Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Sunay Akın'ın hayata sırtını dönmeyenleri anlattığı kitabı: Kalede 1 Başına
        .png
        .png

        Yıllardır anlattığı hikayelerle yüzümüzü güldüren bir sanatçı Sunay Akın... Her hikayesinin altında da yılların araştırması var. Bu yüzdendir ki sanatçının anlattıklarınınardında, ağaç gibi dallanıp budaklananonlarca minik hikayelere rastlıyorum. Onu şiirinden, kitaplarından ya da hikayelerinden tanımaya çalışmaya bir başladığımda da kendimi onun dünyasına kaptırıveriyorum.

        Bir yandan bu düşünceler aklımda dolanırken, diğer yandan da Sunay Akın'ın yeni kitabı Kalede 1 Başına'nın tanıtımına gitmek için iş çıkışı metrodan çıkmaya çalışıyordum. Sunay Akın, edebiyatseverlerin karşısınabu kez90 dakika sahada olup arkadaşlarını sırtını dönmeyen tek oyuncu olan kalecileri anlatıyor. İşBankası Kültür Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluşan kitapta yok yok...

        REKLAM

        Nobelli bilimci Aziz Sancar, Berlin kaplanı Turgay Şeren ve onun jübile maçına katılan ünlü Rus kaleci Lev Yaşin, antrenmanlara kömür işçilerinin Zonguldak'tan gönderdiği madenci eldivenleriyle çıkan Şenol Güneş, Yaşar Kemal'e İstanbul'daki ilk evinin kapısını açan Abidin Dino’nun yeğeni Sabri Dino, düğün davetiyesinde gelinin attığı şutu karşılayan damat Yılmaz Vural, en renkli kalecilerden Varol Ürkmez ve ona elini uzatan Baba Hakkı, Nâzım Hikmet'in şiirindeki kaleci ve Albert Camus, Pavarotti ve daha niceleri…

         "Kaleciler güzel insanlardır. Kalecilerin dayanışması başka hiçbir alanda yoktur. Kaleciyken bir gol yediğinizde herkes size karşı çıkarken rakip takımın kalecisi soyunma odasında yanınıza gelip sizi teselli eder. Yanınızdadır."
        "Kaleciler güzel insanlardır. Kalecilerin dayanışması başka hiçbir alanda yoktur. Kaleciyken bir gol yediğinizde herkes size karşı çıkarken rakip takımın kalecisi soyunma odasında yanınıza gelip sizi teselli eder. Yanınızdadır."

        SALON KÜÇÜK BİR STAT GİBİ

        REKLAM

        Zaten etkinliğin olduğu salon da küçük bir stadı andırıyordu. Şenol Güneş, Alper Boğuşlu, Cenk Gönen, genç sporcular... Sanki kalabalıktan bir kişi tezahüratabaşlasa devamı gelecek gibi...

        (Soldan sağaMalaga kalecisi Cenk Gönen, Milli Takım kaleci antrenörü Alper Boğuşlu, Trabzonsporlu Hüseyin Tok, Şenol Güneş ve Mecidiyeköyspor’un kalecisi Ege Boğuşlu)

        Kalabalığın arasından Sunay Akın'ın yanına yaklaştım ve kendi ağzından kitabını dinleme fırsatı buldum.Akın, birebir tanışmadığı ama çok sevdiği, ne zaman köprüden geçse aklına düştüğü Sabri Dino'ya ithaf etmiş kitabını...

        Sanatçı, "Ben de bu kitapta aslında futbolu değil hayata sırtını dönmeyenleri anlatıyorum. Hep barış, demokrasi, özgürlük, adalet arayışında ilkelerinden vazgeçmeyenlerden söz ediyorum. Örneğin bir Uğur Mumcu var burada. Çünkü Uğur Mumcu kaleciydi. Aziz Sancar var. 68 kuşağı var bu kitapta. Köy Enstitüleri var. Baktığımız zaman bu insanlara hayatlarında her zaman sağlam durmuş, kaleyi terk etmemiş en zor koşullarda bile mücadeleyi sürdürmüş insanlar var. Aslında sırtını dönmeyenleri anlatıyor bu kitap" sözleriyleKalede 1 Başına'yı anlatıyor.

        REKLAM
         Sunay Akın Şenol Güneş sevgisini bu sözlerle anlatıyor:
        Sunay Akın Şenol Güneş sevgisini bu sözlerle anlatıyor: "Hepimizin lakapları vardır ancak bir insana lakap olarak Şenol denir mi? Bu yüzden adımı Şenol sanıyorlardı. Bugün bile hala lise yıllarından arkadaşlarım beni gördüğünde Şenol diyordu. Çünkü benim hayalim Şenol Güneş ile aynı takımda oynamaktı."

        "BEN DE KALECİYDİM"

        Kitabın nasıl şekillendiğini sorduğumda da kendisinin de zaten kaleci olduğunu söylüyor. İlk kitabı Makiler'i çıkardığında da zaten Hasköy'de kaleciymiş Akın. Antrenman çantasında da eldivenleri, kramponları, kaleci kazağı ve Makiler kitabından karalamalar varmış.Zaten şiirlerinde, kitaplarında kaleciler hep göz kırparmış okuyucuya...

        "9-10 YILDA BU KİTABI OLUŞTURDUM"

        Sunay Akın kitabın ortaya çıkış sürecini ise şöyle özetliyor:

        "9-10 yılda bu kitabı oluşturdum. Oluştururken de heyecanımı yenemeyip bu kitaptan önceki kitaplarımda da kalecilere yer verdim aslında. Kalecileri öykülerle anlattım. Yazdım ama bütün o anlattıklarım bu kitaba doğru giden uzun bir yol haritasıydı. Ayrıntı üzerine kurduğum için kitabı bu sürede tamamladım. Çünkü bir yazar olarak aynı zamanda belge ve bilgi toplayıcısıyım. Müzeciyim. Belgelere ve bilgilere ulaşmak kolay olmuyor. Dolayısıyla bu uzun bir zaman. Çünkü ayrıntının hikayesini oluşturmaya çalışıyorum, ayrıntıda kalan, unutulan değerleri yazmak istiyorum."

        Hep 1 numarayı giyen kalecilere ilişkin ilginç öykülere Sunay Akın'ın kaleminden bakmak isterseniz, Kalede 1 Başına'yı okumanızı öneririm.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ