekrar trafiğe açtı.

        Parlamentoya Kobani baskını

        Öte yandan Hollanda'dan da Kobani ile ilgili bir eylem haberi geldi.

        Bir grup eylemci, uluslararası toplumun IŞİD saldırılarına sessiz kaldığı gerekçesiyle Hollanda parlamentosunu bastı.

        Gece saatlerinde Hollanda'nın Heyg kentindeki parlamento binası önünde toplanan yüzlerce gösterici slogan atmaya başladı.Oturma eylemi de yapan göstericiler bir süre sonra polis kordonu altındaki binaya girmek istedi.

        Yaşanan arbede sonrası onlarca kişi parlamento binasının lobi salonuna girdi.

        Fransa'da ve İngiltere'deki aktivistler de, uluslararası kamuoyunun kayıtsız kaldığı IŞİD kuşatması altındaki Kobani kentine dikkat çekmek için işgal eylemleri başlattı.

        Russia Today, dünyanın IŞİD vahşeti karşısındaki suskunluğunu protesto etmek isteyen Kürtlerin İngiltere'de Londra'daki en yoğun metro istasyonlarından Oxford Circus'ta eylem yaptığını duyurdu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ