Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler İcra borçları silindi mi, torba yasada kabul edildi mi 2022? İcra borçları ne zaman silinecek, hangi tarihte? İcra borcu nasıl tasfiye edilecek? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        İcra borçları, günün en çok arama yapılan konularının başında geliyor. Son olarak torba yasa kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ye gelen icra borçları ile ilgili son durumu bir araya getirdik. İşte, icra borçları silinecek mi sorusunun ayrıntıları...

        2

        İCRA BORÇLARI SONLANDIRILACAK

        İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilave olarak yapılan aylık 1000 lirayı aşmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak. Teklifle, bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacakların tasfiye edilmesi amaçlanıyor.

        3

        İcra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dahil icra takibi başlatıldığı tarihteki takip tutarı 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile bu tutarın üzerinde takip başlamış olmakla birlikte 15 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen alacaklar;

        4

        Alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla küçük alacak kapsamına alınacak.

        5

        Böylece küçük alacak olarak tanımlanan alacaklarından feragat eden mükelleflere, bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre değersiz alacak kabul ederek kayıtlarından çıkarma imkanı sağlanacak.

        6

        KAÇ KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR?

        Düzenlemenin 6 milyon vatandaşı kapsadığı tahmin ediliyor. Elektrik veya doğalgaz borcu olanların sayısı konusunda yakın tarihli bilgi olmamasına rağmen, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Dönmez, Meclis'e sunulan önergeye verdiği yanıtta, 2020'de toplam 2 milyon 930 bin 957 elektrik abonesinden (mesken) ve toplam 1 milyon 989 140 doğal gaz abonesinden (konut) abonelik işlemleri nedeniyle güvence bedeli tahsil edildiğini belirtti.

        Dönmez, toplam 46 milyon 81 bin 856 elektrik ve 16 milyon 846 bin 604 doğal gaz abonesi içinde 2020'de zamanında borç ödenmemesi nedeniyle güvence bedeli mahsubu yapılan elektrik abone (mesken) sayısının 185 bin 408 ve doğal gaz abone (konut) sayısının ise 617 bin 942 olduğunu açıklamıştı.

        Haberi Hazırlayan: Mete Ertunç Sevilir

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ