Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Başbakanı Dr.Nuri El Maliki'yi Ankara’ya davet etmesi ile ilgili Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, terör örgütü PKK'yı engellediklerini, peşmergelerin sözcüsü, bölgelerinde PKK faaliyeti olmadığını öne sürdü.

Maliki Hükümeti'nin sözcüsü Ali Debbağ, “Irak Başbakanı, Erdoğan'a teşekkürlerini iletti. Ziyaret tarihini ve görüşülecek konuları iki taraf birlikte belirleyecek. Şu anda Türkiye seçimlerle uğraşıyor. Kendine göre öncelikleri var. Bizim de kendimize göre önceliklerimiz var. Türkiye’ye bu davet için teşekkür ediyoruz” dedi.

Kürdistan Yurtsever Birliği'nin internet sitesine göre, Kuzey Irak’taki PKK varlığına da değinen Debbağ, “Topraklarımızda Türkiye’ye karşı herhangi bir örgütün varlığına izin veremeyiz. PKK'nın Irak’ta faaliyetlerini engelledik” dedi. Türkiye’nin olası Kuzey Irak operasyonunu da değerlendiren Irak Hükümet Sözcüsü Debbağ, şöyle devam etti:

“Kürdistan’a (Kuzey Irak’ı kastediyor) yapılan tehdit, ilişkilerimiz açısından iyi olmadı. Ama biz Türk Hükümeti ve Başbakanı'na güveniyoruz, çünkü her zaman hikmetli kararlar alıyorlar. PKK yasal bir örgüt değildir ve bizim komşumuza zarar vermektedir. Komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz. Anayasal olarak da böyle bir örgütün varlığına yer yok.”

Debbağ, Irak'ta Türkiye'deki şirketler için büyük fırsatlar bulunduğunu ve bu şirketlerin Irak’ta yapabilecekleri pek çok iş olduğunu sözlerine ekledi.

“PKK TÜRKİYE’NİN SORUNUDUR”

Bu arada ‘Kürdistan Koruma Gücü' olarak nitelendirilen Peşmergelerin sözcüsü Cabbar Yaver, Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani’ye bağlı Peyamner sitesinde PKK'nın denetimleri altındaki bölgede bulunmadığını ve bu örgütün Türkiye’ye karşı faaliyetlerini Türkiye sınırları içinde gerçekleştirdiğini öne sürdü. Yaver, “PKK, Türkiye’nin bir iç sorunudur. Türkiye bu sorunu demokratik yollarla çözüme kavuşturmalı. PKK, Kürdistan Bölgesi'nde (Kuzey Irak'ı kestediyor) herhangi bir faaliyet yürütmüyor ve buradaki partilerin de PKK ile hiçbir organik bağı yoktur. Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye’de 5000 PKK’lı militanın olduğunu itiraf etti. Irak hükümeti Türkiye için hiçbir şey yapamaz. Ancak siyasi açıdan bazı yardımlarda bulunabilir ve PKK’ya yardım etmeyeceğine dair söz verebilir” dedi.

(İhsan DÖRTKARDEŞ-DHA)

BAKMADAN GEÇME