Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hasadı zor, verimi düşük susam için destek talebi - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Ekmekten simide birçok gıdanın vazgeçilmezi olan susam, makineli hasada uygun olmadığı için tarım işçileri tarafından zorlukla toplanıyor.

        2

        Adana'da ikinci ürün olarak ekilen susam için sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara giden işçiler ürünün hasadını elle yapıyor.

        3

        Tarlalarda öbek öbek kümelenerek kurutulan ve sopalarla dövülerek tomurcuklarından dökülen susam, daha sonra işlenerek satışa hazır hale getiriliyor.

        4

        Ekmekten simide, tahinden helvaya vazgeçilmez bir ürün olan susamın kilogramı 7,5 lira civarında alıcı buluyor.

        5

        Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, susamın Çukurova’da, buğday, kavun, karpuz ve soğandan sonra ekildiğini söyledi.

        6

        Bu yıl susamın kalitesine göre 7,5 liraya kadar alıcı bulabildiğini anlatan Doğan, "Geçen yıllarda fiyatları biraz daha düşüktü. Bu yıl susam, Akdeniz Bölgesi'nde beyaz sinek ve mantara yenik düştü, verim azaldı." dedi.

        7

        Doğan, susam ekiminin son 10 yılda yaklaşık yüzde 60 azaldığına dikkati çekerek, "Susam, ülkemizde 10 yıl önce 400 bin dekar alanda ekilmekteyken, bu oran şimdilerde 250 binin altına düştü. Susamın büyük kısmı ithal ediliyor. Bu açığa kapatmak için Çukurova'da çiftçilerimiz daha fazla destek bekliyor." diye konuştu.

        8

        Susamın Çukurova'nın önemli ürünleri arasında yer aldığını dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

        9

        "Ülkemiz susamın yüzde 90’ını yurt dışından ithal ederek karşılıyor. Ülkemizde susam, simit, pasta, börek, helva ve tahinde kullanılmakta. Çok kaliteli susamımız olmasına rağmen, ucuz olmasından dolayı yurt dışından ithalat yoluyla ülkemize girmekte. Çiftçimize daha fazla teşvik ve destek verilse, susam ekimi ülkemizde yaygınlaşacak. Susam, topraklarımızı yormayan bir ürün, ekilmesi çok önemli."

        10

        "OLDUKÇA ZAHMETLİ BİR İŞ"

        Üretici Cihangir Çelebi de susamın yaşken bağlar halinde kümelendiğini belirterek, "Daha sonra küme halinde dikiliyor. Hava koşullarına göre 15-20 gün arasında kurutuluyor. Kuruduktan sonra ters çevrilip çırpılıyor. İşlenmeye hazır hale geliyor. Elekten geçtikten sonra fabrikalara gidiyor. Makineli hasada uygun olmadığı için ürün işçiyle toplanıyor. Oldukça zahmetli bir iş." diye konuştu.

        11

        Çelebi, ürünün fiyatının iyi olduğunu ancak verim düşüklüğü nedeniyle bekledikleri geliri elde edemediklerini söyledi.

        12

        İŞTE SUSAM HASADINDAN DİKKAT ÇEKEN KARELER