Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
İmajın sadece giyim ve makyajdan ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İmaj ve iletişim uzmanı İnci Yeşilyurt VitrinSİZsiniz adlı kitabında maske takmadan imaj yaratmanın tüyolarını veriyor.

Ah şekerim, Ayşe’nin yeni imajını gördün mü? Harika olmuş! Ünlü şarkıcı bilmem kim yeni imajıyla beğenilmedi. Manken ‘Kendi imajımı kendim belirliyorum’ dedi. Bu ve benzeri cümlelerle günlük hayatımızda sık sık karşılaşıyoruz. Peki, imaj tam olarak nedir? Böyle kıyafet değiştirir gibi imaj değiştirilir mi? Ya da saçınızın rengini değiştirince yeni bir imaja mı sahip olursunuz? İşte bütün bu soruların yanıtlarını profesyonel imaj ve iletişim uzmanı İnci Yeşilyurt VitrinSİZsiniz adlı yeni kitabında veriyor. Bir kişinin veya kurumun diğer kişi veya kurumların zihinlerinde bırakmış olduğu izlenime imaj adı veriliyor. Yani imaj dediğimiz şey sadece giyim, makyaj ya da saçınızın yeni kesimiyle sınırlı değil! Oturuşunuz, diksiyonunuz, görgü kurallarına uygun davranıp davranmadığınız bile imajınızı etkiliyor.

Bu kitabı yazma amacının imajın ayrıcalık değil, her kişi ve kurum için ihtiyaç olduğunu göstermek olduğunu anlatan İnci Yeşilyurt ‘İmaj yaratılmaz, yoktan var edilemez. Başarılı bir imaj çalışması kişi veya kurumda zaten var olan olumlu yanları ön plana çıkarır. Sahte, maskelenmiş davranışlar önermez. İmaj nasıl algılandığımızı da içerir ve eğer istenilen imaj dediğimiz yani, nasıl görünmek istediğimizle nasıl algılandığımızın uyumunda bir uyumsuzluk varsa ortada imaj probleminiz var demektir’ diye konuşuyor.

İmaj özellikle iş dünyasında büyük önem taşıyor. Bu yüzden giyimden davranış biçimine kadar her noktaya dikkat etmek şart. Özellikle çalışan kadınların giyimini ‘Facia’ olarak tanımlayan İnci Yeşilyurt bakımlı kadınların iş yerinin itibarını artırdığını söylüyor. Yeşilyurt ‘Ama bakımlı olmayı seksi davranmakla karıştırmamak gerek. Bazı şirketlerde çalışanları geç kaldığı için yataktan fırlamış solgun yüzlerle görmenin yanlışı kadar, aşırı yüksek topuklu ayakkabıyla salına salına ortalarda dolaşanların imaj problemi sonuçta şirketin kazanmasını etkiler. Cep telefonu satanın kot pantolon giyme yanlışı gibi, oyuncak mağazası genel müdürünün lacivert takım elbise giymesi de kurumsal imajla bütünleşmez’ diyor.

KÜSTAHLARDAN UZAK DURUN

İnci Yeşilyurt kitabında insanların hakkında ne düşündüğünü önemsemeyen kişilerin özgüven eksikliği yaşadığını söylüyor ve ‘Çevrenizdeki küstah kişilerden uzak durun’ diyor. Çünkü ona göre gerek küstahlar gerek ise kimsenin ne düşündüğünü önemsemeyen kişiler özgüven fakiri. ‘Toplum içinde yaşadıkça, toplumun düşünceleri bir gün bir yerde muhakkak etkili olur. Bunun aksini savunmak veya kimsenin ne düşündüğü beni ilgilendirmiyor demek sadece kendimizi kandırmaktır. Bir diğer açıdan bakıldığında da, kişi kendindeki özgüven eksikliğini maskeleme gayretine girmiştir’ diyen Yeşilyurt bu kişilerin mutlaka imaj çalışması yapması gerektiğini söylüyor.

Pahalı kazak satın alıyor ama cebinde kontör yok

İnci Yeşilyurt günlük hayatımızda çok da önemsemediğimiz ayrıntıların bile imajımız üzerinde etkisi olduğunu söylüyor. Yeşilyurt’un bu konuda verdiği tüyolar şöyle:

‘Kız istemeye giderken, güzel bir çiçek ve çikolata götürmek adettendir. Hatta bazıları pahalı çikolata ve çiçekleri tercih edebiliyor. Bu imajınıza zarar verir. Çünkü kız isterken, maddi imkanlar doğrultusunda çiçek veya çikolata almak dürüst imajınızı ortaya çıkarır.’

‘Çoğu kişide ‘ayranı yok içmeye’ davranışını cep telefonu satın alırken görebilirsiniz. Asgari ücret kazanırken, bunun iki katı değerinde telefon alıyor. Bu davranış kişinin imajını tamamen zedeler. Mesela cebindeki son parayı pahalı bir kazağa verebiliyor ama telefona kontör alamıyor. Ben bunlara imaj cahili diyorum.’

Ağzını bozan imajını da bozar

Sanatçılardan konu açıldığında İnci Yeşilyurt imajı düzgün olan isimleri şöyle sıralıyor: ‘İmajı doğru isimlerin başında Uğur Dündar, Defne Samyeli, Orhan Gencebay, Sezen Aksu, Nilüfer, Beyazıt Öztürk geliyor. Giyimlerinden saygılı davranışlarına kadar tüm dengeli yaklaşımlarıyla imajlarını kusursuzca kullanıyorlar. Medya önünde ağzını bozmayan, kavga etmekten kaçınan ve şımarmayan bu isimler seyirciye saygılı konuşmalarıyla başarılarını kamuoyunun gözünde yıllardır sürdürüyorlar’

Star

BAKMADAN GEÇME