Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Özdemir, Almanya'nın başkenti Berlin'de Neukölln İş ve Ekonomi Derneği tarafından düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olmaması halinde B planı, imtiyazlı ortaklık değil, Rusya ve İran'la işbirliği. Bu bizim çıkarımıza olamaz" dedi.

Özdemir, Kopenag kriterlerini yerine getiren bir Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasının AB ve Almanya için hiçbir risk taşımadığını belirterek, "Bugünkü Türkiye AB'ye üye olmayacak. Türkiye tam üye olduğunda, AB de bugünkü AB olmayacak" diye konuştu.

Türkiye'yi sadece olumlu yönleriyle ön plana çıkartmak gibi bir niyeti olmadığını ifade eden Özdemir, "Türkiye, İsviçre'deki zenginlerle Bangladeş'teki fakirler gibi insanların aynı yerde yaşadığı bir ülke. Ancak Türkiye AB'ye tam üye olmaya hazır olduğunda, bu çelişkiler ortadan kalkacak" dedi.

ALMANYA'DAKİ UYUM SORUNU

Almanya'daki uyum konusuna da değinen Özdemir, Almanya'da 0-6 yaş grubundaki çocukların yüzde 32,5'inin göçmen kökenli çocuklar olduğunu söyledi.

Almanya'daki göçmenlerin çoğunluk toplumuyla ilgili olarak "biz ve onlar" yaklaşımından vazgeçmesi gerektiğini belirten Özdemir "Çoğunluk toplumu da bizi yabancı olarak nitelendirmekten vazgeçsin" dedi.

Almanya'da göç ve İslam zirveleri düzenlenmesiyle uyum konusunda yeni bir dönemin başladığını ifade eden Özdemir, bu konudaki en önemli görevin göçmen kökenli çocuklara fırsat eşitliği sağlanması olduğunu sözlerine ekledi.

Berlin'in Sosyal Demokrat Partili (SPD) Neukölln semti Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky ise semtlerinde 1200 Türk kökenli girişimcinin işletmesi bulunduğuna işaret ederek, göçmenlerin Neukölln semtinin sosyal ve ekonomik hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

TÜRKLERİN ALMANYA'YA KATKILARI

Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman da yaptığı konuşmada, Türklerin Almanya'da 60 bin işyeri, 390 bin çalışanı ve 30 milyar avro yıllık cirolarıyla ekonomiye büyük katkı sağladığını söyledi.

Berlin'de Türklere ve Türk kökenli Almanlara ait 7 bin işyeri bulunduğunu ve bu işyerlerinin 90 bin kişiye iş imkanı sağladığını belirten Alpman, bu işyerlerinde çalışanların dörtte birinin de Alman olduğunu ifade etti.

Alpman, Türk ve Alman işverenlerine, daha fazla gence meslek eğitimi imkanı vermeleri çağrısında bulundu.

Toplantıya, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Neukölln Belediye Başkan Yardımcısı Stefanie Vogelsang ile birlikte çok sayıda Türk ve Alman derneğinin temsilcileri de katıldı. Davette ayrıca müzik ve dans gösterileri sunuldu.

VOGELSANG, ÖZDEMİR'İN KONUŞMASI SIRASINDA SALONU TERK ETTİ

Neukölln Belediye Başkan Yardımcısı Vogelsang, Özdemir'in konuşma yaptığı sırada, protesto amacıyla salonu terk etti.

Salon dışında Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Vogelsang, Özdemir'in sosyal ve kültürel bir toplantıda politik bir konuşma yaptığını ve bu nedenle kendisinin salonu terk ettiğini söyledi.

Özdemir'in konuşmasında, Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan'ın eğitim politikalarını eleştirdiğini, ancak Schavan'ın bu eleştirileri hak etmediğini belirten Vogelsang, "Özdemir'in, eliter bir tavır sergilediğini, ilçelerinde göçmenlerin yaşadığı sorunlar ve kendilerinin bu sorunlara karşı verdikleri mücadele hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan konuştuğunu" ifade etti.

AA

BAKMADAN GEÇME