Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İdam öncesi son sözleri: Mısır'a 20 yıl yetecek kadar elektrik verdiler!

        Mısır'da Berekat'a suikast davasındaidama mahkum edilen 9 sanığın cezaları dün infaz edilmişti.

        Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) en yüksek icra heyeti olarak bilinen Rehberlik Ofisi üyesi Muhammed Taha Vehdan'ın oğlu Ahmed Taha daidamedilenler arasında yer aldı. Ahmed Taha'nın,idamcezası uygulanan ilk İhvan yöneticisi oğlu olduğu belirtiliyor.

        İdamedilenlerin isimleri ise şöyle: Ahmed Taha, Ebul Kasım Ahmed, Ahmed Cemal Hicazi, Mahmud el-Ahmedi, Ebu Bekr es-Seyyid, Abdurrahman Süleyman, Ahmed Muhammed, Ahmed Mahrus Seyyid ve İslam Muhammed.

        MısırYargıtayı, 2015 yılında Başsavcı Hişam Berekat'a düzenlenen suikast davasında yargılanan 9 sanık hakkında verilenidamcezalarını Kasım 2018'de onaylamıştı. Sanıklar ise duruşma sırasında kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek, ifadelerinin işkenceyle alındığını belirtmişti.

        REKLAM

        İdam cezasına çarptırılan Mahmud El Ahmedi'nin son sözleri ise bu işkenceleri onaylar nitelikte oldu. Ahmedi, "Bana elektrikli işkence cihazı var, sana 20 tane Enver Sedat'ı öldürdüğünü itiraf ettireyim. Bize Mısır'a 20 yıl yetecek kadar elektrik verdiler" sözleriyle tepki gösterdi.

        BM'DEN MISIR'A 'İDAMLARI DURDURUN' ÇAĞRISI

        Birleşmiş Milletler(BM), Mısır hükümetine çağrıda bulunarak ülkedekitüm idamların durdurulmasını istedi.

        BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville,BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Mısır'da şubat ayında 9'u çarşamba günü olmak üzere 15 kişinin idam edilmesinden büyük endişe duyduklarını söyledi.

        Sözcü Colville, Başsavcı Hişam Berekat'ın öldürüldüğü suikast nedeniyle yargılanan ve idam cezasına çarptırılan9 sanığın çarşamba günü idam edilmesine tepkigöstererek, sanıkların yargılama sırasında işkenceyle işlemedikleri suçları zorla itirafa zorlanmalarının mahkemece göz ardı edildiğini vurguladı.

        İdam edilen Mısırlıların davalarında adil yargılama garantisinin yerine getirilmediğine dair ciddi nedenler olduğunun altını çizen Colville, "İşkence yapıldığına ilişkin çok ciddi iddialar esaslı bir şekilde soruşturulmadı." dedi.

        SİSİ: KİMSE YARGIYA MÜDAHALE EDEMEZ

        MısırCumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Başsavcı Hişam Berekat'a suikast davasında 9 sanığınidamedilmesinin ardından "yargının işleyişi ve bağımsızlığına kimsenin müdahale edemeyeceğini" söyledi.

        Devletin, çalışmalarıyla yargının bağımsızlığı ilkesinin tesisi için çaba sarf ettiğini kaydeden Sisi, hukukun üstünlüğünün yönetimin temeli olması hasebiyle ülkesinin yargı kurumlarının yanında olduğunu dile getirdi.

        MısırCumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin göreve geldiği 2014 yılından bu yana 42 mahkum infaz edildi. Çeşitli davalardan ceza almış ve bütün yargı yolları tükenmiş 50idammahkumu asılmayı bekliyor. En çok sanık hakkındaidamkararı verilen dava 20idamile "Kirdase olaylar davası" oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ