Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Türbanını çıkartıp, ilahi yerine pop-fantezi şarkılar söylemeye karar veren Serpil Özkasap'ın  'yeni' hayatının ilk röportajı...

* Dine nasıl yöneldiniz? 1985 senesinde eşimin isteğiyle örtündüm. Ama neden örtündüğümü bilmiyordum. Evin içinde çoluğumla, çocuğumla mutlu olmak için, eşimi mutlu etmek için örtündüm. Annem de kapalıydı. 'Madem ben başörtülüyüm Kur'an'ı öğrenmeliyim' dedim. Mahallede Diyanet'e bağlı Kur'an kursuna gittim. Ama Kur'an'ı Arapça'dan okumaya başladığım için anlayamıyordum.

* Neden Türkçe'sini okumayı düşünmediniz? 'Kur'an o kadar yüce bir kitaptır ki siz bunu anlayamazsınız' diye bir düşünce vardı. Bu düşünce yüzünden zaten anlamaya yanaşmadım. Bir sürü hurafeler okudum, dinledim, kafam çıfıt çarşısı oldu. Günahların hepsi de kadınların üzerineydi. Kadınların cehennemi konuşuluyordu.

* Bu hurafeler nerelerde konuşuluyordu? Ev sohbetlerinde...

* Kimin evinde? Mahallemizde, bizlerin evlerinde... Benim, komşunun... İlk kez bu sohbetlerde söylemeye başladım ilahileri. Ben vaaz verirdim, zikir yapardım. İlahiyi söylerken kapının önünden bir erkek geçse 'Sesim duyulursa cehenneme giderim' diye inanıyordum ve kendimi sıka sıka, 'Erkekler duymasın' diye diye, 2 kere ses teli ameliyatı geçirdim. İlahi söylemekten vazgeçtim.

KADININ SESİ....

* Hurafelerin yanlış olduğunu nasıl fark ettiniz? Cehenneme girmek çok kötü bir şey ama ben bu dünyada cehenneme girdiğimin farkında değildim, cehennemin içinde yaşamaya başlamıştım. Bir gün yine ev sohbetlerinden birinde, "Ayağınızı cami yönüne, Kabe yönüne uzatmayın" dendi. Düşünmeye başladım: Camiye uzatma, Kabe'ye uzatma, nereye uzatacaksın ayağını? Bir dönem ayaklarımı uzatmadan kendime çekerek uyumaya çalışıyordum. Ama uyku sırasında bu ayak camiye de uzanacak, Kabe'ye de. Ben iyi bir insan olmaya çalışırken bunlar hayatıma olumsuzluklar getirdi ve bunalıma girdim. Dini sorgulamaya başladım maalesef Kur'an'ı okumuyordum.

* Tekrar ilahi söylemeye nasıl karar verdiniz; sesiniz duyulacak diye korkarken? Maddi sıkıntıya düşmüştüm. Ev sohbetlerinden birinde, üniversiteli bir arkadaş 'Sesin çok güzel, ilahi söyle' dedi. Kadın sesinin günah olmadığını söyledi, o Kur'an okuduğu için bilgiliydi. 3-4 sene araştırdım ve inandım. Albüm yaptım ama albümde 'Kadın sesi günah' diye sorun yaşandı, müzik şirketi dağıtımını yapmadı. Sonra Almanya'da dağıtıldı.

* Kur'an'ı Türkçe olarak okumaya nasıl başladınız? Kadın sesinin günah olmadığını anlayınca Kur'an'ı anlayarak öğrenmem gerektiğini fark ettim. 5 sene önce okumaya başladım ama tam olarak anlamam 1 yıl öncesine dayanıyor. O hurafeler kafama o kadar yerleşmiş ki; birini atıyorum, diğeri çıkıyor. Bir şey aklınıza yanlış yerleşince doğruyu yerleştirmek zor oluyor. Zar zor kafamdan çıkardım. Hayatımda eskiye ait bir şey yok.

DEVRİM YAPTI...

* Bunu nasıl başardınız? Kur'an okuyarak başardım. Çünkü Kur'an'da her şey çok farklı. Türkçe okuyorum ve sözlükten eski kelimelerin anlamlarına bakıyorum. Din bilginlerini dinliyorum. Her söylenene inanmıyorum. Kendim araştırıyorum, inceliyorum, kendi kararlarımı kendim veriyorum. Güçlü bir sesim var. Allah bana bu yeteneği vermiş ama ben kendi cahilliğimden ve ahmaklığımdan dolayı bunu kullanmadım.

* Başınızı açma kararını nasıl ve ne zaman verdiniz? 3 ay önce karar verdim. 1 ay önce 3 çocuğuma söyledim, algılayamadılar. Kızım kapalı, 28 yaşında. Kur'an'ı okumadı. O benim eski halim gibi, enteresan bir durum. Kur'an benim hayatımda devrim yaptı ve benim eşyaya bakış açım değişti.

* Bugün ilk kez saçınız açık sokağa adımınızı attığınızda nasıl hissettiniz? Bir tuhaf oldum, herkes bana bakıyormuş gibi hissetim. Evde başım açıktı ama 22 yıldır ilk defa başı açık olarak erkeklerin içerisine girdim. Ürkek oldum ama alışacağım. Başörtüsünü ilk taktığımda da 1 yıl alışamamıştım. Ama Allah'ın emri olduğuna inandığım için 22 sene başım dik dolaştım. Şimdi de günah olmadığına inandığım için, başım dik dolaşıyorum. İsterim ki Türkiye'de başörtülü, başörtüsüz herkes Kur'an okusun ve aydınlansın.

* 'Türban Yasası'yla ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu kişinin giyim tercihidir. 'Başörtülü dolaşmak istiyorum, kendimi böyle huzurlu hissediyorum' diyorsa örtsün, beni bağlamaz. Bu benim kişisel kararım. Kur'an'da başörtüsü ne namusun, ne ahlakın sembolü değil. Cennet 2 metrelik başörtüsüne mahkum edilemez. Kapanmak dinsel değil geleneksel bir giyim şeklidir. İsteyen örter. Herkes özgür olmalı. Kamusal alanda, her alanda...

'Sesim duyulmasın diye ağzıma taş koydum'

"Ev sohbetlerinde kadınların sesi duyulmasın diye 'Ağzınıza taş koyun ya da meşe koyun' derlerdi. Meşeyi denedim ağzımdan kaydı olmadı, taşı denedim olmadı. Ya da 'Erkeklerle sert, azarlar gibi konuşacaksınız' dediler. Ben de her şeyi tatbik ediyorum ya... Bir gün pazarcıya kaba bir şekilde 'Şuradan 1 kilo domates versene' dedim. Yüzüme baktı 'Sen dağdan mı indin?' dedi. Bu yanlış, trajikomik olaylar sonrasında sorgulamaya başladım. İnsanları yargılamak, eleştirmek, insanlara kötü davranmak, hakaret etmenin ne kadar yanlış olduğunu anladım."

Çocuk Şarkıcı

Yıllarca dinlediği hurafeler nedeniyle bunalıma girdiğini söyleyen Serpil Özkasap, bu hurafeleri hicveden bir kitap yazmış. Henüz yayınlatamadığı kitabından bölümleri 15 dakika boyunca ezbere okuyan Özkasap; şarkı, şiir, öykü, tiyatro gibi sanatın birçok dalına ilgi duyuyor. İzmirli beyin cerrahı Mehmet Elçi'ye ait şarkıları söyleyecek olan şarkıcının 'Hayat' adlı albümü yine Mehmet Elçi'ye ait olan Elçi Müzik'ten çıkacak. Şarkıcı 5 yaşındayken katıldığı bir ses yarışmasında da Türkiye birincisi seçilmiş.

Takvim

BAKMADAN GEÇME