Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Irak'ın başbakan adayı: Muhammed Şiya es-Sudani
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi mensubu bir grup, beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girdi.

        İran destekli Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto eden Sadr yanlıları Yeşil Bölge'nin önünde toplandı.

        Kalabalık, bölgenin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Bir grup, daha sonra beton bariyerleri yıkarak bölgede bulunan Meclis binasını bastı.

        BAŞBAKAN VE SADR LİDERİNDEN 'ÇEKİLİN' ÇAĞRISI

        Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye giren destekçilerinden çekilmelerini istedi.

        Şii lider Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Mesajınız yerine ulaştı. Yolsuzları ürküttünüz. İki rekat namaz kılıp barışçıl şekilde evinize dönebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

        Sadr destekçileri, Şii liderin mesajı sonrası namaz kılarak Yeşil Bölge'deki Meclis binasından ve diğer alanlardan çekilmeye başladı.

        Cuma günü Sadr liderinin bir 'Büyük Yürüyüş' çağrısı yapması bekleniyor.

        Eski Başbakan Nuri el-Maliki, güvenlik güçleriyle Yeşil Bölge'de görüntülendi.

        Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de göstericilere seslenerek "kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

        SUDANİ'NİN BAŞBAKAN ADAYLIĞI

        Irak'ta başbakan adayı belirlendi. Ülkenin anayasasında yer almayan, ancak temel kabul gören uygulamaya göre; Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Başbakanlık Şii Araplara, Meclis Başkanlığı Sünni Araplara veriliyor.

        Bu kapsamda Şiiler, adaylarının Muhammed Şiya es-Sudani olduğunu duyurdu.

        1970 yılında Bağdat'ta doğan Sudani, uzun yıllar eski Başbakanlardan Nuri el-Maliki liderliğindeki Dava Partisinin üyesiydi ve seçimlere yine Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu listesinden girmişti. Sudani'nin en çok bakanlık yaptığı dönem de Maliki dönemiydi.

        Sudani daha önce Sosyal Politikalar Bakanı, Sanayi Bakanı ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmıştı.

        SUDANİ'NİN DESTEKÇİLERİ

        Sudani isminin açıklanması sonrası, Koordinasyon Çerçevesi içinde yer alan eski Başbakanlardan Haydar el-İbadi, Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim, Şii milis gücüne sahip Asayib Ehlilhak Hareketi lideri Kays Hazali, Irak Hizbullahı'nın siyasi kanadı ve diğer milis liderlerden Sudani'ye destek açıklamaları yapıldı.

        REKLAM

        Meclis'te Koordinasyon Çerçevesi'ne yakın Sünni el-Azim Grubu da Sudani'nin doğru seçim olduğunu ve onu destekleyeceklerini açıklarken, Kürdistan Yurtseverler Birliğinden (KYB) de yeni başbakan adayına destek açıklaması geldi. Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Meclisin en büyük Sünni grubu Egemenlik Koalisyonu'ndan ise henüz Sudani'ye karşı destek ya da tepki mesajı gelmedi.

        Ancak 2019'daki halk gösterilerini destekleyen Sadr'a yakın kişi ve sosyal medya hesaplarından Sudani'ye tepki mesajları yağdı. 2019 yılında patlak veren gösteriler sırasında Sudani'nin Meysan vilayetindeki evi bir grup protestocu tarafından ateşe verilmişti. Sudani'ye yönelik tepkilerin başında Maliki'nin yanında sık sık fotoğraf vermesi geliyor.

        * Haberin görseli AA'dan servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ