Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Unutulmaz müzisyen İlhan İrem'e veda! İlhan İrem'in vasiyeti yerine getirildi - Magazin Haberleri
        1

        "Anlasana", "Sürgün Gibi Masallarda" ve "Olanlar Olmuş" gibi unutulmaz eserlerin de aralarında olduğu çok sayıda şarkıya imza atan müzisyen ve şarkı sözü yazarı İlhan İrem, 67 yaşında hayatını kaybetti.

        2

        Bir süredir böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören sanatçı, perşembe günü akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.

        3

        AKM'DE TÖREN

        İlhan İrem'in naaşı bugün saat 09:00'da hastaneden alınarak, şarkıları eşliğinde 12:00'de Atatürk Kültür Merkezi'ne getirildi. Dostları ve sevenleri, sanatçıyı dakikalarca ayakta alkışladı.

        4

        "YOLUNU IŞIKLAR AYDINLATSIN"

        Besteci Ali Kocatepe, AKM'deki törende duygularını şöyle dile getirdi: İlk plajı yayınladığında daha 18 yaşındaydı. 'Boşver Boşver Arkadaş' dedi yer yerinden oynadı. Onu tanıdıkça sevdik, insan olarak, Türkiye'nin genç bir aydını olarak, çok güzel şarkıların bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu olarak. Şarkıların ve kitapların için sana sonsüz teşekkürler İlhan. Dualarımız seninle yolunu ışıklar aydınlatsın, güle güle arkadaşım.

        5

        "İKİ GÜNDÜR KAFAMI TOPARLAYAMIYORUM"

        Müzisyen Coşkun Demir ise, "1980 yılında tanıştım. 40 yıllık dostumdu. Bana müzik sektörünün tüm inceliklerini anlatırdı. Çok güzel anılarımız oldu. Şarkılarını kimseyle paylaşmak istemezdi, evlatları gibiydi ama bana 4 şarkısını verdi. Beni ne kadar sevdiğini anladım. Kardeşim gibiydi." ifadelerini kullandı.

        6

        "MASUMİYET EN BÜYÜK HAZİNE"

        Gitarist ve İlhan İrem'in çalışma arkadaşı olan Onur Ataman, "2015 yılından itibaren İlhan abi ile çalışma şerefine nail oldum. Biz büyümeği onunla öğrendik aslında." dedi.

        İlhan İrem'in kendisine yolladığı bir e-maili okuyan Ataman şunları aktardı:

        Bize bir e-mail atmıştı ilk konserden sonra, onu okumak istiyorum size; Kainat bazı zamanlarda, bazı insanlara büyülü bir dokunuş yapar. İlhan İrem konserlerinde hissedilen yükleliş budur. Bu ışığın içine girdiniz, bu noktada size söylemem gereken bazı şeyler var. Muhteşem bir konser verdik. Konserin geri dönüşleri çok güzel olacak. Hepiniz harika performans sergilediniz. Hepinizi tek tek kutluyorum. Hayat, her anı kristal değerinde tecrübelerle tekabüle erdiğimiz bir okul. Işıklı ve umutlu bir yolda giderken sizi yolunuzdan döndürenler ne yazık ki olacaktır. Başarınızı kıskananlar olacaktır. Ruhunda müzik aşkı olmayan, evrensel sanat ve gerçek rock felsefesini özümseyememiş tatlı su rockçılarına dikkat edin. Sağ duyunuza güvenin, kalbinizin sesini dinleyin, masumiyet ve ruh safiyeti bu alemde en büyük hazinedir. 42 yıllık müzik yolculuğumdaki tecrübeme dayanarak başarıya giden yolda, önünüze çıkacak yollarda hatırlamanız için sizinle bu mesajı paylaşıyorum; Işık ve sevgiyle...

        7

        "BİR GÜN BULUŞACAĞIZ"

        Müzik eleştirmeni Murat Meriç, "Çevre hareketinde, barış hareketinde hep en önde oldu. Her şeyden öte onun dik duruşu benim için çok önemli. Bakıyorum salona sevdikleri burada. Hepimizi birleştiren bir orkestra şefi gibiydi İlhan İrem. Bir gün bir yerde buluşacağız nasılsa. Onun o imza cümlesiyle uğurlamak istiyorum: Işık ve sevgiyle usta." sözlerine yer verdi.

        8

        "ÇOK ÖZEL BİR SANATÇIYDI"

        İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ölüm haberini bana bildirdiklerinde çok enteresan bir şekilde yanımdaki arkadaşıma 'İlhan İrem'i kaybettik, çok seviyorum' dedim. İnsanların içinde bir şeyler birikiyor ve kaybedince hatırlıyorsunuz. Biz yan yana gelmedik, el sıkışmadık. Çok özel bir sanatçı. Anımsadım ki, ilk göz göze gelişimiz babamın dükkanın karşısındaki plakçıdaki afişti. İnsana kendini iyi hissettiren bir sesti. Böyle bir insanın bu ülkede yaşamış olması değerliydi. Parçalarını dinlediğimizde ona eşlik ediyoruz. O mistik bir şekilde gönderiyor ve biz onun sözlerini tekrar ediyoruz. Bunu bize yaşattığı için minnet duyuyoruz. İlhan İrem yerini hak etti. Hiçbir suni katkı yok. Tabii ki sanatçılığının yanı sıra kişiliği ile de herkesin kalbini kazanan biri. Atatürk'ün 'alnındaki ışığı ilk hisseden' diyerek ifade ettiği sanatçı tabirine en çok uyan isimlerden biri. Daima o güzel sözleri ve düşünceleri ile bizimle olacak. Artık İlhan İrem İstanbul'a emanettir. Onu İstanbul'da yaşatmaya devam edeceğiz. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." diye konuştu.

        9

        "ŞARKILARI YARALI RUHLARIMIZA ŞİFA OLDU"

        Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Kalbimize dokunan çok önemli bir sanatçıya veda ediyoruz. İlhan İrem dünyayı yaşanılır kılan, dönüştürücü gücün sevgi olduğunu vurgulayan büyük bir ozandı. Yazdığı şarkı sözleri içimize işleyen, hayatla aramızdaki köprüydü. Gençlik yıllarında 'nereden bileceksin ayrılığın acısını, sen hiç sensiz kalmadın ki' şarkısı ile aşıkların sözcüsü olmuştur. İyileştiren bir müzik yapıyordu. Şarkıları bizim yaralı ruhlarımıza şifa oldu. Düşmanlığı değil barışı aşılayan İlhan İrem gidişiyle de tüm Türkiye'yi birleştirdi. Onu müziği, kelimeleri ve tabutunun Türk bayrağına sarılmasını isteyecek kadar büyük vatan aşkıyla hatırlayacağım" cümlelerine yer verdi.

        10

        Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen anma töreninin ardından İlhan İrem'in cenazesi alkışlar eşliğinde uğurlanarak Bebek Camii'ne gönderildi.

        11

        Usta müzisyen, kılınan cenaze namazı sonrası Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

        12

        3 VASİYETİ VARDI

        Eşi Hansu İrem ise vefat haberinin ardından eşinin üç vasiyeti olduğunu söyledi. İrem, "Tabutunun Türk bayrağına sarılmasını istemişti. Atatürk Kültür Merkezi’nde bir tören yapılmasını istiyordu. Bir diğer vasiyeti de Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilmekti." dedi.

        13

        İlhan İrem'in vefatının ardından sanat dünyasından pek çok isim üzüntüsünü sosyal medya hesaplarından dile getirdi.

        14

        NİLÜFER

        Sen de mi gittin bizi bırakıp? Ne çok anımız var, ne çok şarkılar söyledik birlikte... Çok erkendi, çok... Çok üzgünüm.

        15

        FAZIL SAY

        İlhan İrem'in vefatını üzünüyle öğrendim. Çocukluğumuzdan beridir kendi yolunda gitmiş bir sanat insanıydı. Müziğinde, bestelerinde ve yorumunda şiirsel bir doku ve duyarlılık vardı hep. Rahmetle...

        16

        NİLGÜN BELGÜN

        Ah ah nasıl üzüldüm anlatamam İlhan İrem’i kaybetmemize.
        Allah rahmet eylesin. Cennet mekanı olsun.
        Gençlik günlerimin dostu…
        Geriye fotoğraflar, anılar kalıyor…

        17

        NÜKHET DURU

        Canım arkadaşım, gençlik arkadaşım, gençliğim hatta… Üzüntümü anlatmaya yetmiyor kelimelerim… Çok sevdiği bir dostu kaybettiğinde, sonsuz bir yalnızlık hissi içinde buluyor insan kendini. Hemen anılara sığınmaya çalışıyorsun, ruhunu oradan sağaltmak istiyorsun ama olmuyor, telaşla geçen yıllar içinde ayrı düşülen hayatların pişmanlığı beliriyor içinde, ‘ah niye son 3-4 senede daha çok görüşmedik’, ‘en son mayısta mı konuşmuştuk’ filan, böyle şeyler geçerken zihninden sen korkunç ve çaresiz bir özlemle kalakalıyorsun. İlhan, canım, arkadaşım, seni çok seviyorum, huzurla uyu biz müziğinle sevinir, üzülür, duygulanır ve avunurken… Ölümsüzlük zaten bu değilse nedir?

        18

        ALİ KOCATEPE

        İlhan’cım öyle güzel anılarımız var ki! Hatırladın mı Mersin stadyumundaki o günü. Hani Halit Kıvanç, Neco, Yeliz, Sibel Egemen, sen, ben. Yıl 1976. Çocuklar gibi şendik.

        19

        NAZAN ÖNCEL

        Ah! Nasıl üzgünüm; bu sarsıcı acı haberle dağıldım. Parmağımı bir suya daldırsam da zamanı geri almak mümkün olabilse keşke. Işık ve sevgiyle İlhanım; yerin asla dolmayacak, şarkılarınla teselli bulmaya çalışacağız. Başımız sağ olsun.

        20

        HAMDİ ALKAN

        Çok çok üzgünüm İlhan İrem aramızdan ayrıldı. Hayatıma kattığın güzellikler için sonsuz teşekkürler İlhan İrem. Işıklar içinde uyu.

        21

        FİLİZ AKIN

        Haberlerde gördüm, genç sayılacak bir yaşta, 67 yaşındaki İlhan İrem’i kaybetmişiz .En sevdiğim şarkısıyla, sevgi ve müzikle anıyorum bir zamanların efsane şarkıcısını…

        “Nereden bileceksin ayrılığın acısını“

        “Sen hiç sensiz kalmadın ki”

        Ne güzel sözlerdir şimdi onun yokluğundaki hüznü anlatan… Elveda İlhan Erem kimse ayrılığı bu kadar şiirsel kılmamıştı…

        22

        CEM YILMAZ

        Az olan insanlardan İlhan İrem abimizin mekanı cennet olsun. Tüm sevenlerine başsağlığı dilerim.

        23

        SELÇUK YÖNTEM

        Kutuplaşan ülkemizin, ortak seslerinden birisiydi. Kaybı, Türkçe müziğin de kaybı...Hoşçakal sevgili İlhan İrem.

        24

        TEOMAN

        Sene 1989... İlhan İrem, genç rockçılara kol kanat geriyor. Bir proje oluşturmuş, grupları çağırıyor ve bizleri bir albümde toplayacağını söylüyor. Çok içten biri. Güven Erkin Erkal onun yardımcısı olarak, en az bizler kadar tıfıl o zamanlar. Stüdyoda da Aykut Gürel her şeyi organize edip, bizim gibi kayıt konusunda zırcahil çocukları yönetiyor. Sayelerinde Mirage'ın ilk profesyonel kaydını yapıyoruz, gitaristimiz Tanju'nun 'Winds of Change' adlı şarkısı. (Scorpions'ın – yine o grup – aynı adlı eserinden yıllar önce.) İlhan İrem albümün ismini, bizim şarkının ismi olarak teklif ediyor. Bu albüme çok uyduğunu söylüyor. Gruplar arası toplantıda, başka gruplardan birileri, "Hayır, bizim şarkının ismi de güzel." falan diyorlar. Biraz sonra İlhan İrem beni çağırıyor yanına, kulağıma, "Ben albümün ismini 'Değişim Rüzgarları' koyacağım, kimseye söyleme." diyor.

        Fasa Fiso kitabından... Nur içinde yat İlhan İrem.

        25
        26
        27

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ